Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Αρχίζει στα Χανιά η Σύνοδος των Ορθοδόξων Εκκλησιών

Με την Μικρή Σύναξη των Προκαθημένων των Αυτοκέφαλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, την οποία συγκάλεσε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, το πρωί της Παρασκευής, 17 Ιουνίου, στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων, ξεκίνησαν οι προκαταρτικές εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.
Στην Μικρή Σύναξη, στην οποία συμμετέχουν εκτός των Προκαθημένων και δύο Επίσκοποι από κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία, εξετάστηκε το μήνυμα που θα απευθύνει η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος προς τους πιστούς, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις μετά και την άρνηση των Εκκλησιών Αντιοχείας, Βουλγαρίας, Γεωργίας και Ρωσίας να απουσιάζουν από τις εργασίες της Συνόδου.
Οι Προκαθήμενοι αποφάσισαν, ύστερα από πρόταση του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου, να στείλουν νέα πρόσκληση στους τέσσερις Προκαθημένους που απουσιάζουν από την Κρήτη για να συμμετάσχουν στο συλλείτουργο της Πεντηκοστής προκειμένου να τονιστεί η λειτουργική ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, προκειμένου να ενισχύσει την πρόταση αυτή, αντιπρότεινε, αν δεν προλαβαίνουν για τη λειτουργία της Κυριακής της Πεντηκοστής, λόγω του λίγου χρόνου, τουλάχιστον να έρθουν την ερχόμενη Κυριακή, που είναι η εορτή των Αγίων Πάντων.
Νωρίτερα οι Προκαθήμενοι συμπροσευχήθηκαν στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας Γωνιάς.
Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, θα πραγµατοποιήσει την επίσηµη εναρκτήρια συνεδρίασή της, την 20η Ιουνίου, και την καταληκτική συνεδρίασή της, την 25η Ιουνίου.
Λουκάς Α. Παναγιώτου
Φωτογραφίες: Holy and Great Council Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου