Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Νέος Αρχιμανδρίτης στην Μητρόπολη Ταμασού

Με ιερά Αγρυπνία και με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη και ιεροπρεπή σεμνότητα εορτάσθηκε, το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, 10 με 11 Φεβρουαρίου 2016, η μνήμη του αγίου ιερομάρτυρος Βλασίου και της αγίας Θεοδώρας της βασιλίσσης, στον Ιερό Ναό των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τσέρι. Μέσα στην ηρεμία και την κατανυκτική ατμόσφαιρα, που προσέφερε ο περικαλλής αυτός ναός, έλαβε χώρα η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Διακόνου Ηρακλειδίου Κλεάνθους. 

Της λατρευτικής συνάξεως προεξήρχε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, έχοντας συλλειτουργό τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων και συμπροσευχόμενο τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Χρυσόστομο.


Στις ιερές ακολουθίες και την χειροτονία μετείχαν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μαυροβουνίου Αρχιμ. Συμεών, ο οποίος τυγχάνει πνευματικός του νεοχειροτονηθέντα, καθώς και πλειάδα άλλων ιερέων και διακόνων. Παρέστησαν, επίσης, μεγάλος αριθμός μοναχών και μοναζουσών, αλλά και πλήθος πιστών, οι οποίοι κατέκλυσαν ασφυκτικά την εκκλησία.

Στην ομιλία του ο Πανιερώτατος απηύθυνε, προς τον π. Ηρακλείδιο, πατρικές νουθεσίες και παραινέσεις, επισημαίνοντας ότι: «Το Άγιο Πνεύμα απόψε δεν κατέρχεται απλώς για να ενοικήσει στην ψυχή σου, αλλά θα είναι αυτό που θα σε παρακαλεί, θα σε ενισχύει και θα σε παρηγορεί στη νέα ζωή, στην οποία εισέρχεσαι από σήμερα. Διότι η ζωή του κληρικού, και ιδίως του μοναχού κληρικού, δεν είναι ούτε πάντοτε ευχάριστη, ούτε πάντοτε εύκολη. Είναι πορεία στενή και τεθλιμμένη, είναι ζωή σταυρώσιμη, είναι ζωή υπομονής, διάκρισης, υπακοής και αγώνος καθημερινού, ώστε να αντιμετωπίσει, ο μοναχός κληρικός, τους ποικίλους πειρασμούς και να διατηρήσει τη χάρη, που έλαβε κατά την ημέρα της χειροτονίας του».


«Έχε την εμπιστοσύνη σου στο Θεό, ο οποίος σε αγάπησε και σε αγαπά, ώστε να σου κάνει την τιμή να σε συγκαταριθμεί ως κληρικό του από νεαράς ηλικίας, μεταξύ των διακόνων της Αγίας του Εκκλησίας. Μείνε αφοσιωμένος στην αγάπη του Θεού, γιατί χωρίς αυτήν δεν θα μπορέσεις να προχωρήσεις στη ζωή σου. Μη λησμονείς την αναγκαιότητα της τηρήσεως των εντολών του Θεού, ώστε να προάγεσαι στην ταπείνωση, στην υπακοή, στην πίστη, στην αγάπη, στην υπομονή, στην καθαρότητα της ζωής σου, της ψυχής και του νου σου, γιατί μόνο με τον τρόπο αυτό θα μπορέσεις να καταστείς άξιος της αγάπης του Θεού, άξιος της θείας Χάριτος που λαμβάνεις σήμερα. Ανέπτυξε το ακατάκριτον για να φανεί «ίλεως» και στις δικές σου αδυναμίες», τόνισε, κατακλείοντας τον λόγο του, ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας.

Αμέσως μετά την εις πρεσβύτερoν χειροτονία του πατρός Ηρακλειδίου, ο Πανιερώτατος, τον προεχείρησε σε Αρχιμανδρίτη και λίγο πριν το τέλος της ιεράς Αγρυπνίας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων, σε Πνευματικό.


Τις πρώτες πρωινές ώρες και αμέσως μετά το τέλος της Αγρυπνίας, όλο το εκκλησίασμα έλαβε από τα χέρια του νεοχειροτονηθέντος το Αντίδωρο και το ενθύμιο της χειροτονίας του και του απηύθυναν ευχές για την νέα του διακονία στον αμπελώνα του Κυρίου.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου