Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Επίσημη έναρξη των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου

Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, στις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων, οι επίσημες εργασίες και οι ουσιαστικές συζητήσεις στο πλαίσιο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Το πρωί, πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών της Συνόδου, ετελέστη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία για την εορτή του Αγίου Πνεύματος στην Ιερά Μονή Γωνιάς, στην οποία χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσόλύμων Θεόφιλος και παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Προκαθήμενοι, τα μέλη των αντιπροσωπειών των Ορθοδόξων Εκκλησιών και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Γιάννης Αμανατίδης.


Την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος, μέσα από τον εμπεριστατωμένο θεολογικά λόγο του, έθεσε όλες τις θεολογικές και εκκλησιολογικές παραμέτρους της Αγίας και Ιεράς Συνόδου κάνοντας μεταξύ άλλων, σαφή αναφορά στην ανάγκη διατήρησης της ενότητας των Ορθόδοξων Εκκλησιών.

«Επιτέλους δεν είμαστε ομοσπονδία Εκκλησιών. Είμαστε Μία, Αγία, Καθολική, Αποστολική Εκκλησία», επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου παρέστησαν εκπρόσωπος του Πάπα, καθώς και εκπρόσωποι των άλλων Χριστιανικών Δογμάτων προς τους οποίους, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, απηύθυνε χαιρετισμό στα αγγλικά. 


Στη συνέχεια τον λόγο έλαβαν, κατά την τάξιν, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β', Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ', ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, ο Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας Σάββας, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος, ο Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας και Σλοβακίας Ραστισλάβ. 

Όλοι οι Προκαθήμενοι μίλησαν για την ενότητα και τη μαρτυρία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο, έστειλαν ποικίλα μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες και αναφέρθηκαν με αρνητικές αιχμές στην απουσία των εκπροσώπων των τεσσάρων Εκκλησιών.


«Η απουσία κάποιων τοπικών Εκκλησιών δεν μειώνει τη σημασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου», τόνισε ο Κύπρου Χρυσόστομος, για να επισημάνει ακολούθως ότι «η σημερινή απουσία τους δεν έχει σχέση με τα θέματα και την ουσία των συζητήσεων, αλλά οφείλεται κατα την άποψη μου σε επικοινωνιακούς ή εσωτερικούς των συγκεκριμένων Εκκλησιών λόγους».

Ο Μακαριώτατος έκανε, επίσης, σαφέστατη αναφορά στον «εθνοφυλετισμό», αλλά και στις «φονταμενταλιστικές ομάδες», στους φανατικούς, «ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και θεολόγοι και ιεράρχες, και οι οποίοι δρουν λίγο - πολύ παντού στον ορθόδοξο κόσμο σήμερα, συνιστούν έναν εξίσου σοβαρό λόγο, όχι μόνο για τη χρονική καθυστέρηση της σύγκλησης, αλλά και για τον επαπειληθέντα κίνδυνο ματαίωσης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου».
Λουκάς Α. Παναγιώτου
Φωτογραφίες: Γραφείο Τύπου ΑΜΣΟΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου