Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Βράβευση διακριθέντων στον Η΄ Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό

Σε μια ζεστή και σεμνή τελετή βραβεύθηκαν, το πρωί της Παρασκευής 20 Μαρτίου 2015, στο Μεγάλο Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, οι μαθητές που διακρίθηκαν στον Η΄ Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό.
Ο διαγωνισμός αυτός προκηρύχθηκε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και διεξήχθηκε σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης.
Θέμα του Διαγωνισμού, στον οποίο έλαβε μέρος μεγάλος αριθμός μαθητών, ήταν: «Ακόμη και αν απλώς ονειρεύεσαι ότι με κτυπάς, καλύτερα να ξυπνήσεις και να μου ζητήσεις συγγνώμη». Η εκφοβιστική συμπεριφορά στο σχολικό χώρο και η συμβολή του ήθους της Εκκλησίας στην εμπέδωση σχέσεων σεβασμού και αποδοχής μεταξύ των μελών της μαθητικής κοινότητας.
Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Μακαριώτατος, τόνισε ότι «η Εκκλησία ως φιλόστοργη μητέρα ενδιαφέρεται  ώστε όλα τα μέλη της να ζουν τις αρχές και τις αξίες, που είναι στηριγμένες στον αιώνιο λόγο του Θεού. Ειδικότερα μεριμνά μέσω της ποιμαντικής της για  τη μαθητιώσα νεολαία του τόπου. Και προς τούτο καταβάλλει σύντονες  προσπάθειες ώστε να είναι υγιής και να βαδίζει την «τρίβο των εντολών Του». Στην στόχευσή  της αυτή δεν παραβλέπει προβλήματα σχέσεων που συχνά δυναμιτίζουν το υγιές κλίμα που καλλιεργείται μεταξύ τους, σε μικρά ή ευρύτερα σύνολα. Και ένα από αυτά είναι, όπως αναφέρθηκε πιο πριν, η σχολική βία, ο σχολικός εκφοβισμός».
«Με την ευκαιρία της σημερινής τελετής λήξης  ευχαριστώ για μια ακόμη χρονιά όλα τα σχολεία που συμμετείχαν σ’ αυτόν και συγχαίρω όσους μαθητές διακρίθηκαν με τα έργα τους. Επιπρόσθετα συγχαίρω τις οικογένειές τους  καθώς επίσης και τους καθηγητές οι οποίοι τους ενθάρρυναν», πρόσθεσε.
Ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος, τέλος, στον έντιμο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού εξέφρασε την ευαρέσκειά του «για τον κόπο που καταβλήθηκε για αξιολόγηση των εργασιών του διαγωνισμού καθώς και για την αγαστή συνεργασία  του Υπουργείου του με την Ιερά Αρχιεπισκοπή προς όφελος της μαθητιώσας νεολαίας του τόπου».
Ο Υπουργός Παιδείας, στο δικό του χαιρετισμό, αναφέρθηκε στο επίκαιρο θέμα του σχολικού εκφοβισμού, ο οποίος εκδηλώνεται με διάφορες μορφές βίαιης συμπεριφοράς, για να επησημάνει ότι «οι θύτες και τα θύματα, αναμφίβολα χρειάζονται συμπαράσταση και βοήθεια. Στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχουν συσταθεί αρμόδιες Υπηρεσίες οι οποίες μετέχουν ενεργά στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Συγκεκριμένα η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης, η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, η λειτουργία του Παρατηρητηρίου για τη Βία στο Σχολείο, είναι μερικές από αυτές, που δραστηριοποιούνται σε προγράμματα για μείωση και αποφυγή του Σχολικού Εκφοβισμού».
Κατακλείοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Καδής, υπογράμμισε ότι «η Εκκλησία της Κύπρου στέκεται αρωγός στο πλευρό των νέων και των μαθητών, προσφέροντας στήριξη και βοήθεια σε όλα τα επίπεδα. Η συνεργασία ανάμεσα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, που υπάρχει διαχρονικά, αναπτύσσεται και εξελίσσεται σε διάφορους τομείς, προς το καλώς νοούμενο συμφέρον της Παιδείας του τόπου μας».
Τέλος, ο Υπουργός Παιδείας, συνεχάρη τους μαθητές που συμμετείχαν στο ∆ιαγωνισμό και ιδιαίτερα αυτούς που διακρίθηκαν και ευχαρίστησε θερμά την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, που με την καθιέρωση του Παγκύπριου αυτού ∆ιαγωνισμού, ενεργοποιεί τα ευγενικά αισθήματα και την ελεύθερη κριτική σκέψη των μαθητών μας».
Η βράβευση των μαθητών έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο και τον έντιμο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή και παρέστησαν, επίσης, Αξιωματούχοι του Υπουργείου Παιδείας, οι Διευθυντές των σχολείων, γονείς και εκπαιδευτικοί.
Λουκάς Α. Παναγιώτου
Φωτογραφίες: Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου