Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Ονομαστήρια Μητροπολίτη Λεμεσού

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του εν Αγιοίς πατρός ημών Αθανασίου του Μεγάλου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, ημέρα κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Ποιμενάρχης της τοπικής Εκκλησίας, Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος.

Το απόγευμα του Σαββάτου 17 Ιανουαρίου, παραμονή της εορτής, ετελέσθη στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Παντανάσσης Καθολικής, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο Χοροστάτησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος και συνχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμαθούντος κ. Νικολάου. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι, από του Ιερού Βήματος, οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος και Λεμεσού Αθανάσιος. Στον εσπερινό έλαβαν μέρος αρκετοί κληρικοί και έψαλλε η χορωδία της Μητροπόλεως Λεμεσού «Ρωμανός ο Μελωδός», υπό τη διεύθυνση του Πρωτ. Νικολάου Λυμπουρίδη.

Την αγιώνυμο ημέρα της εορτής, κατά την τελεσθείσα πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Παντανάσσης Καθολικής, συλλειτούργησαν μετά του εορτάζοντος Αρχιερέως, οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, Βόστρων κ. Τιμόθεος (έξαρχος Πατριαρχείου Ιεροσολύμων) και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Αμαθούντος κ. Νικόλαος και Λήδρας κ. Επιφάνιος (ηγούμενος Ιεράς Μονής Μαχαιρά), ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού Αρχιμανδρίτης Παΐσιος και άλλοι κληρικοί.

Στη Θεία Λειτουργία παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Αντρέας Χρίστου, Δημοτικοί σύμβουλοι, βουλευτές, η Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού, σημαιοφόροι μαθητές από όλα τα σχολεία της πόλεως, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λήδρας κ. Επιφάνιος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο Άγιος Αθανάσιος εμεγαλούργησε και η Εκκλησία τον εμεγάλυνε, εξαγγέλλοντας τα της μεγαλωσύνης του κατορθώματα, δίνοντας του τον τίτλο του «μεγάλου» και προβάλλοντας τον ως πρότυπο προς μίμησιν. Εκείνος είναι «μέγας», ενώ εμείς μικροί. Φρονούμε τα επίγεια, αλλά καλούμαστε να ποθήσουμε τα ουράνια, αγωνιζόμαστε για τα φθαρτά ενώ ο Θεός μας έχει έτοιμα άφθαρτα, ασυγκρίτως ανώτερα και ωραιότερα, ζούμε σ’ αυτόν τον πρόσκαιρο κόσμο με σκοπό να προετοιμαστούμε για την διαμονή μας στον αιώνιο».

Αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος  δέχθηκε, στον παρακείμενο του ναού Μητροπολιτικό Οίκο, τις ευχές των Αρχιερέων, του Ιερού Κλήρου, των μοναχών, των αρχών του τόπου και της πόλεως, καθώς και του Χριστεπωνύμου πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας.

Η προσέλευση του κόσμου και των επισήμων διακόπηκε για λίγο το μεσημέρι και συνεχίστηκε από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ. Μεταξύ των όσων προσέτρεξαν για να εκφράσουν εόρτιες ευχές τους προς τον Πανιερώτατο ήταν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης μαζί με την σύζυγό του.
Λουκάς Α. Παναγιώτου – Ι. Μ. Λεμεσού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου