Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Ονομαστήρια Μητροπολίτη Κυρηνείας


Κυριακή προ της Υψώσεως και η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη των εν Μικρά Ασία κατά την Μικρασιατική καταστροφή μαρτυρησάντων, εν οις και ο ιερομάρτυς Χρυσόστομος Σμύρνης, κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος. 
Ο Μέγας Εσπερινός, ο Όρθρος και η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, τελέστηκαν στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Κοκκινοτριμιθιάς.
Συλλειτουργούντες με τον εορτάζοντα Μητροπολίτη Κυρηνείας ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου κ. Νικηφόρος, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού κ. Ησαϊας, και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος.
Παρέστησαν οι βουλευτές και οι Δήμαρχοι της επαρχίας Κυρηνείας, οι τοπικές αρχές, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων της τοπικής κοινωνίας και πλήθος κόσμου, οι οποίοι προσήλθαν για να εκφράσουν το σεβασμό και την αφοσίωση τους στον Μητροπολίτη τους.
Πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιούπολης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου, ο οποίος ομίλησε, εφορμούμενος από την σημερινή ευαγγελική περικοπή, επικαίρως και αναφέρθηκε ακολούθως στον βίο, την πολιτεία και το μαρτύριο του ιερομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης.
Αναφερόμενος στην συνέχεια στον εορτάζοντα Μητροπολίτη Κυρηνείας τόνισε ότι ο Πανιερώτατος επέλεξε να τιμά τον άγιο ιερομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης «για να έχει προστάτη του έναν μάρτυρα, για να είναι επνευστής, για να είναι καθοδηγός, για να είναι εκείνος που θα του δίνει την δύναμη στην ψυχή του για να πορεύεται. Να πορεύεται στην διαποίμανση του προσφυγικού λαού της Κερύνειας. Να πορεύεται στην προσευχή την ακατάπαυστη για την επάνοδο στις πατρικές εστίες. Να πορεύεται διεκδικώντας και ζητώντας με κάθε δύναμη και κάθε τρόπο τα δίκαια των Κερυνειωτών».
Ο π. Σεραφείμ ευχήθηκε προς τον Πανιερώτατο «του χρόνου να μην γιορτάσει στην Κοκκινοτριμιθιά, αλλά να εορτάσει τιμώντας τον άγιο ιερομάρτυρα Χρυσόστομο, στον Αρχάγγελο της Κερύνειας, τον οποίο ο χρόνος και οι καιροί κατατρώγουν και εκεί να ψάλλουμε το εις πολλά έτη Δέσποτα».
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας και λίγο πριν το «Δι’ ευχών», ο Πανιερώτατος, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους Αρχιερείς, τους Κληρικούς, τις τοπικές αρχές της επαρχίας Κυρηνείας και τους λαϊκούς, για την αγάπη τους προς το πρόσωπό του και τις πολύτιμες ευχές τους, αλλά και τον Βυζαντινό χορό «Θεσσαλονικείς Υμνωδοί», υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη Ιωάννου Λιάκου, διδάκτορος της Βυζαντινής μουσικολογίας και καθηγητή στην Α.Ε.Α.Βελλάς Ιωαννίνων, που με τα βυζαντινά μελίσματα τους δημιούργησαν αισθήματα κατάνυξης και πνευματικής ανάτασης.
Ευχήθηκε, στην συνέχεια, «ο Κύριος μας, ο εσταυρωμένος Θεός της αγάπης, να δίδει στις καρδιές μας να υπάρχει αυτή η αγάπη της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο και να συντμήση τον χρόνο της δοκιμασίας μας και να επιτρέψει να επιστρέψουμε πίσω στα αγαπημένα χώματα της Κερύνειας μας και σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη μας».
Καταλήγοντας, ο εορτάζων Μητροπολίτης Κυρηνείας, υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι «η ζωή μας ως χριστιανών δεν είναι μια ζωή γεμάτη και στρωμένη με ροδοπέταλλα, αλλά είναι δρόμος, τον οποίο πρώτος ο Χριστός τον εβάδισε. Είναι δρόμος του μαρτυρίου, είναι δρόμος του πόνου, είναι δρόμος της θλίψης, είναι δρόμος της αγωνίας, είναι δρόμος της εγκαρτέρησης, της υπομονής και όλα αυτά είναι πράγματα χρήσιμα ιδιαίτερα για μας τους πρόσφυγες Κερυνειώτες. Δεν χάνουμε την ελπίδα μας, στην ψυχή μας πάντοτε κρατάμε αναμένο το καντύλι και η φλόγα για επιστροφή και δεόμαστε προς τον Κύριο της Δόξης να φωτίζει τόσο τους κρατούντες στον τόπο αυτόν, όσο και εμάς τους υπολοίπους ούτως ώστε πάντοτε να πράττουμε το καλύτερο και το πιο σωστό για τον τόπο μας και για τους ανθρώπους του τόπου μας. Κάθε καλό και κάθε ευλογία από τον Θεό».

Λουκάς Α. Παναγιώτου

1 σχόλιο:

  1. Λυπάμαι που δεν μπόρεσα - για σοβαρό επαγγελματικό λόγο - να παρευρεθώ στο Συλλείτουργο και να ευχηθώ από κοντά στον Πανιερότατο, με τον οποίο μας συνδέει παλιά και σταθερή φιλία! Έτσι θα αρκεστώ σε διαδικτυακές ευχές για ό,τι καλύτερο στη ζωή του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή