Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Η εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως στο Δασάκι Άχνας

Τον Σταυρό, το αιώνιο σύμβολο της θυσίας του Κυρίου, πρόβαλε και τίμησε με λαμπρότητα, σήμερα, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, ο πιστός λαός της ενορίας της Αγίας Μαρίνας και Αρχαγγέλου Μιχαήλ Δάσους Άχνας, με προεξάρχοντα της λατρευτικής συνάξεως τον επιχώριο Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειο.
Μετά το πέρας της δοξολογίας και πριν την έναρξη της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου, έλαβε χώρα, σύμφωνα και με το ιδιαίτερο τυπικό της ημέρας, η έξοδος του Σταυρού από το Ιερό Βήμα, τοποθετημένου επάνω σε ειδικά ευτρεπισμένο με λουλούδια, από τις κυρίες της Ενορίας δίσκο, τον οποίο έφερε στα χέρια του ένας εκ των δύο Ιερέων του Ναού, προπορευομένων των ιεροπαίδων και των αναγνωστών, οι οποίοι κρατούσαν τα εξαπτέρυγα και αναμμένες λαμπάδες και των Ιεροψαλτών, οι οποίοι έψαλλαν αργά και μετά μέλους το «Άγιος ο Θεός».
Αμέσως μετά τη λιτάνευση, ο Πανιερώτατος τέλεσε την ύψωση του Τιμίου Σταυρού, ψάλλοντας με κατάνυξη το απολυτίκιο «Σώσον Κύριε τον λαόν σου...». Στη συνέχεια, όλοι οι πιστοί πέρασαν με τάξη, για να προσκυνήσουν τον Σταυρό και να λάβουν για ευλογία τα άνθη από τα χέρια του Σεπτού Ποιμενάρχου τους, ενώ ο χορός των Ιεροψαλτών έψαλλε το «Τον Σταυρόν σου προσκυνούμεν Δέσποτα και την Αγία σου Ανάστασιν δοξάζομεν». 
Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος στο κήρυγμά του επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Εκκλησία μας προβάλλει και υψώνει τον Τίμιο Σταυρό, στο μέσο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ούτως ώστε με την ενατένιση και προσκύνησή Του, οι ευσεβείς Χριστιανοί να λάβουν κουράγιο και δύναμη για τη συνέχιση του δύσκολου και ανηφορικού δρόμου της νηστείας.
Ο Σταυρός, τόνισε, υπενθυμίζει σε όλους μας, με τον πλέον σαφή και αδιάψευστο τρόπο, ότι μόνο μέσα από τη σταύρωση και τη νέκρωση των παθών, μπορούμε, με τη χάρη του Θεού να φτάσουμε στην πολυπόθητη ανάσταση και τη θέωση.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου