Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος στην 31η Οικουμενική Συνάντηση Επισκόπων


Στην παρουσία του Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Χρυσόστομου άρχισαν οι εργασίες της 31ης Οικουμενικής Συνάντησης Επισκόπων, που πραγματοποιείται στο Κάιρο, από τις 3 μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου 2012.
Το θέμα της συνάντησης εδράζεται στον λόγο του Κυρίου: «φ᾿ σον ποιήσατε ν τούτων τν δελφν μου τν λαχίστων, μο ποιήσατε» και φέρει τον τίτλο: «Συναντούμε τον γείτονά μας με Αγάπη».
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα συζητηθούν η παρούσα θρησκευτική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση, ο διαθρησκειακός διάλογος και η αγάπη προς τον πλησίον και θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε μοναστήρια, πολιτιστικούς χώρους και στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο Al-Azhar, που θεωρείται ως το κύριο κέντρο της λογοτεχνίας και της αραβικής σουνιτικής ισλαμικής μάθησης στον κόσμο και το δεύτερο παλαιότερο.
Παράλληλα, θα εξετασθούν τα δύσκολα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά δεδομένα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Μέσης Ανατολής και η αναμενόμενη επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης στην Ευρώπη, με στόχο να βρεθούν τρόποι, ούτως ώστε οι νέοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να δραστηριοποιηθούν σε προγράμματα σε όλα τα κοινωνικά και θεσμικά επίπεδα.
Ο Πανιερώτατος, τόσο στη Συνάντηση των Επισκόπων όσο και στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο Al-Azhar, θα καταθέσει αφ’ ενός μεν την ανησυχία του για το μέλλον των χριστιανικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή και αφ’ ετέρου θα θέσει ενώπιον των ξένων συνομιλητών του τα δίκαια και δικαιώματα του προσφυγικού κόσμου της Κερύνειας, καθώς και το θέμα της καταπάτησης των θρησκευτικών ελευθεριών, της βεβήλωσης και της σύλησης των λατρευτικών χώρων, των ναών και των κοιμητηρίων της κατεχόμενης Επαρχίας του.

Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου