Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

«Δεν θα πρέπει να μας φοβίζει ο θάνατος και η φθορά»

Με τη συμμετοχή πλήθους πιστών και με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Παλαμά στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Πάνω Δευτεράς.
Το πρωί της Β΄ Κυριακής των Νηστειών τελέσθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης π. Ιουστίνου Μπαρδάκα και ιερουργούντων του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Αθανασίου Εράτυρας Κοζάνης Αρχιμανδρίτου Νικηφόρου, των τριών εφημερίων του Ναού π. Θεοδώρου, π. Δημητρίου και π. Ανδρέου, καθώς και των διακόνων π. Πέτρου και π. Σωφρονίου.
Την διακονία του λόγου ανέλαβε ο π. Ιουστίνος, ο οποίος επικέντρωσε την προσοχή του και ανέλυσε την φράση: «Kατ’ αρχάς συ, Κύριε, την γην εθεμελίωσας, και έργα των χειρών σου εισίν οι ουρανοί· αυτοί απολούνται, συ δε διαμένεις· και πάντες ως ιμάτιον παλαιωθήσονται», η οποία ακούστηκε κατά την ανάγνωση της αποστολικής περικοπής της ημέρας.
«Όλοι εμείς που μπολιάσαμε την ζωή μας μέσα στο σώμα Του, που είναι η Εκκλησία, εμείς που αγωνιζόμαστε με τα μυστήρια της Εκκλησίας μας, εμείς με την χάρη του Κυρίου, δεν θα πεθάνουμε, δεν θα χαθούμε, αλλά θα μείνουμε εις τον αιώνα. Και πως θα μείνουμε εις τον αιώνα; Με την χάρη των μυστηρίων Του, με την χάρη της Θείας Κοινωνίας, με την χάρη της Αναστάσεως Του», τόνισε.
Ο π. Ιουστίνος κλείνοντας το κήρυγμά του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα επεσήμανε ότι «όσοι ζούμε με τον Χριστό και εν Χριστώ δεν θα πρέπει να μας φοβίζει ο θάνατος και η φθορά. Όσοι ζούμε με τον Χριστό και εν Χριστώ έχουμε βέβαιη την ελπίδα ότι ο θάνατος δεν αποτελεί το σημείο μηδέν της ζωής μας, αλλά ότι ο θάνατος είναι το πέρασμα από αυτό τον τρόπο της ζωής σε ένα άλλο τρόπο ζωής ανώτερον και ότι ο Κύριος θα έλθει κατά την Δευτέρα Παρουσία και θα καινουργήσει όλα τα δημιουργήματα Του, που τον αποδέχονται ως Κύριο και Λυτρωτή τους και που αγωνίστηκαν σ’ αυτή την ζωή για να ζήσουνε στον δρόμο της πίστεως».
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι ο ιερός ναός του αγίου Γεωργίου Πάνω Δευτεράς, φιλοξενεί τις ημέρες αυτές, προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών, τον Σταυρό και τα ιερά λείψανα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, τα οποία θα παραμείνουν μέχρι και την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου