Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

«Θάρρος, ψηλά τις καρδιές και κατακόρυφο το φρόνημα»

Τη θριαμβική και ξεχωριστή εορτή της αναστηλώσεως των Ιερών Εικόνων τίμησαν, με τη δέουσα λαμπρότητα και την επιβεβλημένη βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, ο ευσεβής κλήρος και ο ευλογημένος λαός, ο οποίος κατέκλεισε κυριολεκτικά τον Ιερό Ναό Αγίου Προκοπίου, μετόχι της Ιεράς Μονής Κύκκου στη Λευκωσία.
Στο κήρυγμα του, ο Κύκκου Νικηφόρος, αφού έκανε αναφορά στο νόημα της μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας επικεντρώθηκε, στη συνέχεια, στην «ουσιαστικότερη», όπως τόνισε, «μαρτυρία της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο διεσπασμένο, αλληλοσυγκρουόμενο και εν πολλοίς παράλογο κόσμο», που δεν είναι άλλη από τη «μαρτυρία της αγάπης».
«Το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας, του σύμπαντος κόσμου είναι η δυνατότητα της βιώσεως της αγάπης του Θεού, όπως μας προσφέρθηκε δια του Ιησού Χριστού. Η μαρτυρία, όμως, της αγάπης του Θεού δεν μπορεί να δοθεί από την Ορθοδοξία στον κόσμο σαν θεωρητική διδασκαλία, αλλά σαν ζωή και θυσία. Σαν ζωή που είναι ριζωμένη πάνω στις νέες ανθρωπολογικές προϋποθέσεις που έφερε ο Χριστός στον κόσμο και σαν θυσία που πραγματώνεται με την μίμηση και μετοχή της θυσίας του Χριστού. Μόνο σαν μέτοχος και μιμητής του θανάτου και της αναστάσεως του Χριστού μπορεί ο άνθρωπος να υπερνικήσει τον φόβο της φθοράς και του θανάτου και να απλώσει το χέρι του γεμάτο από αγάπη προς τον συνάνθρωπό του», ανέφερε.
«Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας», υπογράμμισε ο Κύκκου Νικηφόρος, «οφείλει πάντοτε να εργάζεται για την τόνωση των πνευματικών αναζητήσεων του σύγχρονου ανθρώπου, τον αγιασμό και τη σωτηρία του, αλλά παράλληλα οφείλει να αισθάνεται και τον παλμό της εποχής και τον ρυθμό ζωής για να ζει τις δραματικές συνθήκες και τις ώρες της εποχής της. Γι’ αυτό δεν θα μπορούσε η Εκκλησία να παραμείνει αδιάφορη μπροστά στις δραματικές ώρες που βιώνει η πατρίδα μας, ύστερα από την μοναδική στα παγκόσμια χρονικά, πρωτοφανή απόφαση του Γιούρογκρουπ για κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων και το ηχηρό «όχι» της αξιοπρέπειας που αντέταξε ο λαός μας, δια των κοινοβουλευτικών του αντιπροσώπων».
Ο Πανιερώτατος σημείωσε ότι το λεγόμενο κούρεμα καταθέσεων αποτελεί «μια μορφή δήμευσης της ιδιωτικής περιουσίας των καταθετών», χαρακτήρισε την απόφαση του Γιούρογκρουπ ως «εγκληματική» και «ληστρική» και κάλεσε όλο τον κυπριακό λαό «αυτές τις ώρες της επιβεβλημένης περισυλλογής και των κρισίμων αποφάσεων, με ψυχραιμία και υπευθυνότητα και προπαντός με αγάπη, αλληλεγγύη, ενότητα και ομοψυχία να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και όλοι μαζί, συλλογικά να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κρίσεως και να βγούμε από τα εκβιαστικά, θανατηφόρα διλήμματα που το Γιούρογκρουπ μας έριξε».
«Δεν πρέπει να απελπιζόμαστε ούτε να χάνουμε το θάρρος και την αγωνιστικότητα μας. Η ψυχραιμία και η αποφασιστικότητα είναι αυτά που θα πρέπει να διακρίνουν αυτές τις ώρες όλους μας. Όχι μοιρολατρία, όχι ηττοπάθεια και υποτέλεια, αλλά αντίσταση, αξιοπρέπεια, αισιοδοξία, αγώνας για την υπέρβαση της κρίσεως. Όλοι μαζί ενωμένοι και συλλογικά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κρίσεως και να οδηγήσουμε ξανά την πατρίδα μας σε ένα αύριο της ανάπτυξης και της προόδου», επεσήμανε.
«Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά, που ως λαός βρεθήκαμε μπροστά σε δυσκολίες και κρίσιμες καταστάσεις και καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι και να μεγαλουργήσουμε. Θάρρος, λοιπόν, ψηλά τις καρδιές και κατακόρυφο το φρόνημα. Θα ανατείλει και πάλι πάνω από την Κύπρο ο ήλιος της ελπίδας».
Κατακλείοντας το λόγο του ο Μητροπολίτης Κύκκου επεσήμανε για άλλη μια φορά ότι «η εθνική και η οικονομική κρίση, που σήμερα διερχόμαστε, είναι απόρροια της ηθικής και πνευματικής κρίσεως, που προηγήθηκε και δυστυχώς συνεχίζεται. Δεν ζούμε σήμερα σύμφωνα με το νόμο του Θεού και τη θέληση Του. Αυτονομηθήκαμε σήμερα από τον Θεό, τον διώξαμε από τη ζωή μας και την οργανώσαμε χωρίς την παρουσία του και χωρίς το απολυτρωτικό κήρυγμα του Υιού της Παρθένου, του Σωτήρα μας Χριστού».
«Κυριακή της Ορθοδοξίας, σήμερα, αγαπητοί χριστιανοί, ας προσεγγίσουμε τον Κύριο και τότε να ’στε βέβαιοι ότι και Εκείνος θα μας προσεγγίσει, όπως μας διαβεβαιώνει ο Αδελφόθεος Ιάκωβος «εγγίσατε τον Θεό και εγγιεί υμίν» και τότε η λύτρωση και η εθνική και η οικονομική θα έρθει», υπογράμμισε, για να απευθύνει προς όλους, με αφορμή την Κυριακή της Ορθοδοξίας, την προτροπή να ξεκινήσουμε μια νέα ζωή. «Μια ζωή μετάνοιας και εξομολόγησης και συνεχούς προσέλευσης στην Αγία Τράπεζα του Άρτου της Ζωής και τότε να είστε βέβαιοι ότι ο Θεός θα είναι και πάλι μαζί μας και τότε δεν θα έχουμε τίποτα να φοβηθούμε από κανένα άσπονδο φίλο ή εχθρό. Τότε μπορούμε να φωνάζουμε με παρρησία σε όλους τους επιβούλους μας «γνώτε έθνη και ηττάσθαι, ότι μεθ' ημών ο Θεός».
Μετά το τέλος της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας αναγνώσθηκε το καθιερωμένο Συνοδικό της Κυριακής της Ορθοδοξίας και ακολούθησε η λιτάνευση των ιερών εικόνων.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου