Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Η αρχαιοτάτη Θεία Λειτουργία του Αποστόλου Μάρκου στον Αρχάγγελο

Με ιερά αγρυπνία, περισσή ευλάβεια και λαμπρότητα, τίμησε την ιερή μνήμη του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, την Παρασκευή 25 Απριλίου 2014, η ομώνυμος ενορία της περιοχής Αρχαγγέλου στο Στρόβολο.
Μέσα στο αναστάσιμο και πανευφρόσυνο κλίμα της πασχαλινής αυτής περιόδου οι πιστοί, οι οποίοι προσήλθαν στην ενορία αυτή, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν για άλλη μια χρονιά στην τέλεση της αρχαιότατης Θείας Λειτουργίας του Αποστόλου Μάρκου.
Την Λειτουργία, η οποία τελείται εκτός του Ιερού Βήματος, στο κέντρο του σολέα και απέναντι από το εκκλησίασμα, τέλεσαν ο έφορος της Ιεράς Μονής Κύκκου Αρχιμανδρίτης π. Αγαθόνικος και ο προϊστάμενος του ναού Πρωτοπρεσβύτερος π. Παρασκευάς Παπαμιχαήλ, υποβοηθούμενοι από τον διάκονο π. Πέτρο.
Στο εμπνευσμένο κήρυγμα του, λίγο πριν την έναρξη της Θείας Λειτουργίας του Αποστόλου Μάρκου, ο π. Αγαθόνικος, αφού ανέλυσε τα τελούμενα στην εν λόγω Θεία Λειτουργία, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι, «κάθε πιστός πρέπει, σε κάθε Λειτουργία, να εισέρχεται μέσα στο μυστήριο και να συσταυρώνεται και να συμπάσχει με τον ίδιο τον Χριστό. Να συμμετάσχει με όλη του την ύπαρξη, να αφήνει ελεύθερο τον εαυτό του για να γευτεί αυτό το μυστήριο, το μυστικό, το εν σιωπή, το αόρατο, μέσα από το οποίο ανασταίνεται και αναγεννάται ο άνθρωπος».
«Τοῦτο ποιεῖτε εἰς τὴν ἐμὴν ἀνάμνησιν· ὁσάκις γὰρ ἂν ἐσθίητε τὸν Ἄρτον τοῦτον, καὶ τὸ Ποτήριον τοῦτο πίνητε, τὸν ἐμὸν θάνατον καταγγέλλετε, τὴν ἐμὴν Ἀνάστασιν ὁμολογεῖτε», πρόσθεσε για να υπογραμμίσει ότι «είναι πολύ μεγάλος αυτός ο λόγος του Χριστού».
«Αυτό πρέπει να κάνουμε απόψε», τόνισε κλείνοντας τον λόγο του ο π. Αγαθόνικος, για να ευχηθεί «δια πρεσβειών του Αποστόλου Μάρκου, να ζήσουμε, την ζωή την σταυρική του Χριστού, αλλά και να ομολογήσουμε την αναγέννηση μέσα από την γεύση του σώματος και του αίματος του Χριστού. Να βιώσουμε τον Χριστό στις καρδιές μας και να τον ομολογήσουμε με την όλη μας ύπαρξη».
Λουκάς Α. Παναγιώτου
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Θεία Λειτουργία, η φερομένη υπό το όνομα «του αγίου αποστόλου και ευαγγελιστού Μάρκου» έχει επανεκδοθεί σε καλαίσθητο τόμο από τις Εκδόσεις Μαΐστωρ, σε συνεργασία με την ενορία του Αποστόλου Μάρκου Αρχαγγέλου.
Ο τόμος περιλαμβάνει, κατόπιν σχετικής αδείας, την έκδοση του αειμνήστου καθηγητή Ιωάννη Φουντούλη, πρόλογο από τον καθηγητή Λειτουργικής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εισαγωγικά σχόλια και υποδείξεις για την ορθή τέλεση της Λειτουργίας από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειο.
Η έκδοση διατίθεται σε ειδική τιμή προσφοράς και για περισσότερες πληροφορίες και παραγγελίες απευθύνεστε στο τηλ. 00357 99639965 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: maistor@cy.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου