Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Πολιτιστικά και Εκκλησιαστικά δρώμενα (2)


Διάλεξη με τίτλο «Γυναίκες σε κρίση. Από τη Μήδεια στην Angela Merkel» θα λάβει χώρα στο Συνοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, στο Παραλίμνι, την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013 στις 19:00. Πρόκειται για την έκτη διάλεξη που πραγματοποιείται στα πλαίσια του Σαλαμίνιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου.
Εισηγήτρια θα είναι η Δρ Μαρία Γερολέμου, Επιστημονική Συνεργάτιδα του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Frederick σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μόρφου, την  Ιερά Μητρόπολη Ταμασσού και Ορεινής και το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, διοργανώνει την 
παρουσίαση των Ερευνητικών Σπουδαστικών Εργασιών: «Αποτύπωση και
  Κατασκευαστική Ανάλυση Μνημείων»: 
·         Ο Βυζαντινός Ναός της Παναγίας Οδηγήτριας στο Αρεδιού 
·         Ο Ξυλόστεγος Ναός των Αγίων Σεργίου και Βάκχου στον Καλοπαναγιώτη.
·         Ο Μονόκλιτος Ναός της Παναγίας Χρυσοπαντάνασσας στη Μαλούντα
την  Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013, στις 18:30, στην «Αίθουσα Τελετών Τάσσος Παπαδόπουλος» στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία.
          Στο Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Ίδρυμα της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου στην Περιστερώνα διοργανώνεται μουσική συνάντηση», την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013, στις 20:00, με θεματική «η τροπικότατα ως αφετηρία προσέγγισης συγγενικών μουσικών ιδιωμάτων και η ανάδειξη του διαφορετικού συναισθηματικού περιεχομένου που αποκτούν κοινοί τρόποι από ιδίωμα σε ιδίωμα».
Παίζουν οι μουσικοί:
Γιώργος Φούντος, Φωνή
Ανδρέας Ανδρέου, Ούτι
Χριστόδωρος Μνάσωνος, Ούτι
Γιάννης Λέμπος, Κρουστά, Φωνή
Την Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013 στις 10:00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί στο Μεγάλο Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπή Κύπρου, η Τελετή Βράβευσης των μαθητών, που διακρίθηκαν στο ΣΤ’ Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό.
Ο διαγωνισμός αυτός προκηρύχθηκε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, και διεξήχθηκε σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης.
Θέμα του Διαγωνισμού, στον οποίο έλαβε μέρος μεγάλος αριθμός μαθητών, ήταν: «Ο καταναλωτισμός ως ψευδαίσθηση ευτυχίας και η χρήση των αγαθών του κόσμου κατά την ορθόδοξη χριστιανική θεολογία».
Η βράβευση των μαθητών θα γίνει από την Α.Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο και τον έντιμο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκο Κενεβέζο.
Στην Τελετή Βράβευσης θα παραστούν, επίσης, Αξιωματούχοι του Υπουργείου Παιδείας, οι Διευθυντές των σχολείων, γονείς και εκπαιδευτικοί.
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκδοση λαϊκής ποίησης (τσαττιστών) θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013, στις 7:00 το απόγευμα, στην αίθουσα του Αμφιθέατρου Λακατάμιας. Πρόκειται για το βιβλίο της λαϊκής ποιήτριας, από την κατεχόμενη Κατωκοπιά, Λουκίας Άστρα Μιχαήλ με τίτλο: «ΠΟΥ ΤΗΝ  ΚΑΡΚΙΑΝ».
Για το βιβλίο θα μιλήσει ο επιμελητής της έκδοσης κ. Χρυσόστομος Περικλέους και στην παρουσίαση χαιρετισμούς θα απευθύνουν: Ο Δήμαρχος Λακατάμιας κ. Λουκάς Ιατρού και ο Κοινοτάρχης Κατωκοπιάς κ. Γιώργος Κ. Μιχαηλίδης.
Εσπερίδα με τίτλο: «Από την κρίση στην ελπίδα» διοργανώνει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου την Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013, στις 19:00, στην αίθουσα τελετών του Κέντρου Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου στον Αρχάγγελο.
Η οικονομική κρίση που στιγματίζει τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, αναπόφευκτα απασχολεί και την Εκκλησία. Μάλιστα, δεν την απασχολεί μονόπλευρα, μα την προβληματίζουν τα αίτια και οι επιπτώσεις της τόσο στη σύνθεση της κοινωνίας όσο και στην ψυχοσύνθεση κάθε μέλους της. Με αυτά τα δεδομένα, κρίθηκε σκόπιμη η διοργάνωση της εσπερίδας με την κατάρτιση προγράμματος ομιλιών, που αφορούν στην κρίση στις τρεις διαστάσεις της: την οικονομική, την κοινωνική και την πνευματική.
Κατά την διάρκεια της εσπερίδας θα αναπτυχθούν τα θέματα:
·         «Η πρωτοφανής χρηματοοικονομική κρίση: Αίτια, Επιπτώσεις και Συνέπειες» με ομιλητή τον κ. Μάκη Κεραυνό, Πρώην Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πρώην Υπουργό Οικονομικών και Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή Ελληνικής Τράπεζας.
·         «Στρατηγική της ανάκαμψης: από που ξεκινάμε;» με ομιλητή τον κ. Χρήστο Γιανναρά, Ομότιμο Καθηγητή Φιλοσοφίας και Συγγραφέα
·         «Από την κρίση στην ελπίδα» με ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο.
Παράλληλα το Σάββατο, 16 Μαρτίου 2013 στις 09:30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, εργαστήρι νέων με θέμα και πάλιν «Από την κρίση στην ελπίδα».
Το Εργαστήρι Νέων θα συντονίζουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο κ. Χρήστος Γιανναράς (Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας) και ο κ. Μάκης Κεραυνός (Πρώην Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πρώην Υπουργός Οικονομικών και Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας).
Η Ιερά Μητρόπολη Μόρφου ανακοινώνει πως, την Παρασκευή 15 Μαρτίου και ώρα 20:00 μ.μ. θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Οσίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνος στην Περιστερώνα, αγρυπνία  περί «πάντων των εν Μητροπόλει Μόρφου Αγίων ανδρών και γυναικών».
Της Αγρυπνίας θα  προΐσταται ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος.
Κατά την διάρκεια της ακολουθίας θα τεθούν εις προσκύνησιν τεμάχια των λειψάνων των τιμωμένων Αγίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου