Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Εγκαίνια Κέντρου Υγείας Κάτω Πύργου

Με την δέουσα θρησκευτική κατάνυξη και με την παρουσία πλήθους πιστών, εόρτασε η κοινότητα του Κάτω Πύργου την μεγάλη δεσποτική εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου, στον περικαλλή Μητροπολιτικό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κάτω Πύργου.
Στον Όρθρο και στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, συμπαραστατούμενος από τον ηγουμενοσύμβουλο της Μονής Κύκκου Αρχιμανδρίτη π. Στέφανο Κυκκώτη και τον εφημέριο της κοινότητας Οικονόμο π. Ανδρέα Σπύρου. Κηρύττοντας τον Θείο Λόγο ο Πανιερώτατος έκανε εκτενή αναφορά στο νόημα και τη σημειολογία της εορτής της Υπαπαντής.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκαν, σε κλίμα διάχυτης χαράς και συγκίνησης, τα εγκαίνια του ανακαινισμένου και εμπλουτισμένου Κέντρου Υγείας Κάτω Πύργου από τον Υπουργό Υγείας κ. Πέτρο Πετρίδη.
Πρόκειται για ένα σημαντικότατο έργο υποδομής, ένα όνειρο, ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της ακριτικής Τηλλυρίας, που ετίθετο εδώ και αρκετά χρόνια προς τους αρμοδίους φορείς για να λάβει επιτέλους σάρκα και οστά με την επίσημη έναρξη και τα εγκαίνια του την Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου 2014.
Των εγκαινίων προηγήθηκε ο αγιασμός, τον οποίο τέλεσε ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος. 
Την τελετή παρακολούθησαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, των κοινοτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών της περιοχής και πλήθος κόσμου. Ανάμεσά τους οι πρώην Υπουργοί Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης και Σταύρος Μαλάς, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, οι βουλευτές Νίκος Νουρής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου και Γιώργος Περδίκης, ο Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας, κ.ά.
Στον χαιρετισμό του, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ.κ. Νικηφόρος, αφού ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου αυτού επεσήμανε ότι «με την σωστή επάνδρωση και δημιουργία του Κέντρου θα παρέχεται στους απομονωμένους κατοίκους της Τηλλυρίας μια υποφερτή περίθαλψη, αλλά το κυριότερο με τις ιατρικές πρώτες βοήθειες που θα παρέχονται θα αποφεύγονται, θέλω να πιστεύω, άδικοι, πρόωροι θάνατοι που επισυνέβαιναν μέχρι σήμερα».
Ο Υπουργός Υγείας κ. Πετρίδης, στην ομιλία του, χαρακτήρισε, το Κέντρο Υγείας, ως ένα σημαντικό έργο υποδομής, το οποίο «έρχεται να συμβάλει στην εκπλήρωση των προσδοκιών μας για αναβάθμιση του τομέα της υγείας στον τόπο μας» και τόνισε ότι ο πλήρως ανακαινισμένος και εξοπλισμένος χώρος θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες στους τομείς της πρόληψης και θεραπείας πρώτου επιπέδου και θα συμβάλει στην ευρύτερη προσπάθεια για αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην περιοχή.
Ο Πρόεδρος της κοινότητας Κάτω Πύργου κ. Κώστας Μιχαηλίδης, τόνισε με τη σειρά του ότι η αποκατάσταση του κτηρίου του Ιατρικού Κέντρου στον ακριτικό Κάτω Πύργο τελούσε επί σειρά ετών βασικό αίτημα των κατοίκων καθώς το κτήριο το οποίο ανεγέρθηκε το 1954 παρουσίαζε σημαντικές φθορές και δεν διέθετε σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο νέος ανακαινισμένος χώρος διαθέτει φαρμακείο, οδοντιατρείο και δύο ιατρεία στελεχωμένα με ειδικευμένους ιατρούς και κατάλληλο νοσηλευτικό προσωπικό.
Η εορταστική ατμόσφαιρα των εγκαινίων ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς, ακολούθησε η κοπή της κορδέλας των εγκαινίων, η αποκάλυψη της αναμνηστικής πλάκας και τέλος οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του Κέντρου Υγείας.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου