Τρίτη 1 Απριλίου 2014

«Ο ουρανός τον τρέφει και τον ζωοποιεί»

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης και συναισθηματικής φόρτισης, η εκκλησιαστική επιτροπή, οι ιερείς και ο πιστός λαός της ενορίας του αγίου Γεωργίου Λατσιών τίμησαν, εν μέσω της κυριακάτικης λατρευτικής συνάξεως, τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Κυριάκο Γεωργίου, για την πολυετή προσφορά του στην ενορία αλλά και στην Εκκλησία της Κύπρου, με αφορμή την αφυπηρέτηση του από τις τάξεις του κλήρου.
Ο π. Κυριάκος συμπλήρωσε το 80ο έτος της ηλικίας του και προσμετρά 53 χρόνια σπουδαίας δράσης στον ιερό κλήρο της πατρίδας μας. Πρόκειται για ένα κληρικό με πνεύμα Θεού, με εκκλησιαστικό φρόνημα και ήθος, με άψογη ιερατική παρουσία, θαυμάσιο λειτουργό, γλυκύτατο στη ψαλμωδία και αριστοκράτη στους τρόπους και στο πνεύμα.
Χειροτονήθηκε διάκονος, την 9η Ιουλίου 1961, στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης στην Λευκωσία και υπηρέτησε ως Αρχιδιάκονος, για 16 χρόνια τον αείμνηστο Εθνάρχη Αρχιεπίσκοπο Μακάριο τον Γ΄. Μετά τον θάνατο του Μακαρίου υπηρέτησε για άλλα 5 χρόνια και τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο τον Α΄, από τα χέρια του οποίου έλαβε τον δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης, στις 16 Μαΐου 1982, στον ιερό ναό του αγίου Γεωργίου Λατσιών, ναό τον οποίο διακόνησε στην συνέχεια για 31 ολόκληρα χρόνια.
Το πρωί της Κυριακής 30 Μαρτίου 2014 τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄, ο οποίος στο κήρυγμά του και αναλύοντας την ευαγγελική περικοπή της ημέρας, στάθηκε στη φράση «ει δύνασαι πιστεύσαι, πάντα δυνατά τω πιστεύοντι» και αναφέρθηκε στο μεγαλείο της πίστεως, η οποία μπορεί και «όρη μεθιστάνειν».
«Και στην εποχή μας, στις ημέρες που ζούμε, η πίστης χρειάζεται υπέρ ποτέ άλλοτε. Χρειαζόμεθα όλοι μια πίστη σταθερά και ακλόνητο ούτως ώστε να έλθει το θαύμα και να υπερβούμε όλες τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τις αντιξοότητες που βιώνει ο τόπος και ο λαός μας. Η πίστης προς τον Θεό μας ενώνει μετά του Θεού και η ανθρώπινη αδυναμία μας, δια της παντοδυναμίας του Θεού, μας κάνει να υπερπηδούμε όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα της ζωής», επεσήμανε.
«Σήμερα με τα τόσα προβλήματα και με τις τόσες δυσκολίες, που περνά ο λαός μας, χρειάζεται από όλους μας μια ζωντανή πίστη και να ’μαστε σίγουροι ότι δια της πίστεως θα υπερβούμε όλες τις δυσκολίες και όλα τα προβλήματα της ζωής. Το θαύμα θα συντελεστεί, όπως ακριβώς έγινε και με τον νεαρό άρρωστο της σημερινής ευαγγελικής περικοπής», είπε.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Μακαριώτατος ευχήθηκε, «όπως συνέβη τότε να συμβεί και σήμερα και να βιώσουμε όλοι μας την χαρά και της Αναστάσεως, που θα έχουμε σε λίγες εβδομάδες, αλλά και την χαρά της επιλύσεως όλων των προβλημάτων που απασχολούν τον τόπο και τον λαό μας».
Λίγο πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο π. Ανδρέας Παναγή, εκ μέρους της εκκλησιαστικής επιτροπής της ενορίας του αγίου Γεωργίου, προσέφερε στον πρωτοπρεσβύτερο π. Κυριάκο, την εικόνα του πολιούχου αγίου των Λατσιών, ως ένδειξη αναγνώρισης της μεγάλης προσφοράς του.
«Ανέλαβε την διαποίμανση της ενορίας μας το 1982 και έμελλε για 31 χρόνια να λειτουργεί και να αγιάζει με τον απλό και γεμάτο φόβο και την χάρη του Θεού ξεχωριστό χαρακτήρα του. Το ήθος του και η ακεραιότητά του τον κατέστησαν τον σεβαστό ιερέα που μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να αφήνει το ιδιαίτερο σημάδι του στην πόλη μας», τόνισε.
«Ο παπά Κυριάκος, αν και στα επίγεια και στα καθημερινά ήταν πολυπράγμων και πολυάσχολος, ουδέποτε αμέλησε ή παραμέλησε τα ουράνια. Ουρανός και γη γι’ αυτόν ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα. Η ουράνιες υποθέσεις ουδέποτε επισκιάσθηκαν από τις επίγειες, αλλά αντίθετα μάλιστα. Ο ουρανός τον τρέφει και τον ζωοποιεί και του δίνει δύναμη και θάρρος» υπογράμμισε.
«Με πολλή χαρά ήλθα και εγώ εδώ σήμερα γιατί ήθελα με τον πιο επίσημο τρόπο να τιμήσουμε τον πατέρα Κυριάκο επί τη αφυπηρετήσει», τόνισε, στην συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, για να εκφράσει την βεβαιότητα ότι «ποτέ δεν θα απομακρυνθεί από το θυσιαστήριο γιατί έζησε μια ολόκληρη πορεία ζωής μέσα στην Εκκλησία του Χριστού, που είναι δύσκολο στους κληρικούς μας και δη τους αφοσιωμένους να απομακρυνθούν από το θυσιαστήριο ή τον ναό. Είμαι σίγουρος ότι όλοι μας θα τον βλέπουμε να υπηρετεί μέσα στον ναό έστω και αν δεν θα έχει διατεταγμένη υπηρεσία. Οι καλοί μας κληρικοί έτσι συμπεριφέρονται».
Ο Μακαριώτατος ευχήθηκε «να του δώσει ο Θεός χρόνια πολλά και δύναμη να υπηρετεί τον λαό του Θεού, γιατί αυτή είναι η αποστολή του κληρικού, μέχρι της τελευταίας του αναπνοής, να ενδιαφέρεται και να υπηρετεί τον λαό του Θεού».
Φανερά συγκινημένος, ο π. Κυριάκος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του και σημείωσε πως «έχω βάλει στους ώμους μου το βαρύ φορτίο και τον ζυγό της χάριτος του Θεού για να γίνω δούλος του Θεού. Δούλος των μυστηρίων της χάριτος Του. Δούλος των ανθρώπων που διψούν γι’ Αυτόν».
«Με την βοήθεια και την χάρη του Θεού, που τα ασθενή θεραπεύει και τα ελλείποντα αναπληροί, με βοήθησε να υπηρετήσω πρώτα Εκείνον και ύστερα τους χριστιανούς της κοινότητας μου», κατέληξε.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου