Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Με λαμπρότητα η εορτή των Θεοφανείων

Σε όλους τους ιερούς ναούς της Κύπρου τελέσθηκε σήμερα ο καθαγιασμός των υδάτων. Επίκεντρο των εορτασμών ήταν ο ιερός ναός της του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο, όπου ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος προέστη της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, συμπαραστατούμενος από τον Επίσκοπο Μεσαορίας Γρηγόριο.
Μετά το πέρας του Καθαγιασμού των υδάτων, ο Μακαριώτατος ευχήθηκε τόσο προς τους αξιωματούχους της πατρίδας μας όσο  και προν τον Κυπριακό λαό, όπως η νέα χρονιά αποβεί συν Θεώ καλή, δημιουργική και ειρηνική για όλους μας, την πατρίδα μας και τον κόσμο ολόκληρο.
Επίσης, επισήμανε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Κύπρου, πόσο σπουδαίο είναι να βάλουμε στη ζωή μας τον Χριστό και να φωτιζόμαστε από το αιώνιο φως Του. Έχοντας το φως του Χριστού στη ζωή μας δεν θα ξεστρατίσουμε, αλλά θα βαβίζουμε εύρυθμα και σταθερά στο δρόμο της αλήθειας, της τιμιότητας και των πανθρώπινων αξιών, υπογράμμισε ο Μακαριώτατος. Τότε θα ζούμε πραγματικά τη Βασιλεία του Θεού, για την οποία μας δημιούργησε ο Πανάγιος Τριαδικός Θεός, κατέληξε στις σύντομες ευχές του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. 
Με Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσοστόμου και στην παρουσία πολιτικών, πολιτειακών, αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών, γιόρτασε σήμερα η Λάρνακα τα Αγια Θεοφάνεια.
Τη Θεία Λειτουργία και την τελετή του αγιασμού των υδάτων παρακολούθησαν ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλειος Παπαϊωάννου, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου, ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιάννης Γιαννάκη, ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης, βουλευτές και πλήθος κόσμου.
Ο Μητροπολίτης Κιτίου ευχήθηκε «σε όλο το λαό Χρόνια Πολλά, καλά και ευλογημένα. Να προσευχηθούμε στο Χριστό που σήμερα βαφτίστηκε και να τον παρακαλέσουμε να φωτίσει τις διάνοιες των ισχυρών της Γης για να δώσουν επιτέλους λύση στο κυπριακό πρόβλημα ούτως ώστε να μπορέσει ο λαός μας ελεύθερος να πορευθεί και πάλι στα σπίτια και στη γη των πατέρων του».
Ο Κιτίου Χρυσόστομος ευχήθηκε επίσης «να μπορούμε να τελούμε τον εορτασμό των Θεοφανείων στη Κερύνεια, την Αμμόχωστο, τη Μόρφου και σε όλα τα εδάφη της πατρίδας μας».
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου προϊσταμένου του Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσοστόμου.
Με ξεχωριστή λαμπρότητα η Πάφος γιόρτασε τα Άγια Θεοφάνεια.
Η Θεία Λειτουργία και ο Μεγάλος Αγιασμός τελέστηκαν στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων στην Κάτω Πάφο, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι πιστοί συνέρρευσαν παρά το τσουχτερό κρύο στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου όπου εκεί έγινε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού από τον Μητροπολίτη Πάφου.
Ο Μητροπολίτης Πάφου ευχήθηκε όπως «ο Χριστός μας ελευθερώσει από  το ζυγό του Τούρκου εισβολέα  για να μπορούμε να  αγιάσουμε και τα νερά  της κατεχόμενης  περιοχής της πατρίδας μας. Του χρόνου να  ευχηθούμε να  αγιάσουμε τα νερά  στην Κερύνεια. Χρόνια πολλά σε όλους», ανέφερε.
Στους  επίσημους εορτασμούς των Θεοφανείων στην Πάφο  παρέστησαν ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ενώ την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.
Πηγές: ΚΥΠΕ, ΡΙΚ, Φιλελεύθερος, Εκκλησία Κύπρου, 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου