Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Πρόσκληση σε πνευματική και εθνική εγρήγορση από τον Κύπρου Χρυσόστομο

Με ιερή κατάνυξη και ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε το κοσμοσωτήριο γεγονός της ενανθρωπίσεως του Θεού Λόγου στη Λευκωσία. Το πρωί τελέστηκε, με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, με τη συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.
Στην Εγκύκλιό του, προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Αγιωτάτης Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία αναγνώσθηκε σήμερα σε όλους τους ναούς της ελεύθερης Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, αφού τονίζει ότι «η ενανθρώπηση του Θεού είναι το μεγαλύτερο θαύμα των αιώνων», υποδεικνύει πως «από την εντρύφηση στο θεολογικό βάθος του μυστηρίου των Χριστουγέννων, μας προσγειώνει η σημερινή τραγική πραγματικότητα την οποία βιώνει η πατρίδα μας».
Ο Μακαριώτατος επισημαίνει ότι «η οικονομική δυσπραγία δεν είναι, δυστυχώς, η μόνη ούτε και η μεγαλύτερη θλίψη που ενέσκηψε στην ιδιαίτερη πατρίδα μας. Το εθνικό μας πρόβλημα όχι μόνο παραμένει άλυτο, αλλά και περιπλέκεται από τις δολοπλοκίες και τα συμφέροντα των ισχυρών της γης. Η Τουρκία προωθεί με κυνικότητα τον μόνιμο και αμετάθετο στόχο της, που δεν είναι άλλος από την κατάληψη και τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου. Κι ένα μέρος του λαού μας, ως μη όφειλε, απέκαμε στα μισά του δρόμου και συντάσσεται με την κατοχική δύναμη, φτάνοντας σε πράξεις εσχάτης προδοσίας, ξεπουλώντας στον κατακτητή τις κατεχόμενες περιουσίες του, δίνοντάς του έτσι κάλυψη νομιμοφάνειας, για επίτευξη της τουρκοποίησης του τόπου μας».
«Οφείλουμε να συνέλθουμε και να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας. Να εντείνουμε την ακοή μας και να ενωτισθούμε τις φωνές των προγόνων μας. Ως έθνος περάσαμε από πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες. Κι όχι μόνο επιβιώσαμε, αλλά και μεγαλουργήσαμε», πρόσθεσε.
«Στις δύσκολες συγκυρίες του έθνους μας, η πίστη στο Θεό και η αγάπη στην πατρίδα υπήρξαν οι κινητήριες δυνάμεις του λαού μας», σημείωσε ο Κύπρου Χρυσόστομος, καλώντας στη συνέχεια όλους «σε πνευματική και εθνική εγρήγορση».
«Σε πείσμα όλων των δεδηλωμένων εχθρών μας, αλλά και όσων ποντιοπιλατικά παρακολουθούν, για σαράντα χρόνια, το δράμα μας καθώς και εκείνων που, ενώ από τη θέση τους θα ’πρεπε να υπερασπίζονται αρχές και αξίες, προάγουν τις θέσεις της Τουρκίας, θα πρέπει να μείνουμε αμετακίνητοι προασπιστές της γης και των δικαίων μας», είπε.
Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε την Κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία και όσους υπεύθυνα χειρίζονται το εθνικό μας θέμα να εντείνουν τις προσπάθειές τους για εξασφάλιση των δικαιωμάτων του κυπριακού λαού και «να επιμείνουν αταλάντευτα στις παγκόσμια αναγνωρισμένες αρχές δικαίου, ως βάσης για την επιδιωκόμενη λύση».
«Η πείρα σαράντα χρόνων κατοχής και συνεχών υποχωρήσεων μας δίδαξε ότι οι υποχωρήσεις δεν εξευμενίζουν τον κατακτητή. Άλλες υποχωρήσεις θα μας οδηγήσουν στην πλήρη και μόνιμη καταστροφή», υπογράμμισε.
Καταλήγοντας, ο Προκαθήμενος της Εκκλησία της Κύπρου, υπέδειξε ότι «η σημερινή μεγάλη εορτή μας υπενθυμίζει ότι οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για την προάσπιση και ανάκτηση της ελευθερίας και της αξιοπρέπειάς μας, που είναι γνωρίσματα της «κατ’ εἰκόνα καὶ καθ’ ὁμοίωσιν Θεοῦ» δημιουργίας μας. Ο αγώνας στον οποίο καλούμαστε, αποτελεί υποχρέωσή μας και προς τον Θεό και προς την πατρίδα μας».
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου