Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Εθνικό μνημόσυνο Κοντεμενιωτών

Το ετήσιο μνημόσυνο των σφαγιασθέντων Κοντεμενιωτών από Τούρκους εξτρεμιστές στο χωριό Κιόνελι, κατά τον «Μαύρο Ιούνιο του 1958», τελέστηκε, το πρωί της Κυριακής, 12 Ιουνίου 2016, στον Ιερό Ναό Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου στον Αρχάγγελο.

Προεξάρχων της θείας Λειτουργίας και του εθνικού μνημοσύνου των οκτώ θυμάτων της 12ης Ιουνίου 1958 στο Κιόνελι, των δυο πεσόντων κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974, καθώς και όσων απεβιώσαν στην προσφυγιά, ήταν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος.

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον Ιερό Ναό Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου στον Αρχάγγελο για να τιμήσει τη μνήμη «πάντων των Κιόνελι αδίκω θανάτω τελειωθέντων και σφαγιασθέντων αδελφών ημών».

Παρέστησαν, επίσης, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, ο οποίος εκφώνησε και τον επιμνημόσυνο λόγο, οι Βουλευτές Κερύνειας Μάριος Μαυρίδης και Ελένη Μαύρου, ο Δήμαρχος Λακατάμιας Λουκάς Ιατρού, ο πρώην Βουλευτής Κερύνειας Σοφοκλής Φιττής, ο Κοινοτάρχης Κοντεμένου Κώστας Παύλου, εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, οργανώσεων και συλλόγων της περιοχής.

«Μνημονεύοντας σήμερα τους νεκρούς του Κοντεμένου και προσευχόμενοι για τους αγνοουμένους της κοινότητας, δεν ξεχνούμε το χρέος μας να εργαστούμε για τη δικαίωση της θυσίας και της προσφοράς τους», υπογράμμισε ο κ. Φωτίου. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να εργαστούμε για την επανένωση της πατρίδας μας και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε να προχωρήσουμε σε μια άλλη εποχή μετατρέποντας την Κύπρο σε τόπο ειρήνης, ασφάλειας, δημοκρατίας και ευημερίας για όλους ανεξαίρετα τους κατοίκους της». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια του Όρθρου, της θείας Λειτουργίας και του ιερού μνημοσύνου το δεξιό αναλόγιο κόσμησε, με την μελισταγή φωνή του, ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως κ. Φώτης Γιαννακάκης.

Αμέσως μετά το μνημόσυνο ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων και αγνοουμένων της κοινότητας Κοντεμένου, από την Πολιτεία, την Εκκλησία, βουλευτές, εκπροσώπους κομμάτων και συγγενείς.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου