Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Προσκύνημα-Εκκλησιασμός στο κατεχόμενο Νέο Χωριό Κυθρέας

Με σεμνότητα και μεγαλοπρέπεια εόρτασαν για πρώτη φορά από το 1974 τον Ιερομάρτυρα Άγιο Χαράλαμπο στην τουρκοκρατούμενη κοινότητα, οι εκτοπισμένοι του Νέου Χωριού Κυθρέας, της ευρύτερης περιοχής και άλλοι Χριστιανοί από διάφορες περιοχές της νήσου μας.
Του Εκκλησιασμού προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος συμπαραστατούμενος από τον πατέρα Διομήδη Κωνσταντίνου, τελευταίο Ιερέα του χωριού το 1974 και άλλους κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.
Η συγκίνηση ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των προσκυνητών, αφού ξαναλειτούργησε, έστω κάτω από τις γνωστές περιστάσεις ο Ναός όπου βαπτίστηκαν, μεγάλωσαν, παντρεύτηκαν, και γενικά έζησαν τις χαρές και τις λύπες τους μέχρι τον Ιούλιο-Αύγουστο του 1974.
Ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ως πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Αγίου Χαραλάμπους, ο π. Διομήδης, τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, ο κοινοτάρχης και μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου, υποδέχθηκαν τους προσκυνητές που έσπευσαν με ευλάβεια στην πανήγυρη του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, πολιούχου του Νέου Χωριού Κυθρέας.
Στην ομιλία του ο Επίσκοπος Μεσαορίας υπογράμμισε τη χαρμολύπη της πανηγύρεως. Αναφέρθηκε στην παρρησία του Αγίου Χαραλάμπους, ο οποίος αναδείχθηκε σε στύλο ακλόνητο της Εκκλησίας του Χριστού και λύχνος αείφωτος της οικουμένης.
Ο Μεσαορίας Γρηγόριος, κάλεσε όλους τους ευλαβείς προσκυνητές να κρατήσουν βαθιά μέσα τους τη σημερινή πνευματική εμπειρία που επιφύλαξε σε όλους, κατά το μέτρο της προαιρέσεως, η χάρις του Παναγίου Πνεύματος. Παράλληλα, μνημόνευσε όλους εκείνους που έφυγαν αυτά τα 40 έτη με την προσδοκία να ζούσαν έστω για μια στιγμή αυτή την εμπειρία.
Τέλος, ευχαρίστησε την Α. Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο για τις ευλογίες και τις οδηγίες, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν με αγάπη, προσευχή, ταπείνωση και πνεύμα συγχώρεσης ώστε σήμερα ο Ναός να είναι προσβάσιμος στους πιστούς και να είναι εφικτή η τέλεση λατρευτικών ακολουθιών.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και την προηγηθείσα μετάληψη των Αχράντων Μυστηρίων από πλήθος πιστών, τελέστηκε δέηση υπέρ των εορταζόντων και των απανταχού Νεοχωριτών, μνημόσυνα υπέρ αναπαύσεως των ψυχών πάντων των προαπελθόντων κληρικών, κοινοταρχών, διδασκάλων, εκκλησιαστικών επιτρόπων, ευεργετών και πάντων των προαπελθόντων της κοινότητος. Η πανήγυρη ολοκληρώθηκε με λιτάνευση της ιερής εικόνος του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους πέριξ του Ναού.
Εκκλησιαστική Επιτροπή
Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωρίου Κυθρέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου