Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Γ' Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας

Σταθμό, για τα εκκλησιαστικά, πνευματικά και πολιτιστικά δρώμενα της κατά Κύπρον Εκκλησίας, αποτέλεσε το Γ΄ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας στο Παραλίμνι, στις 25, 26 και 27 Φεβρουαρίου 2016, με γενικό τίτλο: «Φραγκοκρατία-Ενετοκρατία-Τουρκοκρατία (1191-1878)».

Το Συνέδριο ξεκίνησε με την τέλεση του Όρθρου και της θείας Λειτουργίας στην αρχαία Μονή της Αγίας Νάπας, όπου ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασίλειος καλωσόρισε τους συνέδρους και τους ξενάγησε στον ιστορικό και σημαντικό αυτό θρησκευτικό χώρο.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η επίσημη ένερξη των εργασιών του Συνεδρίου στο Συνοδικό της Μητροπόλεως με σύντομους χαιρετισμοούς από τον κ. Κώστα Κωνσταντινίδη εκ μέρους της Επιστημονικής-Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σασίμων Γεννάδιο (εκ μέρους της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου), τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναϊρόμπι κ. Μακάριο (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), τον Έξαρχο του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βόστρων κ. Τιμοθεο, (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, τον Επίτροπο Εθελοντισμού κ. Γιάννη Γιαννάκη, εκ μέρους του Εξοχοτάτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστοφόρο, εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.

Στο Συνέδριο μετείχαν πάνω από τριάντα καθηγητές και ειδικοί επιστήμονες από την Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Ιταλία) εξετάζοντας θέματα που άπτονται διαφόρων επιστημονικών κλάδων, όπως Θεολογία, Φιλολογία, Ιστορία, Αρχαιολογία και Τέχνη, Παλαιογραφία, Δίκαιο, Κοινωνιολογία και Λαογραφία.

Παρόντες στην έναρξη του Συνεδρίου ήσαν οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος, Λεμεσού Αθανάσιος, οι Δήμαρχοι Παραλιμνίου και Δερύνειας, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, των Δημοτικών αρχών της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, ο Επαρχιακός Επιθεωρητής και Α΄ Λειτουργός Μέσης Εκπαίδευσης Λάρνακας-Αμμοχώστου και Διευθυντές Σχολείων. Μεγάλη ήταν, επίσης, η συμμετοχή κληρικών, εκπαιδευτικών και απλού κόσμου απ’ όλη την Κύπρο, οι οποίοι εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την οργάνωση, τη θεματολογία και τη χρησιμότητα αυτής της κορυφαίας επιστημονικής διοργάνωσης.
Το Γ΄ Αγιολογικό Συνεδριο αφιερώθηκε στη μνήμη του προσφάτως κοιμηθέντος διαπρεπούς ιστορικού Θεοδώρου Παπαδόπουλου.

Στα πλαίσια του Συνεδρίου, μετά την απογευματινή συνεδρία της Παρασκευής 26 Φεβρουαρίου, το Μουσικό Λύκειο Αμμοχώστου, παρουσίασαν σύντομο πρόγραμμα υπό την διδασκαλία των καθηγητών κ. Χριστόδωρου Μνάσωνος (Παραδοσιακής Μουσικής) και κ. Ανδρονίκης Αντωνίου (Φωνητικής). Ανάμεσα στα τραγούδια απόσπασμα από την "9η Ιουλίου 1821" του Κύπριου Ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη σε μελοποίηση του επίσης εξαίρετου καθηγητή κ. Γεώργιου Καλογήρου (Βυζαντινής Μουσικής).

Οι εργασίες του Συνεδρίου, ολοκληρώθηκαν με την τελευταία συνεδρία το μεσημέρι του Σαββάτου 27 Φεβρουαρίου 2016, όπου ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος εξήγγειλε το επόμενο Δ΄ Διεθνές Αγιολογικό Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ σε δύο χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2018.

Το πρωί της Κυριακής (του Ασώτου), 28 Φεβρουαρίου 2016, τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Εξορινού στην εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου, προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας κ. Βασιλείου και συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμαθούντος κ. Νικολάου.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε ξενάγηση των συνέδρων στα μνημεία της μεσαιωνικής πόλης της Αμμοχώστου και προσκυνηματική επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αποστόλου Βαρνάβα, στη πρωτοχριστιανική βασιλική του Αγίου Επιφανίου στην κατεχόμενη Σαλαμίνα.
Μαΐστωρ – Ι. Μ. Κωνσταντίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου