Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

«Ποιο είναι το μέτρο της αγάπης;»

Μικρή αποδείχτηκε τελικά η παλαιά Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου, για να χωρέσει το πλήθος των ανθρώπων που προσέτρεξαν για να παρακολουθήσουν την ενδιαφέρουσα ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου. 
Η εκδήλωση οργανώθηκε, χθες το απόγευμα, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, από τον Χριστιανικό Σύνδεσμο Γυναικών Αγίου Γεωργίου και είχε ως θέμα της το ερώτημα: «Ποιο είναι το μέτρο της αγάπης;».
Απαντώντας στο ερώτημα αυτό, ο Σεβασμιώτατος, τόνισε με έμφαση ότι «Το μέτρο της αγάπης είναι ο Σταυρός. Αυτό είναι το μέτρο της αγάπης και είναι σημαντικό να σπουδάσουμε τον Σταυρό του Χριστού για να μπορούμε τότε να καταλάβουμε αν αγαπάμε. Για να μπορούμε τότε να καταλάβουμε αν πραγματικά είμαστε άνθρωποι αγάπης».
Παράλληλα, ο λόγιος Ιεράρχης, πρόσθεσε μερικά ακόμη ερωτήματα όπως: «Τι είναι αγάπη; Ξέρουμε να αγαπάμε; Μπορούμε να αγαπάμε;» για να υπογραμμίσει ότι «ένα μεγάλο μέρος της κακοδαιμονίας του κόσμου μας είναι το ότι γίναμε άνθρωποι ανίκανοι να αγαπήσουμε. Γίναμε άνθρωποι ανίκανοι να ζήσουμε την ομορφιά που είναι η αγάπη. Γι’ αυτό περισσεύει στον κόσμο και πολλές φορές στις ψυχές μας η ασχήμια. Η πάσης φύσεως ασχήμια».
Ο Σιατίστης Παύλος αναφέρθηκε στην συνέχεια και στην «ασκητική της αγάπης», σημειώνοντας πως «η αγάπη αυτή για να είναι πραγματικότητα μέσα στην ζωή χρειάζεται την άσκηση και την καλλιέργεια της. Ένα χωράφι αν δεν το καλλιεργήσεις τότε θα φυτρώνουν μόνο αγκάθια. Και αγκάθια βλέπουμε πολλές φορές να φυτρώνουν μέσα στις ψυχές των ανθρώπων».
«Ο Θεός είναι αγάπη, αλλά και εμείς οι άνθρωποι είμαστε κατ’ εικόνα Θεού δημιουργημένοι, άρα πρέπει να είμαστε αγάπη και όχι να έχουμε. Ο άνθρωπος που λέει ότι έχω αγάπη δεν έχει τίποτα, γιατί αυτός που έχει δεν το λέει. Το ζει, το βιώνει και το βλέπεις στην ζωή του και χαίρεσαι αυτή τη ζωή. Ακόμη περισσότερο όταν η ζωή αυτή έχει δυσκολίες. Όταν η ζωή αυτή έχει πειρασμούς, δεν χάνεις αυτή την ομορφιά της αγάπης», πρόσθεσε.
Στην εκδήλωση παρέστη και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, ο οποίος στον καταληκτήριο λόγο του υπογράμμισε ότι «ο λόγος του Θεού ακούγεται αρκεί να έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά να ακούσουμε αυτό το μήνυμα του Ευαγγελίου, όπως μας το ερμήνευσε ο Σεβασμιώτατος και τον ευχαριστούμε εξαιρέτως και για την αποψινή ομιλία του, αλλά και την αποδοχή να μεταφέρει το Τίμιο Ξύλο, εδώ στην Μητρόπολη μας».
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου