Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Θρονική Εορτή Εκκλησίας Κύπρου

Με την δέουσα λαμπρότητα και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια, «συνελθόντες σεπτώς», ο ιερός κλήρος και ο πιστός λαός μας, τίμησε με ύμνους και ωδές πνευματικές, «το μέγα κλέος», τον ιδρυτή και θεμελιωτή της Εκκλησίας της Κύπρου, τον, «των εβδομήκοντα πρώτον» και «των δώδεκα ισοστάσιον», Απόστολο Βαρνάβα.

Η σεπτή Ιεραρχία της κατά Κύπρον Αγιωτάτης Εκκλησίας, με επικεφαλής τον Προκαθήμενο της, Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο, τιμώντας την ιερά μνήμη του αγίου ενδόξου Αποστόλου Βαρνάβα, τέλεσε Συνοδικό Συλλείτουργο, στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Δασούπολη.

Στο πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο μετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας (ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Θρόνου), οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιος, Κιτίου Χρυσόστομος, Κυρηνείας Χρυσόστομος, Κωνσταντίας-Αμμοχώστου Βασίλειος, Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Θεουπόλεως Παντελεήμων (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Καρπασίας Χριστοφόρος, Αμαθούντος Νικόλαος, Μεσαορίας Γρηγόριος, καθώς και πλειάδα κληρικών και διακόνων. Στο ιερό βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων.

Την Πανήγυρη τίμησαν με την παρουσία τους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος εκπροσωπούσε την Κυβέρνηση, ο βουλευτής Κερύνειας κ. Σοφοκλής Φυττής, ο Δήμαρχος Στροβόλου κ. Λάζαρος Σαββίδης, εκπρόσωποι κομμάτων και οργανώσεων, τοπικές πολιτικές, στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές και πλήθος κόσμου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας μετέφερε προς τον Μακαριώτατο, τους Συνοδικούς Αρχιερείς και όλο το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της αγιοτόκου και μαρτυρικής Εκκλησίας της Κύπρου, «τον αδελφικό ασπασμό, τις εγκάρδιες ευχές και την πατρική και Πατριαρχική ευχή» της Σεπτής Κορυφής της Ορθοδοξίας, του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Μιλώντας εξ ονόματος του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, τόνισε ότι μέσα στην πολυσύνθετη νέα πραγματικότητα «η ανά τους αιώνες συμπόρευση και ο πολυδιάστατος συμπνευματισμός μεταξύ των δυο αδελφών Εκκλησιών, Κωνσταντινουπόλεως και Κύπρου, συντέλεσε στην δημιουργία ακατάλυτων πνευματικών σχέσεων και αναπόδραστων πολιτιστικών δεσμών».

«Ευχόμεθα και προσευχόμεθα από το Σεπτόν Κέντρον των απανταχού της Οικουμένης Ορθοδόξων, το αείφωτον και τηλαυγές Φανάριον, για την ειρήνην, εσωτερική και εξωτερική, την άνωθεν ειρήνην, του σύμπαντος κόσμου, για τους εγγύς και τους μακράν», τόνισε στο μήνυμα του ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Στην αντιφώνηση του, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου για την παρουσία του στη Θρονική Εορτή και τον κάλεσε να μεταφέρει τις ευγνώμονες ευχαριστίες προς το πρόσωπο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, καθώς επίσης και τις εγκάρδιες και ολόθυμες ευχές για τα ονομαστήριά του.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου