Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Τελέστηκε το πρώτο ετήσιο μνημόσυνο του αοιδίμου Μητροπολίτου Κυρηνείας Παύλου


Με την προσήκουσα τιμή και την δέουσα συγκίνηση η Ιερά Μητρόπολις Κυρηνείας τέλεσε το πρωί, το πρώτο ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου Κυρηνείας κυρού Παύλου.
Το μνημόσυνο τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως Λευκωσίας, ναό με τον οποίο ο μακαριστός συνδεόταν όλως ιδιαιτέρως και τον υπηρέτησε ως προϊστάμενος επί σειράν ετών.
Του Όρθρου, της Θείας Λειτουργίας και του Ιερού Μνημοσύνου προέστη ο διάδοχος Του, Μητροπολίτης Κυρηνείας  Χρυσόστομος ενώ τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Κυρηνείας Χριστόδουλος Γ. Παχουλίδης.
Παρόντες βουλευτές, δήμαρχοι, οργανωμένα σύνολα και σύλλογοι της επαρχίας Κερύνειας και πλήθος κόσμου, εκτιμητές του έργου του αειμνήστου μητροπολίτου.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1945. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ως υπότροφος της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Υπηρέτησε ως λαϊκός ιεροκήρυκας και κατηχητής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ως Καθηγητής στην Ιερατική Σχολή «Απόστολος Βαρνάβας» και στη Μέση Εκπαίδευση, με απόσπαση, στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας.
Το 1977 μετεκπαιδεύτηκε στην Ιστορία και Θεολογία της Λατρείας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το 1985 αναγορεύτηκε από το εν λόγω Πανεπιστήμιο Διδάκτωρ της Φιλοσοφίας.
Το 1980 εισήλθε στις τάξεις του ιερού κλήρου το 1981, χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και προχειρίσθηκε σε Αρχιμανδρίτη και διορίστηκε ως προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως.
Το 1988 προχειρίστηκε και ενθρονίστηκε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μαχαιρά, ενώ το 1993 ανέλαβε καθήκοντα Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Κυρηνείας και το 1994 εξελέγη Μητροπολίτης Κυρηνείας.
Αντιπροσώπευσε την Εκκλησία της Κύπρου στη δίκη των Ψηφιδωτών της Κανακαρίας και συμμετείχε ως μέλος αντιπροσωπειών της Εκκλησίας σε διάφορους διαχριστιανικούς διαλόγους τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.
Διακρινόταν για το αγωνιστικό του φρόνημα και την παρρησία του λόγου του στο Κυπριακό. Ήταν πολέμιος της λύσης της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, που παρουσιαζόταν σε όλα τα σχέδια λύσης του Κυπριακού και απέκλειε την επιστροφή της πόλης και επαρχίας της Κερύνειας υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.
Λουκάς Α. Παναγιώτου




Εορτή του Αγίου Κυριακού στον Κάμπο


Τον πολιούχο Άγιο τους γιόρτασαν, το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, οι κάτοικοι της κοινότητας του Κάμπου.
Τον Όρθρο και την πανηγυρική Θεία Λειτουργία της εορτής του Αγίου Κυριακού του Αναχωρητή, στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό της κοινότητας, τέλεσε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, συμπαραστατούμενος από τον τοπικό κλήρο.

Πλήθος πιστών από τα χωριά της ευρύτερης περιοχής της Μαραθάσας αλλά και αρκετοί απόδημοι της Κοινότητας συνέρρευσαν, για να τιμήσουν τον πολιούχο Άγιό τους.
Κατά τη διάρκεια της εορτής, τέθηκε για προσκύνηση τεμάχιο των ιερών λειψάνων του Αγίου Κυριακού που φυλάσσεται στον ιερό ναό.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας γυναίκες του χωριού φίλεψαν όλους τους παρευρισκόμενους με την φημισμένη Καμπίτικη πάστα και στην συνέχεια ακολούθησε το εορταστικό πρόγραμμα της κατασκευής του Παλουζέ και Σουτζιούκου.

Λουκάς Α. Παναγιώτου



Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Το Ορατόριο «Παύλος: Το σκεύος της εκλογής» στην Μητρόπολη Ταμασού


Μια μοναδική πανδαισία ποίησης και ηχοχρωμάτων απήλαυσαν όσοι παρευρέθηκαν στη χθεσινοβραδυνή μεγαλειώδη εκδήλωση, την οποία προσέφερε η Ιερά Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής, στα πλαίσια της ανάληψης της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Πρόκειται για το Ορατόριο «Παύλος: Το σκεύος της εκλογής», απόσταγμα της ποιητικής έμπνευσης του Δημήτρη Ι. Μπρούχου, συνοδευόμενο από τις εξαίσιες δημιουργικές μελωδίες του μεγάλου μας συνθέτη Μίμη Πλέσσα.
«Είναι με ιδιαίτερη χαρά που φιλοξενούμε απόψε τον αγαπητό φίλο και εκλεκτό λογοτέχνη κ. Δημήτρη Μπρούχο μαζί με τους υπόλοιπους καλλιτέχνες, για να μας παρουσιάσουν το Ορατόριο «Απόστολος Παύλος: Το σκεύος της εκλογής», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας.
«Πρόκειται για ένα αξιόλογο θρησκευτικό έργο, το οποίο ασχολείται με τη ζωή και το έργο του Μεγάλου Αποστόλου των Εθνών, του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος είχε περιοδεύσει για πολλά χρόνια τον τότε γνωστό κόσμο και είχε αφιερωθεί «ψυχή τε και σώματι» στη διάδοση και εδραίωση του Θείου Λόγου, όπως τον δίδαξε στη γη ο ενανθρωπίσας Υιός και Λόγος του Θεού, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός», πρόσθεσε.
Τέλος ο Πανιερώτατος υπογράμμισε ότι «είμαι σίγουρος ότι απόψε μέσα σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα, θα απολαύσουμε το σπουδαίο αυτό Ορατόριο και θα είμαστε κοινωνοί μιας παράστασης, η οποία μέσα σε ένα μυσταγωγικό κλίμα θα μας μεταφέρει στο ανεπανάληπτο και θείο έργο του Μεγάλου μας Αποστόλου Παύλου, ο οποίος υπήρξε πράγματι ένα σκεύος εκλογής για να επιτελέσει το μεγάλο έργο της ιεραποστολής και να παραμείνει πάντοτε ο Απόστολος όλων των Εθνών. Ιδιαίτερη αγάπη τρέφουμε εμείς οι Κύπριοι και οι Έλληνες προς τον Απόστολο Παύλο, διότι επισκέφθηκε και εξαγίασε με την παρουσία του τα χώματα της πατρίδας μας. Και φυσικά να τονίσω ότι και η παλαίφατη Μητρόπολη Ταμασού είχε την τύχη να ευλογηθεί και να εξαγιασθεί με την παρουσία του Θείου Παύλου».
Ο κ. Μπρούχος στην αντιφώνηση του αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ταμασού για «την στέγη που η καρδιά του προσέφερε στην προσπάθεια και το έργο του», συνεχάρη όλους τους συντελεστές της παράστασης και προέβη σε εκτεταμένη εισαγωγή στο Ορατόριο του.
Το έργο απέδωσαν εξαιρετικά η Πρέσβειρα τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταξιωμένη και ταλαντούχα Κυπρία ερμηνεύτρια Εύη Καπάταη και ο επίσης Κύπριος τενόρος Αντώνης Κουτρουπής, συνοδευόμενοι από τον βυζαντινό χορό του ιερού ναού Αγίου Νεοφύτου Ανθουπόλεως, υπό τη διεύθυνση του πρωτοπρεσβυτέρου π. Ανδρέα Σπυρίδη. Τις απαγγελίες των κειμένων ανέλαβαν ο ποιητής Δημήτρης Μπρούχος και η Σοφία Τσολοζίδου.
Η βραδιά πέρα από την πανδαισία των λόγων, της ποίησης και των ηχοχρωμάτων που πρόσφερε αποτέλεσε παράλληλα και ένα τιμητικό αφιέρωμα στον ποιητή Δημήτρη Μπρούχο, ο οποίος συμπληρώνει φέτος 35 χρόνια παρουσίας στα ελληνικά γράμματα. Για τον λόγο αυτό ο Μητροπολίτης Ταμασού κ. Ησαΐας τίμησε τον κ. Μπρούχο με το μεγαλόσταυρο της Μητροπόλεως Ταμασού και ευχαρίστησε όλους τους καλλιτέχνες και συντελεστές του έργου για την άψογη παρουσίαση του.
Λουκάς Α. Παναγιώτου





Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

O Άγιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος


Εξέχουσα θέση στη χορεία των αγίων της Εκκλησίας µας έχει ο αναχωρητής Άγιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος. Μια μορφή που αγιάζει την Πάφο και τους προσκυνητές του ασκητηρίου του, που το επισκέπτονται από όλη την Κύπρο.
Ο Άγιος Νεόφυτος γεννήθηκε το 1134 στα Λεύκαρα. Σε ηλικία 18 ετών εγκατέλειψε τους γονείς του και το γάμο που του ετοίμαζαν και αναχώρησε για τη Μονή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στους  πρόποδες του Πενταδάκτυλου, µε σκοπό να γίνει μοναχός γιατί έβλεπε το μάταιο του κόσμου τούτου, όπως ο ίδιος αφηγείται.
Στη Μονή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, έμαθε τα πρώτα γράμματα, γιατί όταν πήγε εκεί ήταν εντελώς αναλφάβητος, και αποστήθισε ολόκληρο το Ιερό Ψαλτήριο.
Στο Μοναστήρι του ανέθεσαν το διακόνημα του εκκλησιάρχη και έτσι ερχόταν σε επαφή µε πολύ κόσμο, πράγμα που το δυσαρεστούσε. Έτσι μετά από επτά χρόνια παραμονής του εκεί, αποφάσισε να φύγει για πιο ήσυχο τόπο. Διάλεξε τους Αγίους Τόπους, τους οποίους και επισκέφθηκε, προσκύνησε τον Παν άγιο Τάφο και µη βρίσκοντας κατάλληλο τόπο για άσκηση, επέστρεψε στην Κύπρο, µε σκοπό να πάει στο όρος Λάτρους στη Μικρά Ασία.
Στο λιμάνι της Πάφου οι τότε κρατικοί υπάλληλοι τον ταλαιπώρησαν γι' αυτό και άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να μείνει στην Κύπρο. Επισκέφθηκε τον Μελισσόβουνο που βρίσκεται βορειοδυτικά της πόλης της Πάφου, βρήκε ένα μικρό σπήλαιο και έμεινε εκεί τέσσερις μήνες, για να βεβαιωθεί ότι ο τόπος είναι ήσυχος. Αφού βεβαιώθηκε για το απόμερο του τόπου, εγκαταστάθηκε οριστικά στο σπήλαιο το οποίο ονόμασε Εγκλείστρα και το αφιέρωσε στον Τίμιο Σταυρό. Αργότερα μεγάλωσε την Εγκλείστρα και τη χώρισε σε Ναό, Τράπεζα και άλλα βοηθητικά μέρη και τα αγιογράφησε.
Η φήμη της αγιότητας του Νεοφύτου έφθασε σε όλα τα μέρη της Κύπρου και η Εγκλείστρα έγινε προσκύνημα για πολλούς πιστούς. Ο άγιος ποτέ δεν έφυγε από την Εγκλείστρα του, μάλιστα όταν οι επισκέπτες άρχισαν να πληθαίνουν, ανέβηκε πιο ψηλά σε άλλο σπήλαιο και συμβούλευε από εκεί. Παρά το γεγονός όμως ότι δεν έφυγε ποτέ από το ασκητήριό του, είχε πλήρη εικόνα των γεγονότων της εποχής του, τα οποία και κατέγραψε. Οι πληροφορίες του είναι και ακριβείς και σημαντικές για τα γεγονότα της εποχής εκείνης και τον καθιστούν ένα από τους σημαντικότερους ιστορικούς των χρόνων του. Ανάμεσα σ' άλλα µας πληροφορεί για την πτώση της Ιερουσαλήμµ από το στρατό του Σαλαδίνου το 1187, θρηνεί για την πτώση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους το 1204, ζει και υποφέρει από τα δεινά που έπληξαν την Κύπρο µε τον αποστάτη τύραννο Ισαάκιο Κομνηνό και την παράδοση της Κύπρου στο Ριχάρδο το Λεοντόκαρδο, το 119-1, την πώληση της μετά από λίγο στους Ναΐτες και τους Λουζινιανούς και την αρχή της Φραγκοκρατίας στην Κύπρο.
Πραγματικός αναχωρητής και ασκητής, πρότυπο για όλους τους μοναχούς ο Άγιος Νεόφυτος έζησε για 60 ολόκληρα χρόνια στο ασκητήριό του, συνέγραψε πάρα πολλά έργα, ερμηνευτικά στην Αγία Γραφή, τυπικές διατάξεις για τη σωστή λειτουργία των Μονών, ιστορικά, λόγους για διάφορες μνήμες Αγίων στις οποίες διασώζει και βιογραφικά πολλών γνωστών και αγνώστων Αγίων της Κύπρου, ακολουθίες για μνήμες Αγίων και άλλα πολλά.
Ο Άγιος άφησε την πρόσκαιρη ζωή και αναχώρησε για την αιωνιότητα σε μεγάλη ηλικία, στις 12 Απριλίου 1219. Πριν την κοίμηση του οργάνωσε την Εγκλείστρα και θεμελίωσε το Ναό που υπάρχει μέχρι σήμερα στη Μονή και είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Παναγίας.
Στις 28 Σεπτεμβρίου 1750 βρέθηκε ο τάφος του Αγίου που είχε ξεχασθεί µε την πάροδο του χρόνου και έγινε ανακομιδή των λειψάνων του. Αυτή τη μέρα, στις 28 Σεπτεμβρίου δηλαδή, γίνεται και μεγάλη πανήγυρις στη Μονή του που είναι σήμερα µια από τις τέσσερις Σταυροπηγιακές Μονές της Κύπρου. Μεγάλη συγκέντρωση προς τιμή του Αγίου Νεοφύτου γίνεται και στις 24 Ιανουαρίου κάθε χρόνο, σε ανάμνηση της θαυμαστής διάσωσής του το 1198, όταν έπεσε από τον κρημνό ενώ λάξευε την «Ανωτέραν Εγκλείστραν». Μάλιστα την ημέρα αυτή τη γιόρταζε ο ίδιος ο Άγιος που έγραψε και σχετική ακολουθία προς τούτο.
Η Μονή του Αγίου Νεοφύτου πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στον Κυπριακό Ελληνισμό. Στα δύσκολα χρόνια της ξένης κατοχής στήριξε και εμψύχωσε τον Παφιακό λαό. Μεγάλη ήταν και η συνεισφορά της στον απελευθερωτικό µας αγώνα. Πέρα από την ενεργό συμμετοχή των πατέρων στον αγώνα, η Μονή φιλοξένησε και προστάτεψε πολλούς αγωνιστές και τροφοδοτούσε µε τα απαραίτητα τις ομάδες των αγωνιστών που δρούσαν στη γύρω περιοχή.
Από τη Μονή του Αγίου Νεοφύτου προέρχεται και ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β', που υπηρέτησε εκεί ως δόκιμος (1953 - 63), ως διάκονος (1963 - 72) και ως ηγούμενος (1972 - 78).
Για την Κύπρο ο Άγιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της Ελληνικής και χριστιανικής ταυτότητάς της. Είναι ένας κρίκος που συνδέει τους μεταγενέστερους µε την ένδοξη Ελληνική Βυζαντινή αυτοκρατορία µας και διαλαλεί πως η δική µας παρουσία στα αγιασμένα χώματα της Κύπρου είναι μια αδιάκοπη συνέχεια των Ελλήνων και Ορθόδοξων προγόνων µας.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ
Ήχος Α΄. Της ερήμου πολίτης.

Των Λευκάρων το κλέος και Κυπρίων το καύχημα, μονής Εγκλείστρας πολιούχε, θεοφόρε πατήρ ημών Νεόφυτε. Νηστεία, αγρυπνία, προσευχή, και έγκλειστος εν άντρω καρτερών, θείαν χάριν εκομίσω, ην πιστοίς, νυν παρέχει θήκη λειψάνων σου. Δόξα τω ταύτην βραβεύσαντι ημίν, δόξα τω σε δοξάσαντι, δόξα τω χορηγούντι διά σου πάσιν ιάματα.


Πηγή: Ιστοσελίδα Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου


Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Γιάννης Μαρκόπουλος: "Προσκυνώ την χάρη σου"


Κατενθουσιασμένος και εντυπωσιασμένος από την Αβραμιαία φιλοξενία, την μοναδική ξενάγηση του εφόρου π. Αγαθονίκου, αλλά και την πνευματική πανδαισία που του πρόσφερε η Ιερά Μονή Κύκκου δηλώνει ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε το ιστορικό μοναστήρι την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012 μαζί με την σύζυγό του Βασιλική Λαβίνα, την κόρη του Λέγκα και τον παραγωγό του Γιάννη Παπουτσάκη.
«Με κατάνυξη, με συγκίνηση αντικρίζω πάλιν την υπέροχη μονή Κύκκου. Ευήλιο τοπίο, εύηχες δυνάμεις της φύσεως συγκροτούν την αέναη ιερότητα, τον ορίζοντα της τέχνης και σε υμνούν με τις χορδές της ψυχής μας.
Άξιοι ιεροί άρχοντες και πατέρες, ω θαυματουργή Παναγία, σε φυλάγουν και την φανέρωση σου τιμούν στις σύγχρονες κοινωνίες που πλάθει η Ορθοδοξία μας.
Νιώθω απέραντα την αγάπη, την ειρήνη και την παρουσία σου σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες και σκληρές εποχές του Ελληνικού κόσμου.
Χαιρετώ με περισσή ευσέβεια την μονή Κύκκου και την ευχαριστώ για την έμπνευση που μου δίνει πάλι», σημείωσε στο βιβλίο επισκεπτών της Μονής.

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Συνάντηση Ανδρούλλας Βασιλείου με τους Προκαθημένους των Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής


Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, επισκέφθηκε σήμερα τα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.
Κατά την συνάντηση οι Ορθόδοξοι Προκαθήμενοι ενημέρωσαν την κ. Βασιλείου για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, τη βία που υφίστανται οι χριστιανικές κοινότητες, την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Συρία και την κινητοποίηση για τη βοήθεια των Σύρων προσφύγων που καταφεύγουν στις γειτονικές χώρες. Ενημέρωσαν ακόμη την Κύπρια επίτροπο για την συνάντηση που είχαν  με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jose Manouel Barroso και ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.
Στην συνάντηση παρευρέθηκαν η Έλληνας ευρωβουλευτής κ. Ρόδη Κράτσα, ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος, Γέρων Αρχιγραμματεύς του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος, Διευθυντής της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, ο Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Αράθυμος, Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Λουκάς Α. Παναγιώτου










Προστασία των χριστιανών στη Μ. Ανατολή ζητούν από την ΕΕ οι Ορθόδοξες Εκκλησίες


Την έκρυθμη κοινωνική κατάσταση στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, τη βία που υφίστανται οι χριστιανικές κοινότητες και τον εξαναγκασμό τους για μαζική έξοδο προς Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία παρουσίασαν οι προκαθήμενοι των Ορθόδοξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jose Manuel Barroso, με τον οποίο συναντήθηκαν χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Οι Ορθόδοξοι Προκαθήμενοι υπέβαλαν, ταυτόχρονα, κοινή Αναφορά σχετικά με την προστασία και την προάσπιση των δικαιωμάτων των Χριστιανών στην περιοχή.
Στη συνάντηση, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, εκπροσωπούντες και τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιγνάτιο και συνοδευόμενοι από την Ευρωβουλευτή Ρόδη Κράτσα, έθεσαν το φλέγον ζήτημα της ταραχώδους καταστάσεως που επικρατεί στη Συρία και γενικότερα στη Μέση Ανατολή, ζητώντας από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προασπίσουν τα δικαιώματα των Χριστιανών και να συμβάλουν καθοριστικά στην επικράτηση της ειρήνης και της ασφάλειας όλων ανεξαιρέτως των πολιτών της ευρύτερης αυτής περιοχής.
Παράλληλα αναφέρθηκαν και στο ρόλο των εκκλησιών τους για την επικράτηση της ειρήνης, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη στήριξη όλων των πολιτών που δοκιμάζονται στην ευρύτερη περιοχή. Οι Σεπτοί Ιεράρχες υπογράμμισαν ιδιαίτερα την τραγική  κατάσταση που επικρατεί στη Συρία και την κινητοποίηση στην οποία συμμετέχουν για τη βοήθεια των Σύρων προσφύγων στις γειτονικές χώρες, οι οποίοι ανέρχονται περίπου σε 240.000.
Από την πλευρά του ο κ. Barroso τόνισε ότι η Ευρώπη παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, για την ελευθερία της πίστης και της άσκησής της και την ανθρωπιστική βοήθεια. Πρόσθεσε ότι έχει επισκεφθεί πολλές αραβικές χώρες και αφουγκράζεται τις αγωνίες και τα προβλήματα των χριστιανικών κοινοτήτων και ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί σύντομα κατάλυμα προσφύγων στην Ιορδανία, όπου θα έχει την ευκαιρία να  συναντήσει και τους ιεράρχες που αγωνίζονται για την ανακούφιση των  θυμάτων της βίας.
Ο Κύπρου Χρυσόστομος επεσήμανε την ανάγκη να θεσμοθετηθεί η συνάντηση των προκαθημένων των Ορθόδοξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τις επόμενες ημέρες, οι Προκαθήμενοι θα συναντηθούν με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Παρασκευή με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy.

Λουκάς Α. Παναγιώτου

Ακολούθως παρατίθεται το κείμενο της κοινής Αναφοράς των Ορθοδόξων Προκαθημένων της Μέσης Ανατολής για την προστασία των δικαιωμάτων των χριστιανών׃
INITIATIVE OF THE HEADS OF THE ORTHODOX CHURCHES OF THE MIDDLE EAST CONCERNING THE SITUATION OF THE CHRISTIANS IN THE REGION TO THE EUROPEAN UNION.

We Christians have been living in the region of the Middle East since ancient times. Therefore, we consider that all efforts aiming at ousting us are unreasonable and unjust. Even when other religions conquered our land, we have always managed to adjust ourselves and find ways of symbiosis and peaceful coexistence with them.
However, the recent increasing influence of extreme fundamentalist elements in the region, directly jeopardizes the lives of Christians in their ancient cradles. We witness daily aggressions against Christian places of worship, killings of innocent people, violent acts and atrocities against Christian properties, as well as violations of the most elementary human rights of Christians. Christians are thus forced towards expatriation. Thousands have already left their ancient cradles and have become refugees in various parts of the world, seeking more security.
We call upon the European Union and all those willing to intervene, in order to put an end to this blatant injustice. More specifically, we call upon them to exercise their influence in order to protect all aspects of religious freedom and worship in the region. Moreover, we would appeal to them to preserve and save from desecration and pillage the places of worship and the Christian cultural monuments in this tumultuous land, e.g. in Syria and the occupied Cyprus.
These temples and monuments are part of the world cultural heritage, therefore belonging to Humanity as a whole.
As Christian leaders, we call upon all the religious and political leaders and every person of good will to contribute to the peaceful coexistence of all the Communities in the Middle East.
We reiterate the commitment of our Orthodox Churches to the Middle East Council of Churches and pursue through it the strengthening of relations among all Christians of the Middle East and the development of friendly, harmonious and peaceful relations among the believers of the Abrahamic religions.   
As Heads of the Orthodox Churches we cannot remain indifferent towards the challenges facing our region, in view of the political and socio-economic changes taking place there nowadays. We therefore underline the need for a peaceful solution of all conflicts, through constructive dialogue.
Moreover, we stress that Syria is a country in which churches have always co-existed side by side with mosques, in a unique symbolism of symbiosis, fraternity and mutual respect, bringing people closer together. As Heads of Churches of the Middle East, Alexandria, Antioch, Jerusalem and Cyprus, we reiterate our commitment to support all the efforts and necessary initiatives, aiming at restoring peace and tranquility in that country.
    
Brussels, 18th September, 2012

†Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa Theodoros II,
†Patriarch of Antioch Ignatius IV,
†Patriarch of Jerusalem Theophilos III,
†Archbishop of New Justiniana and All Cyprus Chrysostomos II


Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Πανδαισία ηχοχρωμάτων στους κήπους του Μετοχίου Κύκκου

Μια μοναδική μελωδική βραδιά, μια πανδαισία ηχοχρωμάτων μας πρόσφερε, το βράδυ της Παρασκευής, ανήμερα της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ένας από τους σπουδαιότερους εν ζωή συνθέτες του ελληνισμού, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο συνθέτης που το όνομά του έχει συνδεθεί αδιαφιλονίκητα με το ανεκτίμητο κομμάτι της ποιοτικής Ελληνικής μουσικής.
Με σημείο αναφοράς ένα από τα πιο σημαντικά μουσικά του έργα, τη «Λειτουργία του Ορφέα», η οποία απευθύνεται φιλοσοφικά στον επαναπροσδιορισμό της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση, δημιούργησε μια εκπληκτικά εντυπωσιακή ατμόσφαιρα στην καρδιά της πόλης, στην καταπράσινη όαση δροσιάς των κήπων του Μετοχίου Κύκκου, στη Λευκωσία.
Τη συναυλία, η οποία αποτελούσε μια προσφορά της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Κύκκου, απόλαυσε πλήθος κόσμου και οργανώθηκε στα πλαίσια της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κυπριακή Δημοκρατία. Σ’ αυτήν παρευρέθηκαν οι Μόνιμοι Αντιπ΄ροσωποι των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, Πρέσβεις και άλλα μέλη διπλωματικών αποστολών, η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος κ. Μάριος Καρογιάν, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων και άλλοι αξιωματούχοι του κράτους, μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου και άλλοι επίσημοι.
Στην εισαγωγική ομιλία του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, αφού απένειμε προκαταβολικά τα εύσημα στους συντελεστές της «εναρμόνιας πράξης» κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να «μεθέξομε της μουσικής αυτής τράπεζας».
«Ο έμμεσος κλασικός λόγος, σε μια γόνιμη ερωτική περίπτυξή του με την ειδυλλιακή ελληνική φύση, κατόρθωσε τους Ορφικούς Ύμνους, συνέθεσε τα Ομηρικά και Κύπρια Έπη, ενέπνευσε τον Πίνδαρο και τους τραγωδούς, χάρισε φωνή μελωδική στις Σίβυλλες και, υπερακοντίζοντας τα χρονικά και τοπικά του όρια, απέβη διαχρονικός, οικουμενικός και αγέραστος», επεσήμανε.
Ο Κύκκου Νικηφόρος, σημείωσε ακόμη, πως «τούτη τη συμμετρία του έντεχνου ελληνικού και εναρμόνιου λόγου παρουσιάζομε απόψε», για να υπογραμμίσει, ακολούθως, ότι «με το σχήμα τούτο, εκφράζουμε και εξακτινώνομε το ειδοποιό και ζείδωρο μήνυμα του Ελληνικού πνεύματος, το οποίο αδήριτα απαιτείται, πέρα από τα οικονομικά μεγέθη, προκειμένου να ευδοκιμήσει η Ευρωπαϊκή καρπογονία».
«Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην Κύπρο, στο αρχαίο αυτό νησί του φωτός, στο νησί της Αφροδίτης αλλά και του Αποστόλου Βαρνάβα», τόνισε ο Πανιερώτατος καλωσορίζοντας, στη συνέχεια, τους εξ Ευρώπης φιλοξενουμένους του και μιλώντας στην αγγλική γλώσσα.
«Σας καλωσορίζω στην «γλυκείαν» και «ακριβή» χώρα της Κύπρου, αδιάσπαστο όσο και βάναυσα δοκιμαζόμενο κομμάτι της Ευρώπης, που η γεωγραφική της θέση στις εσχατιές της ανατολικής Μεσογείου την κατέστησαν, από την αρχαιότητα ήδη, σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσεως, σταυροδρόμι λαών και χοάνη πολιτισμών», πρόσθεσε.
«Σήμερα, δυστυχώς, η νήσος αυτή που σας φιλοξενεί ζει για 38, τώρα, χρόνια τo μαρτύριο του διχασμού της, που βίαια και αιματηρά δημιούργησε ο επιθετικός επεκτατισμός μιας γειτονικής χώρας, που εισέβαλε το 1974 στη νήσο αυτή των αγίων και των μαρτύρων και κατέλαβε το βόρειο τμήμα της, τεμαχίζοντάς την στα δύο, υψώνοντας τα οδοφράγματα του μίσους και της ντροπής, που παραμένουν μέχρι σήμερα πάνοπλα, επίφοβα, προκλητικά και τυραννικά», υπογράμμισε, κλείνοντας το χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Κύκκου.
Σημαντικό κομμάτι της βραδιάς οι ερμηνείες, σ’ αυτό το «μουσικό ταξίδι», των Μάριου Φραγκούλη και Έλενας Κελεσίδου με τη συνοδεία της Αθηναϊκής συμφωνικής ορχήστρας και της μεικτής χορωδίας του Άρη Λεμεσού. Στην αφήγηση ήταν ο Γρηγόρης Βαλτινός και φυσικά ο μουσικοσυνθέτης διεύθυνε την ορχήστρα.
Λίγο πριν το τέλος της συναυλίας, ο συνθέτης επεφύλαξε μια έκπληξη, ερμηνεύοντας με τους συνεργάτες του το αξεπέραστο «Ζάβαρα-Κατρα-Νέμια», το οποίο αφιέρωσε στον Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο.
Φυσικά ο κόσμος, οποίος σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπέρασε τις τρείς χιλιάδες, με το παρατεταμένο χειροκρότημα του, ξαναέβγαλε στη σκηνή το κ. Μαρκόπουλο για να ερμηνεύσει το «Παραπονεμένα λόγια» και να ανανεώσει το ραντεβού του με τον κόσμο της Κύπρου με τα επόμενα μελωδικά βήματα που ετοιμάζει και θα παρουσιάσει σύντομα στην πατρίδα μας.
Λουκάς Α. Παναγιώτου 



Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Κρίση: λόγος εκκλησιαστικός και λόγος κοσμικός


Δίκαια πληθωρική η παραγωγή σκέψεων και απόψεων στις μέρες μας, που δημοσιοποιούνται με κάθε τρόπο -έντυπο, τηλεοπτικό κ.ά.- σχετικά με το θέμα της οικονομικής κρίσης. Η επικέντρωση του δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος σε όσα λέχθηκαν πρόσφατα απ’ άμβωνος της Εκκλησίας κίνησε το ενδιαφέρον και του ακαδημαϊκού θεολογικού χώρου και εμού προσωπικά.
Μελέτησα με προσοχή το κείμενο του κηρύγματος απ’ άμβωνος του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κκ. Νικηφόρου καθώς και όλα τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου. Αντίκρισα ένα σύνηθες, βέβαια, φαινόμενο διάστασης απόψεων μεταξύ εκκλησιαστικού και κοσμικού λόγου, το οποίο καθόλου δεν με εξέπληξε. Καλόν είναι, πάντως, η κάθε πλευρά των υπεύθυνα σκεπτόμενων και δρώντων καταλυτικά στον κοινωνικό χώρο πολιτών, στους δύστηνους καιρούς που διερχόμαστε, να συμβάλει, ει δυνατόν, στη στήριξη του λαού και την καθοδήγησή του για να κατευθυνθεί στους πυλώνες της σωτηρίας του. Είμαι βέβαιος ότι το πνεύμα αυτό διακατέχει τον εκκλησιαστικό και δημοσιογραφικό χώρο και ότι ο κοινός σκοπός οπλίζει τους εκπροσώπους του με τον κατάλληλο λόγο για να ανταποκρίνονται στην αποστολή τους.
Στην προσπάθειά τους αυτή, πράγματι, δεν λείπουν οι ακρότητες και οι λογικοί μετεωρισμοί, που δεν επιτρέπεται όμως να οδηγούν σε έντονες αντιπαραθέσεις, με απολυτοποιήσεις, παρερμηνείες και βλαπτική για τον απώτερο σκοπό επιχειρηματολογία. Ως ακαδημαϊκός δάσκαλος γνωρίζω ότι οι σχολές δημοσιογραφίας παρέχουν στους σπουδαστές τους, και μέλλοντες δημοσιογραφικούς μαχητές, τις κατάλληλες οδηγίες και κατευθύνσεις προς αποφυγή ακροτήτων και παρερμηνειών σε θέματα και ζητήματα που υπεκφεύγουν των δυνατοτήτων τους. Ο θεολογικός χώρος, είμαι επίσης σε θέση να γνωρίζω ότι, κινείται προς την ίδια κατεύθυνση. Ο «καθείς εφ’ ω ετάχθη».
Έτσι ο Τύπος, που φιλοξενεί το κείμενο του Μητροπολίτη και άλλων σχολιαστών, μου παρέχει τη δυνατότητα να διατυπώσω κάποιες απόψεις μου σχετικά με το ζήτημα που όλη την υφήλιο απασχολεί, της οικονομικής δηλαδή κρίσης, και να αφήσω να φανεί η μετά λόγου και εμπεριστατωμένη θεολογικά ενασχόληση του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κκ. Νικηφόρου με το θέμα αυτό.
Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης χρησιμοποίησε τον γνωστό σε μας τους ειδικούς, λεγόμενο προφητικό λόγο, που έχει χαρακτήρα ποιμαντικό, κοινωνικό και παιδαγωγικό για τον λαό του Θεού, ο οποίος συνειδητά συμμετέχει στη λειτουργική και λατρευτική ζωή της Εκκλησίας. Αυτό τον λόγο χρησιμοποίησαν οι προφήτες για να επαναφέρουν τον ισραηλιτικό λαό, όταν απομακρυνόταν από τον αληθινό Θεό, με κίνδυνο την πλήρη εκκοσμίκευσή του, αυτόν χρησιμοποίησε ο Ιωάννης ο Πρόδρομος για να επαναφέρει τον λαό από τη λατρεία των ειδώλων στην λατρεία του ζώντος Θεού, αυτό τον λόγο χρησιμοποίησε και ο ίδιος ο Χριστός προκειμένου να οδηγήσει τον λαό του Θεού στη μετάνοια και τη σωτηρία. Ο προφητικός λόγος είναι ελεγκτικός λόγος, αλλά ποιμαντικός και σωτηριώδης. Αυτό τον λόγο χρησιμοποίησαν οι Απόστολοι. Αυτό τον λόγο χρησιμοποίησαν και οι Απόστολοι Βαρνάβας και Παύλος στην Πάφο, προκειμένου να συνετίσουν τον Ελύμα τον μάγο και να οδηγήσουν τον Ανθύπατο της Κύπρου, Σέργιο Παύλο, στον Χριστιανισμό και στην ίδρυση της Εκκλησίας του νησιού. Γι’ αυτό χρέος έχουν με αυτή την παράδοση να ευθυγραμμίζονται και οι σύγχρονοι εκκλησιαστικοί ταγοί. Είμαι βέβαιος ότι αυτές οι ιστορικές αναφορές θα μας οδηγήσουν, χωρίς δολιχοδρομίες, με σοβαρό σημειολογικά πλούτο, στο να αντιληφθούμε το φαινόμενο της κρίσης που διερχόμαστε και από το οποίο ο καθένας, με τις προϋποθέσεις που διαθέτει, μπορεί να βοηθήσει για την απεγκλώβισή μας απ’ αυτό.
Δεδομένου του γεγονότος ότι η οικονομική κρίση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κρίση των αξιών και την ηθική κατάπτωση, η όλη προσπάθεια του εκκλησιαστικού χώρου στρέφεται στον σωφρονισμό των ανθρώπων, στην επαναφορά τους στα χρηστά ήθη, για τη στήριξη των οποίων γίνεται πάντοτε λόγος στον εκκλησιαστικό χώρο. Προκειμένου να επιτύχει τον σκοπό της, η Εκκλησία χρησιμοποιεί τον προφητικό, λοιπόν, λόγο, ο οποίος καλεί επιτακτικά όλους σε μετάνοια. Ο τρόπος, όμως, με τον οποίο κανείς μετανοεί και επανέρχεται σε μια γνήσια ανθρώπινη στάση και ζωή είναι ποικίλος. Η Γραφή γέμει αυτού του είδους παραδειγμάτων, τα οποία και είχε υπόψη στις αναφορές του ασφαλώς ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης κκ. Νικηφόρος, μην έχοντας διόλου παρεκκλίνει από την αγιογραφική παρακαταθήκη, τη σχετική πατερική παράδοση καθώς επίσης και από την ορθόδοξη πνευματικότητα.
Ύστερα από το κήρυγμα του Μητροπολίτη, χωρίς αμφιβολία μπορούμε να οδηγηθούμε σ’ εκείνο που άκουσε ο ιερός Αυγουστίνος, όταν βασανιζόταν προκειμένου να ανακαλύψει την αλήθεια, το Tolle, δηλαδή, et lege, Λάβε και διάβασε, διάβασε αυτό που ο Απ. Παύλος σημείωνε στην προς Ρωμαίους επιστολή: «διάκονός εστί σοι εις το αγαθόν. εάν δε το κακόν ποιής, φοβού.  Ου γαρ εική την μάχαιραν φορεί, θεού γαρ διάκονος έστιν εις οργήν, έκδικος τω το κακόν πράσσοντι», καθώς και εκείνο το «μη κώμαις και μέθαις, μη κοίταις και ασελγείαις, μη έριδι και ζήλω, αλλ’ ενδύσασθαι τον Κύριον Ιησούν» (Ρωμ. 13,4 και 13).

Νίκου Ζαχαρόπουλου
Καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
Διευθυντή Μεταπτυχιακού Προγράμματος
Θεολογικών Σπουδών Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου


Μήνυμα Αρχιεπισκόπου για τη νέα σχολική χρονιά


Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,
Σπουδαστές και σπουδάστριες,
Φοιτητές και φοιτήτριες,

 Άλλη μια σχολική χρονιά ξεκινά και πάλιν. Το ταξίδι της περιπλάνησης στον εκπληκτικό κόσμο της γνώσης έχει  αρχίσει, με συνοδοιπόρους τους δασκάλους και καθηγητές σας. Μαζί σας συνοδοιπορώ και εγώ με τις ευχές μου για μια καλή και αποδοτική χρονιά. Σφίγγω το χέρι  στα πρωτάκια που με άγχος και αγωνία αναμένουν να γνωρίσουν το νέο σχολικό περιβάλλον, χαιρετίζω τους γονείς που στέκονται υπομονετικά και με αγάπη δίπλα τους, νοερά αγκαλιάζω με το δέοντα θαυμασμό τους εγκλωβισμένους μαθητές και μαθήτριες του Ριζοκαρπάσου.  Σε όλους τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό  προσωπικό των σχολικών μονάδων απευθύνω το μήνυμα της προσήλωσης στους ψηλούς στόχους της γνώσης και της αρετής ώστε να είναι αποτελεσματικοί στο έργο  που έχουν  αναλάβει. Για μια ακόμη φορά  επιβεβαιώνω την εκτίμηση με την οποία η Εκκλησία περιβάλλει το έργο της παιδείας του τόπου.
Αγαπητοί νέοι και νέες,
 Τώρα που συστηματικά ξεκινά το σχολείο και ξαναμπαίνετε στο ρυθμό, θέλω να σας θυμίσω μια ζωτική αλήθεια. Ότι κάθε έργο σπουδαίο, αρχινά από κάτι φαινομενικά μικρό, ίσως ασήμαντο. Προσέξτε τον κορμό ενός δέντρου• έγινε από ένα μικρό δεντράκι. Κοιτάξτε τον πύργο με τα εφτά πατώματα• ξεκίνησε με μια φτυαριά. Μια πορεία χιλιομέτρων άρχισε από ένα βήμα.
 Αυτό, αν το μεταφέρουμε στην καθημερινή μας ζωή,  σημαίνει ότι για να γίνουμε σωστοί άνθρωποι  πρέπει να κάνουμε μικρά και σταθερά  βήματα από τώρα. Ξεκινήστε λοιπόν  από τώρα να υπακούτε στους κανονισμούς λειτουργίας του σχολείου σας. Βάλτε  ως στόχο να αποδίδετε ίση αξία σε όλους τους συμμαθητές σας, ανεξάρτητα αν κάποιοι απ’αυτούς έχουν κάτι το διαφορετικό σε σχέση με σας. Κρατήστε  τη σχέση σας μακρυά από υποκρισίες και ψεύτικα συναισθήματα. Βάλτε μέσα στην καρδιά σας το φως το αληθινόν, δηλαδή τον Χριστό,  για να φωτιστείτε και να φωτίσετε τους γύρω σας. Αφήστε Εκείνον να κατευθύνει τα βήματά σας «προς εργασίαν των εντολών Του». Έτσι σιγά-σιγά θα κτίσετε το χαρακτήρα και την προσωπικότητά σας. Η κοινωνία μας χρειάζεται μεγάλες τομές.  Αυτές μόνο εσείς οι νέοι μπορείτε να τις κάνετε. Αρκεί να το λέει η καρδιά σας και να είστε σωστοί.
Αγαπητά μου παιδιά,
 Όπως γνωρίζετε  τα οικονομικά δεδομένα στον τόπο μας, εδώ και αρκετό καιρό, έχουν αλλάξει. Πολλοί  οικογενειάρχες έχουν απολέσει μέρος των εισοδημάτων τους ή ακόμη και την ίδια τη δουλειά τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι  η ευημερία και η σπατάλη των αγαθών, που μέχρι πιο πριν χαρακτήριζε την κοινωνία μας, θα πρέπει να δώσει τη θέση της στη σωστή και λογική χρήση κάθε πράγματος που καταναλώνουμε. Η Εκκλησία, όπως και άλλοι φορείς, προσπαθεί να ανακουφίσει  συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
 Καλώ  λοιπόν και σας να  βοηθήσετε  με τον τρόπο σας. Αγοράζετε ό, τι είναι απολύτως χρήσιμο• μη συσσωρεύετε αγαθά- ρούχα, ηλεκτρονικά είδη, τεχνολογικό εξοπλισμό, ό,τι άλλο- που είναι αχρείαστα. Δώστε έτσι χέρι βοήθειας στο σπίτι σας ή όπου αλλού χρειάζεται. Το μήνυμα που πρέπει να δοθεί είναι ότι ως λαός αντέχουμε κάτω από όποια πίεση, ότι ο πιο συνειδητοποιημένος καταναλωτής είναι  ο πιο οικονόμος, ότι η άκριτη σπατάλη ήταν και θα είναι πάντοτε μια ψευδαίσθηση ευτυχίας. Και αυτό,  προσπαθήστε να το εφαρμόσετε   όσο μπορείτε. Είστε πλασμένοι για να ξεπερνάτε τα δύσκολα, αποτολμήστε το.
Φίλοι μαθητές και μαθήτριες, σπουδαστές και φοιτητές,
 Το δεύτερο εξάμηνο του 2012 είναι σταθμός και αφετηρία νέων προκλήσεων για  μας. Έχουμε ήδη αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο αυτό τόσο στους διοργανωτές όσο και στους συμμετόχους, που είναι άνθρωποι με πολιτειακά και κυβερνητικά  αξιώματα από όλη την Ευρώπη.  Μέσα από αυτή την αναβαθμισμένη συμμετοχή της Κύπρου μας, βαθύτατη ευχή μας είναι και παραμένει η ανάδειξη της ανάγκης να ελευθερωθεί  η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που είναι ακόμη μοιρασμένη από στρατούς κατοχής και συρματοπλέγματα. Και αυτή η ευχή ας γίνει μόνιμο βίωμα και στόχος στη ζωή όλων μας.  Τότε μόνο μπορούμε ως λαός να προσβλέπουμε στο μέλλον με αισιοδοξία.
Καλή και φωτισμένη πορεία για τη νέα σχολική χρονιά.

Ευχέτης προς Κύριον
† ο Κύπρου Χρυσόστομος

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
     11 Σεπτεμβρίου 2012.

Λαμπρές εκδηλώσεις για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα


Με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και τη συμμετοχή του ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού ολοκληρώθηκαν, το βράδυ της Δευτέρας 10 Σεπτεμβρίου 2012, οι λατρευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις επί τη εορτή του οσίου Ησαΐου, κτίτoρος της Ιεράς Μονής Κύκκου, κατά την οποία άγει τα σεπτά ονομαστήριά του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας.
Οι εκδηλώσεις άρχισαν από το απόγευμα της Κυριακής 9 Σεπτεμβρίου 2012 με την υποδοχή, μπροστά από τα γραφεία των Κοινοτικών Συμβουλίων Δευτεράς, της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Ελεούσης της Κυκκώτισσας, η οποία ευρίσκετο στο Μετόχιο της Ιεράς Μονής Κύκκου στην Ανδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης και μετά τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922, μεταφέρθηκε από τους πρόσφυγες της Ανδριανούπολης στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, όπου φυλάσσεται μέχρι σήμερα.
Μετά την υποδοχή, η εικόνα μεταφέρθηκε εν πομπή στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Πάνω Δευτεράς και στη συνέχεια εψάλλει ο Πανηγυρικός Εσπερινός για την εορτή του Οσίου Ησαΐου. Στην εσπερινή ακολουθία χοροστάτησε ο εορτάζων Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού και του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα και έλαβαν μέρος πολλοί κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού, ενώ έψαλαν κατανυκτικά κληρικοί και λαϊκοί ιεροψάλτες με προεξάρχοντα τον ιερομόναχο π. Αντύπα, από το Ιβηρίτικο κελλίον της Αγίας Άννας στο Άγιον Όρος.
Το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε καλλιτεχνική εκδήλωση με κυπριακή μουσική και παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς στην πλατεία, που βρίσκεται κάτω από το ιερό σπήλαιο της Παναγίας της Χρυσοσπηλιώτισσας στην Κάτω Δευτερά, κατά την οποία ο Μητροπολίτης Ταμασού επέδωσε τιμητικές διακρίσεις στους Δημάρχους και τους Κοινοτάρχες για τη συνεισφορά των Δήμων και των Κοινοτικών Συμβουλίων στο έργο της Μητροπόλεως, στα 5 χρόνια από την ανασύστασή της.
Το πρωί της Δευτέρας 10 Σεπτεμβρίου 2012, ανήμερα της εορτής του Οσίου Ησαΐου, τελέστηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον κατάμεστο, από πιστούς, ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στην Πάνω Δευτερά, προεξάρχοντος του εορτάζοντος Μητροπολίτη Ταμασού και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, Διδυμοτείχου Δαμασκηνού, Βόστρων Τιμοθέου, Αχαλτσίχε Θεοδώρου, Χόνι Σάββα, των Πανιερωτάτων Μητροπολιτών Κυρηνείας Χρυσοστόμου, Λεμεσού Αθανασίου, Κύκκου Νικηφόρου και των Θεοφιλεστάτων επισκόπων Αρσινόης Νεκταρίου και Αμαθούντος Νικολάου.
Τα ιερά αναλόγια κόσμησαν με τις γλυκύτατες φωνές τους ο βυζαντινός χορός "Θεσσαλονικείς Υμνωδοί", υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη του ιερού ναού Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά Θεσσαλονίκης Δρ. Ιωάννου Λιάκου.
Το θείο λόγο κήρυξε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο οποίος μίλησε για τον βίο του οσίου Ησαΐα και αφορμόμενος από το Ευαγγελικό ανάγνωσμα τόνισε ότι «μέσα στο πέρασμα των χρόνων οι άγιοι της Εκκλησίας επαλήθευσαν τον λόγο του Θεού, επαλήθευσαν το ευαγγέλιο και είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες στην Αγία Ορθόδοξο Εκκλησία μας, γιατί έχουμε μέχρι τις μέρες μας πληθώρα αγίων, οι οποίοι επαληθεύουν το Ευαγγέλιο. Αν δεν είχαμε τους αγίους εις την Εκκλησία το Ευαγγέλιο θα ήταν αναπόδεικτο, δεν θα μπορούσε να αποδειχθεί. Θα μπορούσε να είναι μια όμορφη διδασκαλία, μια σπουδαία και φιλοσοφία του κόσμου τούτου, αλλά επ’ ουδενί λόγο δεν θα μπορούσε να ήταν λόγος αιωνίου ζωής, γιατί χωρίς την παρουσία των αγίων δεν μπορεί να αποδειχθεί το Ευαγγέλιο».
«Ένας από αυτούς τους Αγίους της Εκκλησίας μας, ο οποίος επαλήθευσε το Ευαγγέλιο και τον οποίο ο Θεός ήθελε να εξάξει από την αφάνεια και την σιωπή και τον μακρισμό εις τας ερήμους τας οποίους ο ίδιος επεθύμησε είναι και ο σήμερον εορταζόμενος όσιος πατέρας μας Ησαΐας, ο κτίτορας της μεγαλωνύμου και περιπύστου Ιεράς Μονής της Παναγίας της Ελεούσης του Κύκκου, ο οποίος θεωρώ ότι μετά τους αγίους αποστόλους είναι ο μεγαλύτερος ευεργέτης της Εκκλησίας μας και της νήσου μας, της πατρίδας μας ολόκληρης», ανέφερε.
Αναπτύσσοντας, στη συνέχεια, την σκέψη του ο Πανιερώτατος εξήγησε ότι «ο όσιος αυτός με την αγία ζωή του και με την παρουσία του και με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, την οποία κατείχε μεσ’ την καρδιά του έγινε δοχείο εκλεκτό του Θεού, έγινε σκεύος της χάριτος του Θεού και μας χάρισε εις την πατρίδα μας, μετά τον Θεόν και μετά το Ευαγγέλιο το πολυτιμότερο δώρον που έχουμε μέχρι τις μέρες μας. Μας χάρισε ένα λιμάνι ωραιότατο και ακύμαντον, το οποίο θεωρείται ότι είναι το πιό ισχυρό καταφύγιο των χριστιανών και όχι μόνον, αλλά και όλων των κατοίκων και προσκυνητών της πατρίδας μας. Αυτός ο όσιος πατέρας μας Ησαΐας αξιώθηκε από το Θεό και ιδιαιτέρως από την Κυρία Θεοτόκο να γίνει ο μετακομιστής εις την Κύπρον της ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Ελεούσης, μέσα από εκείνη τη θαυμαστή ιστορία την οποία γνωρίζουμε και πολλές φορές όλοι μας κατεφύγαμε στην ιερά Εικόνα του Κύκκου, της Ελεούσης για να βρούμε παρηγορία και δύναμη και ενίσχυση εις τον καθημερινό μας αγώνα. Αυτός ο όσιος μέσα στην αφάνεια και την ταπείνωση του κατέστει από τους μεγαλύτερους ευεργέτες της πατρίδας και της Εκκλησίας μας».
Κατακλείοντας την ομιλία του, ο Λεμεσού Αθανάσιος, ευχήθηκε στον εορτάζοντα Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα «ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο Αρχιποιμένας της Εκκλησίας να τον οδηγεί εις οδούς σωτηρίας. Να τον φωτίζει και να τον καθοδηγεί, ώστε να ποιμάνει και αυτός το λογικό ποίμνιο του Κυρίου και να το οδηγεί εις την Βασιλεία του Θεού. Του ευχόμαστε ο όσιος Ησαΐας, ο και κτίτορας της Ιεράς Μονής της μετανοίας του να είναι πάντοτε βοηθός και αντιλήπτωρ του, η δε Κυρία Θεοτόκος, η Ελεούσα του Κύκκου, η μητέρα και προστάτης και κηδεμών της Εκκλησίας και της πατρίδας μας να είναι βοηθός και συμπαραστάτης εις την ζωή του, ώστε να δοξαστεί το Πανάγιο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος εις τους αιώνες».
 Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, αφού ευχαρίστησε όλους όσους συμπροσευχήθηκαν μαζί του και όλους όσους συμμετείχαν σ’ αυτή την εορτή, υπογράμμισε ότι η εορτή αυτή «γίνεται λαμπροφόρος για να μεταδώσει τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος δια της οσιακής βιωτής του οσίου πατρός ημών Ησαΐου του κτίτορος της Ιεράς Μονής Κύκκου».
«Σήμερα, αναδεικνύοντας, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού, τα χαρίσματα του Αγίου, έθεσε εις ημάς το ερώτημα κατά πόσο μπορούμε και εμείς μερικά από αυτά να τα ακολουθήσουμε και να κληρονομήσουμε τον Παράδεισο. Ο όσιος Ησαΐας γίνεται για μας ο λαμπαδηφόρος της αγάπης και μας δείχνει τον δρόμο. Ας τον ακολουθήσουμε και εμείς», πρόσθεσε.
Ακολούθως ο Πανιερώτατος μετέβη στα παρακείμενα γραφεία της Μητροπόλεως, όπου δέχθηκε τις ευχές του Ιερού Κλήρου, των Αρχών της περιοχής και του χριστεπωνύμου πληρώματος και των συνεργατών του ποιμαντικού έργου της μητροπόλεως.
Η έκφραση ευχών προς τον Πανιερώτατο συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ και πλήθος κληρικών και λαϊκών πέρασαν από τα προσωρινά γραφεία της Μητροπόλεως Ταμασού στην Πάνω Δευτερά, για να ευχηθούν στον σεπτό ποιμενάρχη τους υγεία και μακροημέρευση για περαιτέρω αγλαόκαρπη αρχιερατική διακονία.

Λουκάς Α. Παναγιώτου