Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Συνάντηση θρησκευτικών ηγετών της Κύπρου

Την στήριξή τους στην έναρξη των διαπραγματεύσεων μέσα από την διαδικασία, που συμφώνησαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου, εξέφρασαν σήμερα το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο Μουφτής των Τ/κ  και οι υπόλοιποι θρησκευτικοί ηγέτες στο νησί, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική επιλογή από την συνεργασία, την επικοινωνία και την συνύπαρξη.
Η συνάντηση των θρησκευτικών ηγετών πραγματοποιήθηκε, στα πλαίσια γεύματος εργασίας, στην κατοικία του Πρέσβη της Σουηδίας, στην Λευκωσία και συμφώνησαν στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο και ανέγνωσε, προς τους Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφους, ο Πρέσβης Klas Gierow.
Το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος των θρησκευτικών ηγετών, σε ανεπίσημη μετάφραση, αναφέρει:
«Ως Θρησκευτικοί Ηγέτες της Κύπρου, χαιρετίζουμε θερμά το κοινό ανακοινωθέν, που επιτεύχθηκε μεταξύ των Πολιτικών Ηγετών των δύο κοινοτήτων. Είμαστε ιδιαίτερα ενθαρρυμένοι με το κοινό μήνυμα ότι το στάτους κβο (status quo) είναι απαράδεκτο και ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι Θεμελιώδεις Ελευθερίες, καθώς και η διαφορετική ταυτότητα και την ακεραιότητα του άλλου. Καλωσορίζουμε, λοιπόν, την αποφασιστικότητα των Πολιτικών Ηγετών μας να επαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τρόπο αποδοτικό. Αναμένουμε ότι θα φθάσουν σε μια λύση, όπως αυτή έχει εκφραστεί μέσα από το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και ότι θα στηρίξουν τις προσπάθειές μας να εφαρμόσουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Η Κύπρος έχει μακρά εμπειρία μέσα στους αιώνες, όπου Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι ζούσαν, εργάζονταν και προσεύχονταν πλάι-πλάι ειρηνικά.
Δυστυχώς, θύμα του Κυπριακού Προβλήματος ήταν και εξακολουθεί να είναι και η Θρησκεία. Έτσι, για πολλές δεκαετίες, ως Θρησκευτικοί Ηγέτες δεν είμασταν σε θέση να συναντιόμαστε, να ακούμε και να κατανοούμε ο ένας τον άλλο. Έχουμε συμφωνήσει, να συναντιόμαστε τακτικά, να ακούμε και να εκφράζουμε ανοιχτά τον σεβασμό μας, ο ένας τον άλλο. Οι συναντήσεις μας αυτές τα τελευταία χρόνια, μας έχουν βοηθήσει να γνωρίσουμε ο ένας καλύτερα τον άλλον και τις ανάγκες του. Μαζί, προσπαθήσαμε να βρούμε πρακτικές λύσεις, να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ μας και πετύχαμε.
Ευθύνη μας είναι να διασφαλίσουμε ότι το πολιτικό πρόβλημα θα επιλυθεί. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από το να επικοινωνούμε, να συνεργαζόμαστε και να συνυπάρχουμε.
Το να εργαζόμαστε από κοινού και να προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας, στηρίζοντας ο ένας τον άλλον είναι υποχρέωσή μας. Συνάμα τούτο αποτελεί το μέσο, που προβάλει την πίστη μας όταν υπάρχει αμφιβολία, την αγάπη όπου υπάρχει μίσος και την ελπίδα μπροστά στην απελπισία.
Η πίστη μας στο Θεό είναι η ελπίδα μας. Σε Αυτόν στρεφόμαστε γιατί τίποτα δεν είναι αδύνατο με το Θεό».
Το ανακοινωθέν υπογράφουν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο Μουφτής των Τ/κ Dr. Talip Atalay, o Αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών Youssef Soueif, o Αρχιεπίσκοπος των Αρμενίων Varoujan Herkelian και ο Γενικός Βικάριος της Λατινικής Εκκλησίας Αιδ. George Kraj.
Σε δηλώσεις του μετά την ανάγνωση του ανακοινωθέντος ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος υπογράμμισε ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες στο νησί συνεργάζονται και υπάρχει μεταξύ τους αγάπη και αλληλοκατανόηση. Απαντώντας, στην συνέχεια, σε ερώτηση Τ/κ δημοσιογράφου για το ρόλο της Άγκυρας στις συνομιλίες επεσήμανε ότι είναι ζωτικής σημασίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτή τη φορά η Τουρκία θα διαδραματίσει θετικό ρόλο ώστε να φτάσουμε σε τελική συμφωνία».
Ο Μακαριώτατος ανέφερε, ακόμη, ότι το σημερινό γεύμα ήταν μια καλή ευκαιρία για τους θρησκευτικούς ηγέτες να συνεχίσουν το διάλογο που άρχισαν προ πολλού και να ανταλλάξουν απόψεις.
«Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα σε όλους, Ε/κ και Τ/κ ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες θέλουν να δώσουν το καλό παράδειγμα σε όλους, μέσα στα πλαίσια των ενδιαφερόντων μας, για να φανεί ότι οι δύο κοινότητες πάνω σε θέματα θρησκευτικά συνεργαζόμεθα», πρόσθεσε ο Κύπρου Χρυσόστομος.
«Υπάρχει η αγάπη μεταξύ μας, η αλληλοκατανόηση, προσπαθεί ο ένας να εξυπηρετήσει τον άλλο και συνεχώς τα προβλήματα που υπάρχουν σμικρύνονται, ολιγοστεύουν μέχρι να φθάσουμε σε μια όμορφη συνάντηση για να ξαναζήσουμε τις ευτυχισμένες εκείνες ημέρες όπως είμεθα μαζί πριν μισό αιώνα», κατέληξε.
Ο Μουφτής των Τ/κ Δρ Talip Atalay στις δικές του δηλώσεις επεσήμανε ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες μιλούν διαφορετική γλώσσα από τους πολιτικούς, στέλλουν το μήνυμα της ειρήνης προς όλους και κάλεσε τον κόσμο να προσέρχεται στους θρησκευτικούς ηγέτες και να ανταλλάσει απόψεις μαζί τους.
Ο Δρ Atalay ευχαρίστησε, τέλος, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, τους υπόλοιπους θρησκευτικούς ηγέτες, την επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Λίζα Μπατενχάϊμ και τον Σουηδό Πρέσβη για την υποστήριξή τους στην σημερινή πρωτοβουλία και πρόσθεσε ότι «οι θρησκευτικοί ηγέτες μπορούν να εργαστούν από κοινού γιατί μπορούν να κατανοήσουν ο ένας τον άλλο με τη βοήθεια του Θεού και του Αλλάχ».
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου