Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Έναρξη Β΄ Διεθνούς Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Πολιτιστικής Ακαδημίας «Άγιος Επιφάνιος» πραγματοποιήθηκε, το πρωί της Πέμπτης, 13 Φεβρουαρίου 2014, στο Παραλίμνι η έναρξη του Β΄ Διεθνούς Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας. Το Συνέδριο πραγματοποιείται από τις 13-15 Φεβρουαρίου 2014 στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και έχει τον γενικό τίτλο: «Από τον άγιο Επιφάνιο στον άγιο Νεόφυτο τον Έγκλειστο».
Στο σημαντικότατο αυτό πνευματικό και πολιτιστικό γεγονός συμμετέχουν τριάντα τέσσερεις Καθηγητές και ειδικοί επιστήμονες από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Γαλλία, την Αγγλία, τη Γεωργία, την Ιταλία και τη Γερμανία.
Το πρωί, πριν από την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου, τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο του αγίου Επιφανίου στην Αγία Νάπα και στην συνέχεια ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος καλωσόρισε εγκάρδια τους εκλεκτούς εισηγητές του Συνεδρίου επισημαίνοντας την σπουδαιότητα του Διεθνούς αυτού Συνεδρίου.
Ακολούθησε, λίγο αργότερα, στο Συνοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας η έναρξη του Συνεδρίου στην παρουσία του Επιτρόπου Εθελοντισμού κ. Γιαννάκη Γιαννάκη, εκπροσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου, εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, των Πανιερωτάτων Μητροπολιτών Λεμεσού κ. Αθανασίου, Κύκκου κ. Νικηφόρου, Ταμασού κ. Ησαΐα, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βόστρων κ. Τιμοθέου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμαθούντος κ. Νικολάου, της Βουλευτού κ. Σκεύης Κουκουμά, του Πρώτου Λειτουργού Εκπαίδευσης και Επαρχιακού Επιθεωρητή Λάρνακας – Αμμοχώστου κ. Μιχάλη Λοϊζίδη, εκπροσώπου του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, του Καθηγητή κ. Σταύρου Φωτίου, εκπροσώπου του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, των Δημάρχων και Κοινοταρχών της επαρχίας Αμμοχώστου, εκπροσώπων του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπαιδευτικών, φοιτητών και ικανού αριθμού ακροατών.
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, υπογράμμισε ότι «το παρόν Συνέδριο εντάσσεται στις δραστηριότητες της Πολιτιστικής Ακαδημίας «Άγιος Επιφάνιος» της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου» και «αποσκοπεί στην μελέτη των σημαντικών πηγών της κυπριακής αγιολογίας κατά την μακρά αυτή περίοδο της ιστορίας της Κύπρου, δηλαδή από τον 4ο μέχρι και τον 12ο αιώνα».
Ο Πανιερώτατος επεσήμανε ακολούθως την σημασία που έχει για το σύνολο της Εκκλησίας της Κύπρου η μελέτη της αγιολογίας. «Οι άγιοι της Κύπρου είναι τέκνα της Εκκλησίας και είναι αυτοί που στήριξαν παντοιοτρόπως τον κυπριακό λαό σε όλες τις φάσεις της πολυκύμαντης ιστορίας του. Οι άγιοι είναι αυτοί οι οποίοι κράτησαν ζωντανή την πίστη και ευσέβεια του λαού που ενώ διερχόταν δια πυρός και σιδήρου εξήλθεν, ο λαός αυτός εις αναψυχήν, χάρις στους αγίους του».
Κλείνοντας, τον εναρκτήριο λόγο του, ο Κωνσταντίας Βασίλειος επανέλαβε ότι «η μελέτη της κυπριακής αγιολογίας αφορά στο σύνολό της την Εκκλησία της Κύπρου» και ζήτησε από τους παρισταμένους αρχιερείς, πατέρες και αδελφούς να ευχηθούν όπως «οι εργασίες του παρόντος Συνεδρίου στεφθούν με επιτυχία και να διαφωτίσουν πολλές από τις πτυχές της κυπριακής ιστορίας, της αγιολογίας και της ζωής του κυπριακού λαού σε σχέση με τους αγίους, τους φίλους του Θεού και τους δικούς του φίλους, που συμπορεύτηκαν μαζί για την εν Χριστώ τελείωση».
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στον χαιρετισμό του, τον οποίο ανέγνωσε ο Επίτροπος Εθελοντισμού κ. Γιαννάκης Γιαννάκη τόνισε ότι «είναι με μεγάλη χαρά και σεβασμό απέναντι στο αντικείμενο αυτής της εκδήλωσης που αποδέχτηκα την πρόσκληση σας να χαιρετίσω το Β΄ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας.  Δυστυχώς, λόγω του βεβαρημένου προγράμματός μου, συνεπεία των σημαντικών εξελίξεων που διαδραματίζονται στη χώρα μας, δεν μου είναι κατορθωτό να παρευρεθώ και να χαιρετήσω προσωπικά την εκδήλωσή σας, όπως ήταν και η επιθυμία μου».
Ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου και προσωπικά τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη κ. Βασίλειο για την τιμητική πρόσκληση και απεύθυνε τα συγχαρητήριά του «στον ίδιο και τους συνεργάτες του για το πολύπλευρο πνευματικό και κοινωνικό έργο που επιτελούν διαχρονικά».
Καλωσόρισε, τέλος, τους εκλεκτούς προσκεκλημένους στην Κύπρο και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο Β΄ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας.
Χαιρετισμούς απευθύνουν επίσης ο Καθηγητής κ. Σταύρος Φωτίου, εκ μέρους του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Καθηγητής κ. Κρίτων Χρυσοχοΐδης, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών της Ελλάδας.
«Στους χαλεπούς και δυσχειμέρους καιρούς που ζούμε, ας αφήσουμε τις ψυχές μας να βιώσουν το κάλλος της αγιότητας και των πνευματικών επιτευγμάτων κατεξοχήν των κυπρίων Αγίων μας, για να νοιώσουμε, μέσω αυτών, το λυτρωτικό μεγαλείο της αγάπης του Θεού στην πατρίδα μας Κύπρο και την οικουμένη ολόκληρη» επεσήμανε στον χαιρετισμό του, τον οποίο ανέγνωσε ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος.
«Να νοιώσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα γενεά, μέσω αυτών, το μέγεθος της άπειρης αγάπης του Πανάγιου Τριαδικού Θεού για τη νήσο «των Αγίων και των Μαρτύρων» της πίστεως. Να καλλιεργήσουμε ακόμη περισσότερο και βαθύτερα την πίστη μας προς τον Ιησού Χριστό, να αντλήσουμε ελπίδα από Αυτόν και να γεμίσει η ψυχή μας με αισιοδοξία για το μέλλον, με τις πρεσβείες των δικών μας Αγίων «από τον Άγιο Επιφάνιο του 4ου αιώνα, τον χρυσό αιώνα της Θεολογίας, έως τον Όσιο Νεόφυτο τον Έγκλειστο του 12ου αιώνα, Έφορο της τροφού ημών Μονής», πρόσθεσε.
Ο Κύπρου Χρυσόστομος συνεχάρη, στην συνέχεια, θερμά τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειο «για τους μόχθους και την επιμέλεια που κατέβαλε για να οργανώσει και εφέτος το Β΄ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας». Συγχαρητήρια απηύθυνε και στους «εκλεκτούς εισηγητές για τον επιστημονικό κόπο που κατέβαλαν προκειμένου να μας παρουσιάσουν πτυχές, ενδεχομένως, άγνωστες από την όλη πνευματική, ασκητική και θεολογική δράση των Αγίων μας».
«Με τη ψυχή πλημμυρισμένη από πίστη και αισιοδοξία για το μέλλον της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Πατρίδος μας κηρύσσω την έναρξη του παρόντος Αγιολογικού Συνεδρίου και εύχομαι από κέντρου καρδίας, όπως η αγία βιωτή και πνευματική καρποφορία των Αγίων μας, εν Αγίω Πνεύματι, καθοδηγεί και τα ιδικά μας βήματα στους ίδιους λειμώνες της χριστιανικής καρποφορίας, με αγάπη στο Θεό και τον άνθρωπο», τόνισε κλείνοντας ο Μακαριώτατος.
Αμέσως μετά την επίσημη κήρυξη της έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου ακολούθησε η εισήγηση του Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Molise της Ιταλίας Giovani Paolo Maggioni με θέμα: The “Vita Latina” of Saint Epiphanius.
Κατά την διάρκεια της υπόλοιπης πρώτης ημέρας πραγματοποιήθηκαν τρεις συνεδρίες. Οι εργασίες θα συνεχιστούν αύριο Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου. Στα πλαίσια του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν δύο πολιτιστικές εκδηλώσεις, την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου στις 7.30 το βράδυ θα παρουσιαστεί μουσικό πρόγραμμα με ύμνους και τραγούδια της παράδοσης, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, από το Μουσικό Σύνολο «Ρωμιοσύνη» και τη Χορωδία του Συμβουλίου Νεολαίας της Μητροπόλεως και το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 7.00 το βράδυ στο αμφιθέατρο του Xenion High School θα παρουσιαστεί η πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα μουσικοχορευτική παράσταση, που έχει σαν θέμα «Όχι άλλες αλησμόνητες πατρίδες».
Παράλληλα και κατά την διάρκεια του Συνεδρίου λειτουργεί έκθεση εικόνων στην αρχαία εκκλησία της Αγίας Άννας, η οποία βρίσκεται στην πλατεία της Μητροπόλεως. Στην μόνιμη αυτή έκθεση, έχουν προστεθεί και άλλες σημαντικές εικόνες από διάφορες ενορίες της Μητροπόλεως Κωνσταντίας, όπως είναι η εικόνα της Αγίας Νάπας από την Σωτήρα, η εικόνα της Παναγίας Σαντανάγια από το Φρέναρος και άλλες σημαντικές εικόνες.

Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου