Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Απόστολος Αριστόβουλος


Ο Απόστολος Αριστόβουλος, αδελφός του Αποστόλου Βαρνάβα και της Μαρίας, της μητέρας του Ευαγγελιστού Μάρκου, γεννήθηκε στη Σαλαμίνα της Κύπρου και ήταν, όπως και τα άλλα μέλη της οικογένειας του, Εβραϊκής καταγωγής και από την φυλή του Λευϊ. Οι γονείς του, να αναφέρουμε, είχαν έρθει γύρω στο 10 π.Χ. στην Κύπρο και στα χρόνια του βασιλιά Ηρώδη του Μεγάλου (37 π.Χ. – 4 μ.Χ.), τότε που η Σαλαμίνα ήταν η μεγαλύτερη εμπορική πόλη και λιμάνι της Κύπρου, καθώς στο νησί υπήρχαν τα μεταλλεία των Σόλων.
Ο Απόστολος Αριστόβουλος χειροτονήθηκε στη Ρώμη πρώτος Επίσκοπος της Βρετανίας. Στην Ρωμαίους Επιστολή του το 58 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος γράφει: «Ασπάσασθε τους εκ των Αριστοβούλου» και όχι τον Αριστόβουλο. Αυτό δηλώνει ότι τη χρονολογία εκείνη ο Αριστόβουλος είχε φύγει για τη Βρετανία. Εκείνη την εποχή αναφέρεται ότι οι κατοικούσαν τις Βρετανικές νήσους άνθρωποι ωμότατοι και θηριώδεις, από τους οποίους πότε δερνόταν και πότε συρόταν στην αγορά. Έτσι με πολλές θλίψεις και βάσανα κατέπεισε τους Βρετανούς να πιστέψουν στο Χριστό.
Ως Επίσκοπος ο Αριστόβουλος χειροτόνησε πρεσβυτέρους και διακόνους και βάπτισε πλήθος πιστών. Αναφέρεται ακόμα ότι στα χρόνια της επισκοπής του ήρθαν ιεραπόστολοι από την Ελλάδα και τη Ρώμη και τον βοήθησαν στο έργο του. Ο Επίσκοπος Τύρου Δωρόθεος (255-362) στα γραπτά του το 303 αναφέρεται για την ιεραποστολή του Επισκόπου Αριστοβούλου στη Βρετανία και γράφει ότι μαρτύρησε εκεί.
Στην επαρχία Montgomery υπάρχει τοποθεσία που φέρει το όνομα Αριστόβουλος στα ουαλικά και στη τοπική παράδοση πιστεύουν ότι εκεί μαρτύρησε. Στη Νότια Ουαλία και στην κοιλάδα Κλαμόργκαν από τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού υπήρχαν Ναοί αφιερωμένοι στη μνήμη του Αγίου Αριστοβούλου.
Ο Ιππόλυτος (170-236), μαθητής για μερικά χρόνια και πνευματικοπαίδι του Επισκόπου Ειρηναίου του Λουγδούνου, γράφει το 200 ότι στον καιρό του οι Βρίτονς τιμούσαν ως μάρτυρα τον Επίσκοπο τους Αριστόβουλο. Ως μάρτυρα τον αναφέρει επίσης και ο Άγιος Άδο ή Άδωνις, Επίσκοπος Βιέννης τον ένατο αιώνα. Η μνήμη του τιμάται στις 15 Μαρτίου και συνεορτάζεται μαζί με άλλους Αποστόλους εκ των Εβδομήκοντα στις 31 Οκτωβρίου.
(Απόσπασμα από το βιβλίο του
Δρος Χαράλαμπου Μπούσια,
Μεγάλου Υμνογράφου της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας,
«Αποστολική Αγία Οικογένεια»,
που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μαΐστωρ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου