Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

«Περιβάλλον και Ορθοδοξία»

«Όλοι οι άνθρωποι να ανακαλύψουμε πραγματικά την αξία του περιβάλλοντος κόσμου και να δούμε ότι αυτός ο κόσμος είναι δημιούργημα του Θεού, είναι κτίσμα του Θεού για τον άνθρωπο και να γνωρίσει ο άνθρωπος τον Κτίστη Θεό δια μέσω αυτού», ευχήθηκε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Παγκύπριου Επιστημονικού συνεδρίου με θέμα: «Περιβάλλον και Ορθοδοξία».
Το ιδιαίτερα επίκαιρο και άκρως ενδιαφέρον αυτό συνέδριο πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού, το Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2015, με διοργανωτή το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥ.Κ.Π.Ε.Ε.), σε συνεργασία με το Τμήμα Θεολογίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕ.ΠΑ.Κ.) και την Παγκύπρια Ένωση Ελλήνων Θεολόγων και τελούσε υπό την αιγίδα του έντιμου Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη.

Οι εργασίες του συνεδρίου άρχισαν με τον χαιρετισμό του Παναγιωτάτου και Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, τον οποίο ανέγνωσε ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Λεμεσού Αρχιμ. Ισαάκ. Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο Ανώτερος Λειτουργός κ. Θεόδουλος Μεσημέρης εκ μέρους του Υπουργού Γεωργίας, η Επίτροπος Περιβάλλοντος κα Ιωάννα Παναγιώτου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του ΤΕΠΑΚ Δρ Κώστας Κώστα και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Θεολόγων Κύπρου κ. Γιώργος Κυριάκου.
Η πρώτη συνεδρία άρχισε με την εισήγηση του κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, Λέκτορα στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος στο ΤΕΠΑΚ, η οποία είχε θέμα: «Η σύγχρονη περιβαλλοντική κρίση: συμπτώματα και ευκαιρίες».
Στην συνέχεια ο Καθηγητής και συντονιστής του Μεταπτυχιακού Τμήματος Θεολογίας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κ. Ανέστης Κεσελόπουλος ανέπτυξε το θέμα: «Ελευθερία και ευθύνη στη χρήση του φυσικού περιβάλλοντος».
Το πρώτο μέρος της ημερίδας έκλεισε με την εισήγηση του Καθηγητή στο Τμήμα Θεολογίας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Δρ Νίκου Νικολαΐδη, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Η θεολογία της ύλης κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό».
Στη δεύτερη συνεδρία εισηγητές ήταν ο π. Δημήτριος Μαππούρας, ΕΜΕ Φυσιογνωστικών, Βιολογίας, Γεωγραφίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στη Μέση Εκπαίδευση, με θέμα: «Το φυσικό περιβάλλον και η οικολογία: «Μια συμβολή στη περιβαλλοντική αγωγή των εφήβων μέσα από το μάθημα της Βιολογίας», η Δρ. Ελιάνα Χατζηιωάννου, ΕΜΕ Θρησκευτικών Μέσης Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας με θέμα: «..και είδεν ο Θεός… ότι καλόν (Γέν. 1,4)- Περιβάλλον και μάθημα θρησκευτικών», ο Δρ Ανδρέας Θεοδωρίδης, ΕΔΕ Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας με θέμα: «Το περιβάλλον στο μάθημα θρησκευτικών Δημοτικής Εκπαίδευσης».
Ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου «Βιοηθική του Περιβάλλοντος: Η ορθόδοξη προσέγγιση της κτίσης» του Δρ Αντρέα Χατζηχαμπή από τον Καθηγητή στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Δρ Σταύρο Φωτίου, και ακολούθησε η αντιφώνηση από το συγγραφέα του βιβλίου.

Οι εργασίες του συνεδρίου έκλεισαν με την πραγματοποίηση συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, η οποία είχε θέμα: «Περιβάλλον και Ορθοδοξία: ένα σύγχρονο πεδίο άσκησης ποιμαντικής διακονίας». Την  συζήτηση συντόνιζε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος.

Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου