Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Λαμπρός εορτασμός των Βαΐων στον Αρχάγγελο

Με την συμμετοχή πλήθους πιστών, οι οποίοι έφεραν μαζί τους κλάδους ελαίας, όπως προστάζει το κυπριακό εκκλησιαστικό έθιμο και με την δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε, στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου στον Στρόβολο, η Κυριακή των Βαΐων ή της Ελιάς, όπως λέγεται η εορτή αυτή στην πατρίδα μας.
Στον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία προεξήρχε και ομίλησε καταλλήλως, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος.
Ο Θεοφιλέστατος, έχοντας ως γνώμονα του κηρύγματός του το σημερινό αποστολικό ανάγνωσμα και την προτροπή του Αποστόλου Παύλου στους Φιλιππησίους για το πώς θα αποκτήσουν μέσα τους χαρά και ειρήνη, ανέπτυξε και εξήγησε, με βάση την διδασκαλία του αποστόλου Παύλου και των Πατέρων της Εκκλησίας, το «πως ο άνθρωπος θα αποκτήσει μέσα του χαρά και ειρήνη».
Ο Καρπασίας Χριστοφόρος συμπλήρωσε, επίσης, ότι οι δύο αυτές καταστάσεις αποτελούν «βασική επιδίωξη και επιθυμία του ανθρώπου» και η απόκτηση τους «θα τον βοηθήσουν και στην ζωή του και να ολοκληρωθεί, αλλά και να γίνει μέτοχος της Βασιλείας του Θεού».
«Όλοι παραδεχόμαστε ότι η σημερινή εποχή βρίσκεται σε μία κρίση σε όλους τους θεσμούς και υπάρχει μια γενικότερη ακαταστασία και διερωτάται κανείς πως θα αντιμετωπίσουμε όλη αυτή την κατάσταση για να έχουμε μέσα μας την χαρά και την ειρήνη», επεσήμανε για να υπογραμμίσει, ακολούθως, ότι «ένα πράγμα μας έχει μείνει για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλη αυτή την δεινή κατάσταση που δημιουργήθηκε μέσα στην κοινωνία μας και δεν μπορεί να μετατραπεί. Και αυτό είναι αντίσταση ποιότητος».
«Αυτός που έχει μέσα του ποιότητα πνευματική, καλλιέργεια πνευματική. Αυτός που καλλιεργείτε μέσα από την εμπειρία και την άσκηση και την μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας και έχει μέσα του τη αρετή, την ταπείνωση, την πραότητα, την αγάπη, την μακροθυμία αυτός μπορεί και να αντισταθεί και να επιβιώσει και να είναι και χαρούμενος και ειρηνικός», πρόσθεσε.
Λίγο πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε η καθιερωμένη, γύρω από το ναό, λιτάνευση της εικόνος της Βαϊοφόρου και η ανάγνωση του Ευαγγελίου της ημέρας στην είσοδο του ναού.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου