Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Πανήγυρις της Παναγίας Κατωκοπιάς στην προσφυγιά

Με θρησκευτική ευλάβεια, πανηγύρισε η προσφυγική κοινότητα Κατωκοπιάς, την Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2013, εορτάζοντας τη Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου στην προσφυγιά, στον Ιερό Ναό Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνα στην Περιστερώνα. Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, με την αθρόα παρουσία πιστών, που έλκουν την καταγωγή τους κυρίως από την εν λόγω κατεχόμενη κοινότητα.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο, πορευθήκαμε προς το οίκημα Κατωκοπιάς, που στεγάζεται προσωρινά στην Περιστερώνα, με τα εξαπτέρυγα και την καινούργια εικόνα της Παναγίας της Χρυσελεούσας, και με συνοδεία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Μόρφου κυρίου Νεοφύτου, διακόνων, ιερέων και του πιστού λαού. Εκεί αναπέμφθηκε δέηση και ακολούθως έλαβε χώρα η καθιερωμένη εκδήλωση των προσφύγων της Κατωκοπιάς, οι οποίοι έδωσαν το παρών τους, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι δεν ξεχνούν και ότι η μνήμη, η πίστη στο Θεό και η ελπίδα για επιστροφή είναι χαραγμένες στις ψυχές τους.   
Στο σημείο αυτό είναι άξιο να γίνει αναφορά για την καινούργια εικόνα της Παναγίας της Χρυσελεούσας, η οποία φτιάχτηκε στο Άγιο Όρος με δαπάνη των ευλαβών Κατωκοπιτών, και τώρα βρίσκεται σε προσκυνητάρι στην εκκλησία της Περιστερώνας.
Η κατεχόμενη σήμερα από τους Τούρκους Κατωκοπιά, που γειτνιάζει με τα χωριά Ζώδια, Αργάκι, Κυρά, Μάσσαρι, Αυλώνα, Περιστερώνα και Αστρομερίτης έχει δύο εκκλησίες. Και οι δύο είναι αφιερωμένες στην Παναγία την Χρυσελεούσα. Το χτίσιμο της δεύτερης, της καινούργιας, περατώθηκε το 1973, ένα μόλις χρόνο πριν την Τουρκική εισβολή. Η Παναγία γιορταζόταν στην Κατωκοπιά σ’ όλες τις γιορτές της Παναγίας αλλά η μεγαλύτερη συγκέντρωση γινόταν στις 26 του Δεκέμβρη. Η 26η Δεκεμβρίου ήταν πάντα, όπως θυμούνται από τα παιδικά τους χρόνια οι παλιότεροι Κατωκοπίτες, η γιορτή της Παναγίας της Κατωκοπιάς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κοινότητα της Κατωκοπιάς είναι από τις πλέον δραστήριες με τον Πολιτιστικό Όμιλο «Δόξα» Κατωκοπιάς, το Κοινοτικό Πανεπιστήμιο Κατωκοπιάς, την Ποδοσφαιρική Ομάδα Δόξα Κατωκοπιάς, το Κοινοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Κατωκοπιάς, την Κατασκήνωση Νέων Κατωκοπιάς στον Άγιο Ιωάννη τον Λαμπαδιστή.
Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κύριος Νεόφυτος στο λόγο του, τόσο στο ναό όσο και στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η Παναγία μας στη σωτηρία του κόσμου, αφού έφερε στη γη τον Σωτήρα του κόσμου, καθώς επίσης και στον τρόπο με τον οποίο θα γευτούμε την ελευθερία στην Κατωκοπιά και στον τόπο μας∙ μέσω δηλαδή της ελευθερίας της ψυχή μας, που αυτό επιτυγχάνεται με την προσευχή, την ταπείνωση και την μετάνοια.
Διακόνου Φοίβου Παναγιώτου – Ι. Μ. Μόρφου

1 σχόλιο: