Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

«Μετάνοια στην πράξη, όχι στην θεωρία»

Στον περικαλλή ιερό ενοριακό ναό του αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, στην περιοχή Αρχαγγέλου, ιερούργησε το πρωί της Κυριακής 11 Ιανουαρίου 2015, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο αφορμώμενος από το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα της ημέρας.
«Το βασικό κήρυγμα του Χριστού, η βασική διδασκαλία, που μας έδωσε για να μπορέσουμε να ολοκληρωθούμε πνευματικά και να οδηγηθούμε στην σωτηρία και την λύτρωση», τόνισε, δεν είναι άλλο από το: «Μετανοείτε ήγγικεν γαρ η Βασιλεία των ουρανών».
Ο Καρπασίας Χριστοφόρος επεσήμανε, μάλιστα, ότι η διδασκαλία αυτή είναι η πρώτη που έκανε ο Κύριος μας μετά την βάπτιση του στον Ιορδάνη ποταμό και εξήγησε ακολούθως «τι σημαίνει και πώς βοηθά στην πνευματική ολοκλήρωση, στην σωτηρία, σ’ αυτή την ενάρετη πνευματική κατάσταση».
«Μετάνοια», εξήγησε, «είναι κανείς να βρει τρόπους πρακτικούς για να έχει μέσα του αυτή την πνευματική καλλιέργεια, την ποιότητα, την ενάρετη ζωή, την αγιότητα, την χάρη του Θεού. Να αισθάνεται εσωτερικά αναπαυμένος, να ζει την βασιλεία του Θεού μέσα του και όταν θα φύγει απ’ αυτή την ζωή αυτή την εσωτερική κατάσταση να την μεταφέρει μαζί του».
Παρουσιάζοντας, στη συνέχεια, κάποιους πρακτικούς τρόπους μετανοίας, σημείωσε, μεταξύ των άλλων, ότι «η Θεία Λειτουργία λειτουργεί ως ένα μέσο μετάνοιας. Δηλαδή να ξεκολλήσουμε το νου μας από τις φροντίδες, τις μέριμνες και να τον στρέψουμε στο Θεό. Οπότε, λοιπόν, ο άνθρωπος εκείνος, ο οποίος, μέσα από την πνευματική και ασκητική ζωή της Εκκλησίας, βρίσκει μέσα στην ζωή του διαστήματα, χρόνους για να στρέφει το νου του στα πνευματικά, αυτός ζει εν μετανοία».
Κλείνοντας τον λόγο του, ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, παρέθεσε την προτροπή, την οποία μας απευθύνει ο διάκονος κατά την συναπτή των Τιμίων Δώρων: «τον υπόλοιπον χρόνον της ζωής ημών εν ειρήνη και μετανοία εκτελέσαι παρά του Κυρίου αιτησώμεθα», για να ευχηθεί «η χάρις του Χριστού μας, δια πρεσβειών του αποστόλου Μάρκου, να μας δώσει αυτή την μετάνοια στην πράξη, όχι στην θεωρία, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μέσα μας αυτή την πνευματική κατάσταση και να σωθούμε».  
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι παρών στη Θεία Λειτουργία ήταν και ο Δήμαρχος Στροβόλου κ. Λάζαρος Σαββίδης, καθώς και πλήθος πιστών, οι οποίοι από νωρίς το πρωί προσήλθαν για να μετάσχουν στην Ευχαριστιακή Σύναξη.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου