Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Ετήσιο μνημόσυνο Ελβετίας Δαμασκηνού

Τελέσθηκε το πρωί, το πρώτο ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως κυρού Δαμασκηνού Παπανδρέου (του από Ελβετίας), στον μητροπολιτικό ιερό ναό του αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι.
Του Όρθρου, της Θείας Λειτουργίας και του ιερού μνημοσύνου προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος συμπαραστατούμενος από το Σεβασμιώτατο Επίσκοπο Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας κ. Ειρηναίο (Πατριαρχείο Σερβίας).
Συμπροσευχόμενοι στο ιερό βήμα παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος (Οικουμενικό Πατριαρχείο) και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τιργοβιστίου κ. Νήφων (Πατριαρχείο Ρουμανίας).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αοίδιμος Μητροπολίτης Δαμασκηνός ήταν ένας μεγάλος πνευματικός πόλος και χαρακτήρισε την πνευματική πορεία του Μητροπολίτη Κωνσταντίας Βασιλείου μέσα στον χώρο της Εκκλησίας. Η εκκλησιαστική εμπειρία που απέκτησε κοντά στον Μητροπολίτη κυρό Δαμασκηνό ακολουθούν τα βήματα του και τον εμπνέουν συνεχώς στις δραστηριότητες του στην αρχιερατική του διακονία.
«Υπάρχουν άνθρωποι που καθορίζουν την ιστορία και την εποχή τους και της προσφέρουν προσανατολισμό και περιεχόμενο και υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι χαρακτηρίζονται από την εποχή τους, λαμβάνοντας το μήνυμα και το νόημα των καιρών τους και καθίστανται σύγχρονοι άνθρωποι. Ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός πέτυχε και τα δύο», υπογραμμίζει ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος.
«Ήταν άνθρωπος πρωτοποριακός και ανελάμβανε πρωτοβουλίες που ξεπερνούσαν τα δεδομένα της δικής του εποχής και μπορούσαν να αποτελούν σημείο αντιλεγόμενο για πολλούς, γιατί γινόταν πάντοτε μπροστάρης και καθοδηγητής σε σημείο που πολλές φορές ήταν δύσκολο να τον παρακολουθήσει κανείς. Και αυτό συνέβαινε μέσα στο χώρο της Εκκλησίας του, της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία χαρακτηρίζεται από την εμμονή στην Παράδοση και τη θεολογική της ιδιαιτερότητα, ώστε πολλές φορές να οδηγείται σε μία παρεξηγημένη ακαμψία μπροστά στα φλέγοντα ζητήματα των καιρών και τους οραματισμούς του μέλλοντος, με αποτέλεσμα η συσχέτιση μεταξύ της συγχρονικότητας και της διαχρονικότητας να καθίσταται δύσκολη μέχρι και ακατόρθωτη», προσθέτει.
Ο Πανιερώτατος σημειώνει ότι «η Εκκλησία είχε την ανάγκη ενός οραματιστή, όπως ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός, γιατί το έργο του δεν έφυγε μαζί του, αλλά έχει εκτιμηθεί δεόντως και πολλαπλώς από πολλούς και θα συνεχίσει να αποτελεί οδοδείκτη για πολύ ακόμα καιρό».
Τέλος, ο Κωνσταντίας Βασίλειος αναφέρει, ότι ο μακαριστός ιεράρχης του Οικουμενικού θρόνου «ομολογουμένως έχει αφήσει δυσαναπλήρωτο κενό και φαίνεται να ισχύει η κοινωνιολογική παρατήρηση ότι άνθρωποι που αποτελούν τους πρωτοπόρους της ανθρωπότητας δεν γεννιούνται καθημερινά».
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου