Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Παρουσίαση βιβλίου


Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκδοση λαϊκής ποίησης (τσαττιστών) θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013, στις 7:00 το απόγευμα, στην αίθουσα του Αμφιθέατρου Λακατάμιας. Πρόκειται για το βιβλίο της λαϊκής ποιήτριας, από την κατεχόμενη Κατωκοπιά, Λουκίας Άστρα Μιχαήλ με τίτλο: «ΠΟΥ ΤΗΝ  ΚΑΡΚΙΑΝ».
Για το βιβλίο θα μιλήσει ο επιμελητής της έκδοσης κ. Χρυσόστομος Περικλέους και στην παρουσίαση χαιρετισμούς θα απευθύνουν: Ο Δήμαρχος Λακατάμιας κ. Λουκάς Ιατρού και ο Κοινοτάρχης Κατωκοπιάς κ. Γιώργος Κ. Μιχαηλίδης.
Βιογραφικό Σημείωμα
Η Λουκία Σώζου Μιχαήλ το γένος Άστρα γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου 1932 στην Κατωκοπιά. Έχει εννέα αδέλφια και είναι η δεύτερη στη σειρά. Παρά την αγάπη της στα γράμματα, οι γονείς της την έβγαλαν από το σχολείο στην τρίτη τάξη του δημοτικού για να προσέχει τα μικρότερα αδέλφια της. Παντρεύτηκε στην Κατωκοπιά στις 17 Φεβρουαρίου 1952 με τον Σώζο Μιχαήλ με τον οποίο απέκτησε πέντε παιδιά, τρεις γιους και δυο κόρες. Κατά την τουρκική εισβολή εκτοπίστηκε από το χωριό της και κατέφυγε με την οικογένειά της στην Ευρύχου όπου έμειναν ένα χρόνο. Μετά από άλλα επτά χρόνια στη Λεμεσό, έκτισαν δικό τους σπίτι στη Λακατάμια όπου και εγκαταστάθηκαν.
Το ταλέντο της στα «τσιαττιστά», δίστιχα δεκαπεντασύλλαβα ποιήματα, το οποίο κληρονόμησε από τον πατέρα της και κληροδότησε σε παιδιά κι εγγόνια, λειτούργησε ως πηγαία ποιητική έκφραση όταν ένιωσε την ανάγκη να πει τον πόνο της για την προσφυγιά. Πήρε μέρος σε διαγωνισμούς τσιαττιστών και τραγούδησε σε πλήθος λαϊκών εκδηλώσεων. Δείγματα της λαϊκής ποιητικής της δημιουργίας εξέδωσε το 1997 σε βιβλίο με τίτλο «Αξέχαστη Κατωκοπιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου