Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Άρχισαν στο Φανάρι οι εργασίες της Πανορθοδόξου Συνάξεως

Με τα βλέμματα, τις ευχές και προσευχές όλων των Ορθοδόξων να είναι στραμμένα στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησε, λίγο μετά τις 9.30 το πρωί, στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη, η Σύναξη των Προκαθημένων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Η Πανορθὀδοξος, αυτή, Σύναξη είναι η πέμπτη κατά σειράν από το 1992. Η προηγούμενη πραγματοποιήθηκε το 2008. Στην Σύναξη μετέχουν όλοι οι Προκαθήμενοι των κατά τόπους Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων και Αυτονόμων Εκκλησιών με μόνη απούσα την Εκκλησία της Τσεχίας, λόγω του προβλήματος σχετικά με την αναγνώριση του νέου Προκαθημένου της. Απών, επίσης, είναι και ο Πατριάρχης Αντιοχείας, ο οποίος λόγω προβλήματος υγείας δεν κατέστη δυνατόν να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη και για το λόγο αυτό επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου Αντιοχείας είναι ο Μητροπολίτης Βόστρων, Σάββας.
Η Εκκλησία της Κύπρου παρίσταται στην εν λόγω Σύναξη με τον Προκαθήμενό της, Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄, συνοδευόμενο από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αρσινόης Νεκτάριο και τον ιερολογιώτατο Αρχιδιάκονο π. Κυπριανό.
Η έναρξη της Συνάξεως ξεκίνησε με δέηση χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους Προκαθημένους και τις Αντιπροσωπείες των Εκκλησιών προχώρησε στην κήρυξη της έναρξης των εργασιών με την εισαγωγική του ομιλία. Ακολούθησαν οι σύντομοι χαιρετισμοί των Προκαθημένων και οι εργασίες θα συνεχιστούν μέχρι αργά το απόγευμα με μια μικρή διακοπή το μεσημέρι.
Το βασικό ζητούμενο της Σύναξης είναι η λήψη απόφασης για το κατά πόσον θα συνέλθει το 2015 η πολυαναμενόμενη Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας, η οποία προετοιμάζεται εδώ και αρκετές δεκαετίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας αποτελεί ένα όνειρο ζωής για τον Οικουμενικό Πατριάρχη και θεωρεί, σύμφωνα με δηλώσεις του, ότι η Μεγάλη Σύνοδος «θα αποτελέσει γεγονός αληθώς πολυσήμαντον και ιστορικόν, το οποίον θα καταδείξη απτώς την ενότητα του παναρμονίου θεσμού της ενιαίας Ορθοδοξίας».
Παράλληλα, βέβαια, την Σύναξη θα απασχολήσει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, το οποίο άρχισε να εξετάζεται προκαταρκτικά από προχθές, σε πολύωρες συνεδρίες, υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη και με την συμμετοχή ενός Ιεράρχη από κάθε Εκκλησία. Την Εκκλησία της Κύπρου εκπροσωπούσε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος. Μεταξύ των θεμάτων που εξετάστηκαν είναι και οι διώξεις των Χριστιανών στην Μέση Ανατολή, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η εγκατάλειψη των χριστιανικών αρχών από την σύγχρονη κοινωνία των ευρωπαϊκών χωρών. Στην προπαρασκευαστική σύνοδο συζητήθηκαν και ζητήματα βιοηθικής, όπως είναι το θέμα της παρένθετης μητρότητας και η μεταμόσχευση οργάνων. Χθες το απόγευμα και μέχρι αργά το βράδυ οι εκπρόσωποι των Εκκλησιών μελετούσαν προσχέδιο μηνύματος, το οποίο θα τεθεί προς υιοθέτηση στην Σύναξη των Προκαθημένων και θα αναγνωσθεί στο συλλείτουργο της Κυριακής. 
Η Πανορθόδοξος Σύναξις θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, 9 Μαρτίου 2014, εορτή της Ορθοδοξίας, με συλλείτουργο του Οικουμενικού Πατριάρχη και των Προκαθημένων στον ιερό πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου