Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Τελετή λήξης μαθημάτων Ιερατικής Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας»

Άλλο ένα έτος καρποφόρου λειτουργίας κατέγραψε, με την τελετή λήξης των μαθημάτων του ακαδημαϊκού έτους 2014 – 2015, το απόγευμα της Πέμπτης, 25 Ιουνίου 2015, η Ιερατική Σχολή «Απόστολος Βαρνάβας», η οποία συμπληρώνει 66 χρόνια λειτουργίας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο μπροστά από την είσοδο της Σχολής και παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής, οι Μητροπολίτες Κιτίου Χρυσόστομος, Κυρηνείας Χρυσόστομος, Λεμεσού Αθανάσιος, Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος, Πρόεδρος της Εφορίας της Σχολής, Ταμασού Ησαΐας, οι Επίσκοποι Αμαθούντος Νικόλαος και Νεαπόλεως Πορφύριος, ο ηγούμενος της Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Ιωάννης, οι πρώην Διευθυντές της Σχολής Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Κυκκώτης και Πρωτοπρεσβύτερος Αντώνιος Καλογήρου, αρκετοί κληρικοί και πλήθος κόσμου.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με δέηση επί τη λήξει των μαθημάτων και ακολούθησε η λογοδοσία του Διευθυντού της Σχολής Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη Δρ. Βενέδικτου Ιωάννου και η ομιλία του πρωτεύσαντος τεταρτοετή φοιτητή ιεροδιακόνου Πέτρου Γεωργίου.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή, ο οποίος εξήρε το ρόλο και το πολύμορφο έργο του ιερού κλήρου και επεσήμανε ότι το Υπουργείο Παιδείας και ο ίδιος προσωπικά θα είναι πάντα αρωγοί στο δύσκολο και σημαντικό έργο που επιτελεί η Ιερατική Σχολή.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, στον δικό του χαιρετισμό, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Διευθυντή, τους καθηγητές, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Εφορίας της Σχολής, για την καρποφόρο και γόνιμη προσφορά τους, εξήγγειλε την ίδρυση και λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου.
Πρόκειται για ένα όνειρο του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, που μετά από «σαράντα και τρία χρόνια», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να σάς αναγγείλω, με αισθήματα βαθύτατης πνευματικής συγκίνησης, ότι ακολουθών τους οραματισμούς Εκείνου, η ίδρυση και η λειτουργία της Θεολογικής Σχολής, από όραμα πνευματικό θα γίνει πράξη, από του προσεχούς ακαδημαϊκού έτους».
Απευθυνόμενος, στην συνέχεια, προς τους τελειοφοίτους της Σχολής, ο Κύπρου Χρυσόστομος, σημείωσε: «Με αισθήματα αγάπης και συγκίνησης επευλογούμε την έξοδο σας από την τροφόν Ιερατικήν Σχολήν, η οποία "εξέθρεψεν υμάς δόγμασιν Κυρίου ή γάλακτι". Θα πρέπει καλώς να γνωρίζετε ότι η λειτουργική ζωή της Εκκλησίας, δηλαδή τα Ιερά μυστήρια και οι ακολουθίες καλλιεργούν την εκκλησιαστική συνείδηση ενώ η θεολογική παιδεία αποτελεί την εγγύηση του κατ’ επίγνωση ζήλου και της διάκρισης, χαρίσματα βασικά κάθε κληρικού. Στο στάδιο του βίου θα αντιπαλαίσετε με τον κοσμοκράτορα του αιώνος τούτου. Σήμερα η αμαρτία επαίρεται και περισσεύει. Σεις όμως μη πτοείσθε και μη δειλιάτε, γνωρίζοντας ότι όπου "επλεόνασεν η αμαρτία υπερεπερίσσευσεν η Χάρις" (Ρωμ. 5, 20). Γι’ αυτό και καλείσθε να οπλιστείτε με "την μάχαιραν του Πνεύματος, ό εστι ρήμα Θεού" (Εφ.6, 17) και θα εκπληρώσετε με επιτυχία την ιερή σας αποστολή».
«Το καθήκον σας ως κληρικών αποβαίνει επιτακτικώτερον καθ’ ότι το βόρειο τμήμα της ελληνικής γης της Κύπρου παραμένει ακόμα κατεχόμενο. Η Ελευθερία και η Δικαιοσύνη είναι ευαγγελικές αρχές, για τις οποίες οφείλουμε να αγωνιζόμαστε. Έχοντας τέτοια παρακαταθήκη καλείσθε να στερεώσετε την πίστη στη δικαιοσύνη του Κυρίου και να φανείτε αντάξιοι των προσδοκιών του πονεμένου κυπριακού λαού», πρόσθεσε.
«Επικαλούμενος δαψιλείς τις ευλογίες του Θεού τόσο προς εσάς τους αποφοίτους όσο και προς όλους τους ιεροσπουδαστές της Σχολής, εύχομαι πρόοδο και κάθε καρποφορία στον αμπελώνα τού Κυρίου», υπογράμμισε, κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο Μακαριώτατος.

Επιδόθηκαν, τέλος, τα πτυχία στους τελειοφοίτους και τα βραβεία στους αρίστους ιεροσπουδαστές και, η όλη εκδήλωση, ολοκληρώθηκε με ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια, τα οποία απέδωσε η χορωδία της Σχολής, υπό την διεύθυνση του Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Δημοσθένους.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου