Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Αναστήλωση Προφήτη Ηλία στην κατεχόμενη Φιλιά

Με μηνύματα κατά της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού παραδόθηκε σήμερα από την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομία η αναστηλωμένη εκκλησία του Προφήτη Ηλία, στην κατεχόμενη Φιλιά.
Στην παρουσία Ελληνοκυπρίων κατοίκων του χωριού, αλλά και Τουρκοκυπρίων, του Μητροπολίτη Μόρφου και ξένων Πρέσβεων και αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ, οι επικεφαλής της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής, Τάκης Χατζηδημητρίου και Αλί Τουντζάι, έστειλαν μηνύματα συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης των κοινοτήτων του νησιού.
Ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι η εκκλησία του Προφήτη Ηλία ξαναμπαίνει στη ζωή των ανθρώπων για να τους συνδέει με τις ρίζες και το χωριό τους και ταυτόχρονα να εδραιώνει το μήνυμα της ειρήνης και της συνεργασίας.
Ανασύραμε, είπε, την εκκλησία από ένα σωρό ερειπίων για να σας την παραδώσουμε σήμερα όμορφη, ακέραιη και επιδιορθωμένη. Η Κύπρος, κατέληξε, δίνει μήνυμα στο λαό της άλλα και ευρύτερα στην περιοχή και στην Ευρώπη, ότι Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι μπορούν να συνυπάρξουν και μπορούν να συνεργαστούν για την ειρήνη μεταξύ των ανθρώπων.
Στο μήνυμά του προς του παρευρισκόμενους, ο Μητροπολίτης Μόρφου είπε ότι μόνο όταν διορθωθεί η θρησκευτική μνήμη όλων των Κυπρίων, θα σταματήσει να είναι αντικείμενο προπαγάνδας και από τις δυο πλευρές.
Συμπλήρωσε ότι ο Προφήτης Ηλίας στέκει ξανά όρθιος και στέλνει το προφητικό μήνυμα ότι η Φιλιά θα δώσει την φιλία ανάμεσα σε Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους.
Κάλεσε παράλληλα τους Πρέσβεις των κρατών μελών και τους αξιωματούχους της ΕΕ να παράσχουν μεγαλύτερη οικονομική στήριξη στην προσπάθεια για επιδιόρθωση των μνημείων της Κύπρου, καθώς όπως είπε, αυτό δεν αφορά μόνο το μέλλον του τόπου, αλλά της Ευρώπης.
Αναφέρθηκε τέλος στα πρόσφατα γεγονότα στη Γαλλία και είπε ότι η μικρή Κύπρος μπορεί να δείξει ότι αποτελεί νησίδα ειρήνης, χωρίς θρησκευτικό φανατισμό, όπου ο καθένας μπορεί να ζήσει διατηρώντας την πίστη και την κουλτούρα του, μέσα σε συνθήκες ειρήνης.
Η μικρή εκκλησία του Προφήτη Ηλία, που χρονολογείται στα τέλη του 19ου ή στις αρχές του 20ού αιώνα, επιλέχθηκε αρχικά από την Τεχνική Επιτροπή, μεταξύ των μνημείων που έχρηζαν επείγουσας παρέμβασης, με τις εργασίες να ξεκινούν τον Απρίλιο του 2013.
Τα έργα υλοποιήθηκαν υπό τον συντονισμό του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) και ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2015. Το συνολικό κόστος των εργασιών ανήλθε στις 128.400 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε εξολοκλήρου από την ΕΕ.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Φωτογραφίες: Πέτρος Σολωμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου