Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

«Ο Σταυρός είναι ο δρόμος για τη χαρά»

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και μέσα σε κλίμα κατανύξεως εορτάσθηκε η Γ΄ Κυριακή των Νηστειών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η επονομαζόμενη Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, στον Ιερό Μητροπολιτικό ναό του αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι.
Πλήθος ευσεβών χριστιανών όλων των ηλικιών πλημμύρισε τον Ιερό Ναό και παρακολούθησε την περιφορά του πανίερου συμβόλου του Χριστιανισμού, του Τιμίου και Ζωοδότου Σταυρού του Κυρίου μας και στη συνέχεια προσκύνησαν με ευλάβεια τα ιερά θησαυρίσματα της πίστεως μας, τα οποία φιλοξενούνται τούτες τις μέρες στο ναό του αγίου Γεωργίου, αντλώντας δύναμη και κουράγιο για τη συνέχιση του αγώνα της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. 
Προεξάρχων της λαμπράς αυτής πανηγύρεως ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, ο οποίος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη σημερινή ευαγγελική περικοπή και συγκεκριμένα στα λόγια του Κυρίου «όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού, και ακολουθείτω μοι».
Ο Σεβασμιώτατος αναλύοντας, με τον μοναδικό του τρόπο, τα λόγια του Κυρίου υπέδειξε ότι το μέτρο της αγάπης του Θεού είναι ο Σταυρός και σημείωσε με έμφαση ότι «ο Σταυρός του Χριστού δεν είναι το τέλος. Ο Σταυρός του Χριστού είναι ο δρόμος. Το τέλος είναι η Ανάσταση. Όχι μόνο για τον Χριστό, αλλά για τον κάθε άνθρωπο».
Αναφερόμενος, ακολούθως, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα ως άνθρωποι και ως κοινωνία, επεσήμανε ότι αιτία όλων αυτών είναι το γεγονός ότι «οι περισσότεροι από μας βάλαμε στη θέση του Θεού τον εαυτό μας. Βάλαμε στη θέση του θελήματος του Θεού το δικό μας το θέλημα».
«Επιμένοντας στο δικό μας θέλημα χάσαμε τον παράδεισο και εμείς σήμερα ξαναζούμε το γεγονός ότι ζώντας το δικό μας θέλημα κάναμε τον κόσμο μας κόλαση. Αυτήν ζούμε και στον τόπο μας και εδώ και παντού. Για ένα και μοναδικό λόγο, γιατί αρνηθήκαμε την αλήθεια και την αγάπη του Θεού», πρόσθεσε.
«Μέσα από όλα αυτά, όμως, ο Θεός μας οδηγεί κάπου. Πού; Στο να σταυρώσουμε τον εγωισμό μας. Γιατί η χαρά στον κόσμο ήρθε δια του Σταυρού. Λοιπόν, αν δεν επιλέξεις τον Σταυρό σου πρώτα μέσα στην καρδιά σου και μετά μέσα στο σπίτι σου και μετά μέσα στην κοινωνία που ζεις, δεν θα έλθει η χαρά. Γι’ αυτό πια οι καρδιές μας πρώτες, τα σπίτια μας μετά, η κοινωνία μας, στη συνέχεια, δεν χαίρονται. Χασκογελάμε, χαχανίζουμε, αλλά χαρά στη ζωή μας δεν έχουμε. Γιατί η χαρά είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος και χωρίς την παρουσία του δεν υπάρχει στη ζωή μας. Άρα, λοιπόν, ο Σταυρός είναι ο δρόμος για τη χαρά», συμπλήρωσε.
«Αυτός είναι ο δρόμος μας», τόνισε ο Μητροπολίτης Σισανίου. «Οποιοσδήποτε άλλος δρόμος μας οδήγησε στη διάλυση και σήμερα ζούμε τους καρπούς των έργων μας. Προβάλλει, λοιπόν, η Εκκλησία σήμερα τον Σταυρό για να μας πει, άκουσε παιδί μου αν δεν αγαπάς την ζωή σου είσαι αποτυχημένος. Αλλά αν αγαπάς, το μέτρο της δικής σου αγάπης, όπως και της δικής μου είναι ο Σταυρός. Μόνο δια του Σταυρού θα χαρεί η καρδιά σου. Όταν θα σταυρώνεις τα πάθη σου και τον εγωισμό σου προπαντός, ο οποίος σε διαλύει. Όταν σταυρώσεις το δικό σου θέλημα, τότε θα χαίρονται οι άνθρωποι του σπιτιού σου. Όταν θα σταυρώσεις το δικό σου θέλημα, τότε θα είσαι η χαρά της κοινωνίας στην οποία ζεις. Αν όμως επιμένεις στο δικό σου θέλημα τότε δεν με ακολουθείς, ακόμη και όταν έρχεσαι στην Εκκλησία. Αν δεν ταπεινωθείς ενώπιον του Θεού για να πεις, απλά και ταπεινά, «λάλει Κύριε και ο δούλος σου ακούει».
Κλείνοντας τον λόγο του, ο Σεβασμιώτατος, ευχήθηκε «να κοιτάξουμε στον Σταυρό του Χριστού, να τον προσκυνήσουμε, που σημαίνει να τον αποδεχθούμε, να γίνει ο δικός μας τρόπος και το δικό μας ήθος».
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου