Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Συγκίνηση στην «χαραλάμπουσα» Κοντέα

Με την συγκίνηση έντονη και έκδηλα ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της Κοντέας βρέθηκαν, λίγο μετά το μεσημέρι της Κυριακής, 9 Φεβρουαρίου 2014, για λίγες ώρες στην πολυαγαπημένη τους πατρώα γη για να τιμήσουν την εορτή του Αγίου Χαραλάμπους, πολιούχου αγίου της κοινότητας τους.
Ύστερα από 40 χρόνια η καμπάνα του χωριού ξανακτύπησε προσκαλώντας και πάλι στην ζεστή αγκάλη της τους πονεμένους πρόσφυγες να επιστρέψουν έστω για λίγο στο τόπο τους, να ξανασμίξουν μεταξύ τους και να ζωντανέψουν ευτυχισμένες στιγμές του παρελθόντος, ευχόμενοι και προσευχόμενοι στον προστάτη άγιο τους να μεσιτεύσει προς τον Κύριο να συντομεύσει τον χρόνο της δοκιμασίας, να δώσει σύντομα να απελευθερωθεί ο τόπος μας και να επιστρέψουν ελεύθεροι στα σπίτια και τις εκκλησιές τους.
Προεξάρχων της λαμπράς πανηγύρεως ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, ο οποίος τέλεσε την ακολουθία του αγιασμού και στη συνέχεια την εσπερινή ακολουθία της εορτής του Αγίου, συμπαραστατούμενος από τον 84χρονο σήμερα ιερέα της κοινότητας π. Αναστάση Φραγκίσκου, τον εκ Κοντέας π. Παναγιώτη Προδρόμου και τον π. Θεοφάνη Ευθυμίου.
Τον εσπερινό παρακολούθησαν ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία κ John Koenig, ο εκ των μελών της Επιτροπής Αποκατάστασης των Εκκλησιών και Μοναστηριών Τάκης Χατζηδημητρίου, ο Κοινοτάρχης και το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοντέας, ο Πρόεδρος και το Συμβούλιο του Ομίλου Κληρονομιάς «Κοντέα Εστί», η Εκκλησιαστική Επιτροπή της ιστορικής Εκκλησίας και πλήθος εκτοπισθέντων Κοντεατών.
Μετά το τέλος της εσπερινής ακολουθίας έγινε λιτανεία της εικόνος του Αγίου Χαραλάμπους πέριξ του ιερού ναού και ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα στις αυλές και στους ηλιακούς του Αγίου Χαραλάμπους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναστήλωση και αποκατάσταση του Αγίου Χαραλάμπους της Κοντέας έγινε πρόσφατα μετά από χρηματοδότηση από τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και από εισφορές Κοντεατών, καθώς και της ΣΠΕ Κοντέας. Άξιο επίσης ιδιαίτερης μνείας είναι και το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι από τη Λεμεσό, που κατοικούν τώρα στο χωριό, είχαν θετική στάση στην ανακαίνιση του ναού και υποδέχτηκαν με αισθήματα φιλίας τους Κοντεάτες.
Λουκάς Α. Παναγιώτου
Φωτογραφίες: Βαρνάβας Βαρνάβα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου