Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Την ημέρα του Αγίου Μάρωνα γιόρτασαν οι Μαρωνίτες της Κύπρου

Την ημέρα του Αγίου Μάρωνα, ιδρυτή και προστάτη της Συρο – Μαρωνίτικης Εκκλησίας της Αντιόχειας, γιόρτασε σήμερα στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων στη Λευκωσία, πρωτοστατούντος του Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου Ιωσήφ Σουέηφ, η μαρωνίτικη κοινότητα της Κύπρου.
Στον εορτασμό παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, Βουλευτές, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου και πλήθος κόσμου.
Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι οι Μαρωνίτες της Κύπρου αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πολυπολιτισμικής πατρίδας μας, καθώς εδώ και αιώνες εκπροσωπούν μια δυναμική και παραγωγική κοινότητα, που πιστή στις παραδόσεις, τα έθιμα και τη θρησκευτική της λατρεία προσφέρει θετικά στην ανάπτυξη και στην πολιτισμική πολυμορφία της κοινής μας πατρίδας.
Υπενθύμισε παράλληλα ότι η μαρωνίτικη κοινότητα είναι ένα κομμάτι της Κύπρου που δέχτηκε σοβαρότατο πλήγμα από την τουρκική εισβολή, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση συμμερίζεται την αγωνιώδη προσπάθεια της μαρωνίτικης κοινότητας για την επιβίωσή της και αναγνωρίζει πως βασική προϋπόθεση γι’ αυτήν είναι η επιστροφή στα κατεχόμενα χωριά της και στη γη των προγόνων της.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τους Μαρωνίτες ότι ο στόχος αυτός της μαρωνίτικης κοινότητας κατέχει σημαντική θέση στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης. «Η Κυβέρνηση έχει στην προσοχή της και ενδιαφέρεται για τα πολλαπλά προβλήματα που απασχολούν τη Μαρωνίτικη Κοινότητα, τα πλείστα των οποίων οφείλονται δυστυχώς, όπως και για τους υπόλοιπους των κατοίκων, στη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή» σημείωσε.
Διαβεβαίωσε επίσης τους Μαρωνίτες ότι τα προβλήματα αυτά θα είναι στις προτεραιότητες των συνομιλιών που θα έχει με τον Πάπα Φραγκίσκο, κατά την επίσκεψή του στο Βατικανό, στις 15 Φεβρουαρίου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη ότι έχει εισακούσει με προσοχή τις εισηγήσεις του Εκπροσώπου της μαρωνίτικης κοινότητας και διαβεβαίωσε ότι όπως διαχρονικά οι εκάστοτε κυβερνήσεις, έτσι και η παρούσα θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην προστασία της πολιτιστικής και θρησκευτική κληρονομιάς και γενικότερα της διατήρησης της ταυτότητας της μαρωνίτικης κοινότητας, υποδεικνύοντας πως αυτός ο σεβασμός αντανακλά και στο σεβασμό που αποδίδει η Κυβέρνηση προς όλες τις κοινότητες στην Κύπρο με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη και συνδημιουργία με όλες τις θρησκευτικές ομάδες.
Από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος της μαρωνίτικης κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Αντώνης Χατζηρούσος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την Κυβέρνηση για τη στήριξη στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων των Μαρωνιτών στον εγκλωβισμό και στην προσφυγιά.
Αφού αναφέρθηκε στις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι Μαρωνίτες ως απότοκο της τουρκικής εισβολής του 1974 και της συνεχιζόμενης κατοχής, σημείωσε πως μια βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού αποτελεί για τη μαρωνίτικη κοινότητα κορυφαία προτεραιότητα.
Ο κ. Χατζηρούσος διαβίβασε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ανησυχία των Μαρωνιτών για την περαιτέρω, όπως είπε, καθυστέρηση, στην εξεύρεση λύσης, διαβεβαιώνοντας την ίδια στιγμή τον Πρόεδρο ότι η μαρωνίτικη κοινότητα στηρίζει τις προσπάθειες του για λύση του Κυπριακού.
Ζήτησε παράλληλα από την Κυβέρνηση, με στόχο όπως είπε τη διαφύλαξη της πολιτιστικής ταυτότητας των Μαρωνιτών, την προώθηση προσωρινών μέτρων που θα περιλαμβάνουν τη δυνατότητα επανεγκατάστασης των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους και ειδικά στον Ασώματο και στην Αγία Μαρίνα.
Ο Αντώνης Χατζηρούσος ζήτησε ακόμη από την Κυβέρνηση στήριξη και καθοδήγηση σε ό,τι αφορά την εξεύρεση ευρωπαϊκών πόρων για την προώθηση έργων υποδομής με στόχο τη διαφύλαξη της παράδοσης των Μαρωνιτών και τη δραστηριοποίηση της νεολαίας της μαρωνίτικης κοινότητας, αλλά και την υιοθέτηση μέτρων για βελτίωση των συνθηκών ζωής των εγκλωβισμένων Μαρωνιτών και ανάπτυξη των κατεχομένων μαρωνίτικων χωριών.
«Ένα από αυτά τα μέτρα μπορεί να είναι η επανεξέταση των κριτηρίων επανεγκατάστασης έτσι ώστε να προωθείται η επανεγκατάσταση νέων ατόμων που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στα χωριά τους, με απώτερο σκοπό την ουσιώδη εξυπηρέτηση των εγκλωβισμένων μας με τρόπο που να είναι πιο οικονομικός και για το κράτος» εξήγησε.
Ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου Ιωσήφ Σουέηφ εξέφρασε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την αλληλεγγύη των Μαρωνιτών στις προσπάθειες που καταβάλλει για την αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος και για λύση του Κυπριακού.
Εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος έχει μια σημαντική αποστολή και ένα βασικό ρόλο να διαδραματίσει σε αυτή την περίοδο κατά την οποία, όπως είπε, η Μέση Ανατολή μαστίζεται από διαμάχες, διαιρέσεις και πολέμους.
«Η Κύπρος μέσα από την ανθρώπινη, πνευματική και πολιτιστική δυναμική της μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης και συναπάντημα πολιτισμών και θρησκειών που καλούνται να μαρτυρήσουν την αγάπη και την ειρήνη» πρόσθεσε.   
Στο δικό του χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ διαβεβαίωσε τους Μαρωνίτες ότι η Εκκλησία της Κύπρου θα βρίσκεται πάντα δίπλα τους, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις των δυο Εκκλησιών είναι αδελφικές.
«Συνεργαζόμαστε με πολλή αγάπη, ο ένας είναι δίπλα στον άλλο, ο ένας στηρίζει τον άλλο και εμείς ως η μεγάλη Εκκλησία του νησιού, θα είμαστε πάντα στη διάθεση σας, ότι χρειαστεί η κοινότητα σας θα είμαστε στη διάθεση της» είπε προς τους Μαρωνίτες ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.
Πηγή: ΚΥΠΕ - Ηλίας Μαυροκέφαλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου