Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Λαμπρές εκδηλώσεις για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα


Με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και τη συμμετοχή του ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού ολοκληρώθηκαν, το βράδυ της Δευτέρας 10 Σεπτεμβρίου 2012, οι λατρευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις επί τη εορτή του οσίου Ησαΐου, κτίτoρος της Ιεράς Μονής Κύκκου, κατά την οποία άγει τα σεπτά ονομαστήριά του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας.
Οι εκδηλώσεις άρχισαν από το απόγευμα της Κυριακής 9 Σεπτεμβρίου 2012 με την υποδοχή, μπροστά από τα γραφεία των Κοινοτικών Συμβουλίων Δευτεράς, της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Ελεούσης της Κυκκώτισσας, η οποία ευρίσκετο στο Μετόχιο της Ιεράς Μονής Κύκκου στην Ανδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης και μετά τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922, μεταφέρθηκε από τους πρόσφυγες της Ανδριανούπολης στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, όπου φυλάσσεται μέχρι σήμερα.
Μετά την υποδοχή, η εικόνα μεταφέρθηκε εν πομπή στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Πάνω Δευτεράς και στη συνέχεια εψάλλει ο Πανηγυρικός Εσπερινός για την εορτή του Οσίου Ησαΐου. Στην εσπερινή ακολουθία χοροστάτησε ο εορτάζων Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού και του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα και έλαβαν μέρος πολλοί κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού, ενώ έψαλαν κατανυκτικά κληρικοί και λαϊκοί ιεροψάλτες με προεξάρχοντα τον ιερομόναχο π. Αντύπα, από το Ιβηρίτικο κελλίον της Αγίας Άννας στο Άγιον Όρος.
Το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε καλλιτεχνική εκδήλωση με κυπριακή μουσική και παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς στην πλατεία, που βρίσκεται κάτω από το ιερό σπήλαιο της Παναγίας της Χρυσοσπηλιώτισσας στην Κάτω Δευτερά, κατά την οποία ο Μητροπολίτης Ταμασού επέδωσε τιμητικές διακρίσεις στους Δημάρχους και τους Κοινοτάρχες για τη συνεισφορά των Δήμων και των Κοινοτικών Συμβουλίων στο έργο της Μητροπόλεως, στα 5 χρόνια από την ανασύστασή της.
Το πρωί της Δευτέρας 10 Σεπτεμβρίου 2012, ανήμερα της εορτής του Οσίου Ησαΐου, τελέστηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον κατάμεστο, από πιστούς, ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στην Πάνω Δευτερά, προεξάρχοντος του εορτάζοντος Μητροπολίτη Ταμασού και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, Διδυμοτείχου Δαμασκηνού, Βόστρων Τιμοθέου, Αχαλτσίχε Θεοδώρου, Χόνι Σάββα, των Πανιερωτάτων Μητροπολιτών Κυρηνείας Χρυσοστόμου, Λεμεσού Αθανασίου, Κύκκου Νικηφόρου και των Θεοφιλεστάτων επισκόπων Αρσινόης Νεκταρίου και Αμαθούντος Νικολάου.
Τα ιερά αναλόγια κόσμησαν με τις γλυκύτατες φωνές τους ο βυζαντινός χορός "Θεσσαλονικείς Υμνωδοί", υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη του ιερού ναού Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά Θεσσαλονίκης Δρ. Ιωάννου Λιάκου.
Το θείο λόγο κήρυξε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο οποίος μίλησε για τον βίο του οσίου Ησαΐα και αφορμόμενος από το Ευαγγελικό ανάγνωσμα τόνισε ότι «μέσα στο πέρασμα των χρόνων οι άγιοι της Εκκλησίας επαλήθευσαν τον λόγο του Θεού, επαλήθευσαν το ευαγγέλιο και είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες στην Αγία Ορθόδοξο Εκκλησία μας, γιατί έχουμε μέχρι τις μέρες μας πληθώρα αγίων, οι οποίοι επαληθεύουν το Ευαγγέλιο. Αν δεν είχαμε τους αγίους εις την Εκκλησία το Ευαγγέλιο θα ήταν αναπόδεικτο, δεν θα μπορούσε να αποδειχθεί. Θα μπορούσε να είναι μια όμορφη διδασκαλία, μια σπουδαία και φιλοσοφία του κόσμου τούτου, αλλά επ’ ουδενί λόγο δεν θα μπορούσε να ήταν λόγος αιωνίου ζωής, γιατί χωρίς την παρουσία των αγίων δεν μπορεί να αποδειχθεί το Ευαγγέλιο».
«Ένας από αυτούς τους Αγίους της Εκκλησίας μας, ο οποίος επαλήθευσε το Ευαγγέλιο και τον οποίο ο Θεός ήθελε να εξάξει από την αφάνεια και την σιωπή και τον μακρισμό εις τας ερήμους τας οποίους ο ίδιος επεθύμησε είναι και ο σήμερον εορταζόμενος όσιος πατέρας μας Ησαΐας, ο κτίτορας της μεγαλωνύμου και περιπύστου Ιεράς Μονής της Παναγίας της Ελεούσης του Κύκκου, ο οποίος θεωρώ ότι μετά τους αγίους αποστόλους είναι ο μεγαλύτερος ευεργέτης της Εκκλησίας μας και της νήσου μας, της πατρίδας μας ολόκληρης», ανέφερε.
Αναπτύσσοντας, στη συνέχεια, την σκέψη του ο Πανιερώτατος εξήγησε ότι «ο όσιος αυτός με την αγία ζωή του και με την παρουσία του και με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, την οποία κατείχε μεσ’ την καρδιά του έγινε δοχείο εκλεκτό του Θεού, έγινε σκεύος της χάριτος του Θεού και μας χάρισε εις την πατρίδα μας, μετά τον Θεόν και μετά το Ευαγγέλιο το πολυτιμότερο δώρον που έχουμε μέχρι τις μέρες μας. Μας χάρισε ένα λιμάνι ωραιότατο και ακύμαντον, το οποίο θεωρείται ότι είναι το πιό ισχυρό καταφύγιο των χριστιανών και όχι μόνον, αλλά και όλων των κατοίκων και προσκυνητών της πατρίδας μας. Αυτός ο όσιος πατέρας μας Ησαΐας αξιώθηκε από το Θεό και ιδιαιτέρως από την Κυρία Θεοτόκο να γίνει ο μετακομιστής εις την Κύπρον της ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Ελεούσης, μέσα από εκείνη τη θαυμαστή ιστορία την οποία γνωρίζουμε και πολλές φορές όλοι μας κατεφύγαμε στην ιερά Εικόνα του Κύκκου, της Ελεούσης για να βρούμε παρηγορία και δύναμη και ενίσχυση εις τον καθημερινό μας αγώνα. Αυτός ο όσιος μέσα στην αφάνεια και την ταπείνωση του κατέστει από τους μεγαλύτερους ευεργέτες της πατρίδας και της Εκκλησίας μας».
Κατακλείοντας την ομιλία του, ο Λεμεσού Αθανάσιος, ευχήθηκε στον εορτάζοντα Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα «ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο Αρχιποιμένας της Εκκλησίας να τον οδηγεί εις οδούς σωτηρίας. Να τον φωτίζει και να τον καθοδηγεί, ώστε να ποιμάνει και αυτός το λογικό ποίμνιο του Κυρίου και να το οδηγεί εις την Βασιλεία του Θεού. Του ευχόμαστε ο όσιος Ησαΐας, ο και κτίτορας της Ιεράς Μονής της μετανοίας του να είναι πάντοτε βοηθός και αντιλήπτωρ του, η δε Κυρία Θεοτόκος, η Ελεούσα του Κύκκου, η μητέρα και προστάτης και κηδεμών της Εκκλησίας και της πατρίδας μας να είναι βοηθός και συμπαραστάτης εις την ζωή του, ώστε να δοξαστεί το Πανάγιο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος εις τους αιώνες».
 Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, αφού ευχαρίστησε όλους όσους συμπροσευχήθηκαν μαζί του και όλους όσους συμμετείχαν σ’ αυτή την εορτή, υπογράμμισε ότι η εορτή αυτή «γίνεται λαμπροφόρος για να μεταδώσει τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος δια της οσιακής βιωτής του οσίου πατρός ημών Ησαΐου του κτίτορος της Ιεράς Μονής Κύκκου».
«Σήμερα, αναδεικνύοντας, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού, τα χαρίσματα του Αγίου, έθεσε εις ημάς το ερώτημα κατά πόσο μπορούμε και εμείς μερικά από αυτά να τα ακολουθήσουμε και να κληρονομήσουμε τον Παράδεισο. Ο όσιος Ησαΐας γίνεται για μας ο λαμπαδηφόρος της αγάπης και μας δείχνει τον δρόμο. Ας τον ακολουθήσουμε και εμείς», πρόσθεσε.
Ακολούθως ο Πανιερώτατος μετέβη στα παρακείμενα γραφεία της Μητροπόλεως, όπου δέχθηκε τις ευχές του Ιερού Κλήρου, των Αρχών της περιοχής και του χριστεπωνύμου πληρώματος και των συνεργατών του ποιμαντικού έργου της μητροπόλεως.
Η έκφραση ευχών προς τον Πανιερώτατο συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ και πλήθος κληρικών και λαϊκών πέρασαν από τα προσωρινά γραφεία της Μητροπόλεως Ταμασού στην Πάνω Δευτερά, για να ευχηθούν στον σεπτό ποιμενάρχη τους υγεία και μακροημέρευση για περαιτέρω αγλαόκαρπη αρχιερατική διακονία.

Λουκάς Α. Παναγιώτου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου