Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Σήμανε ξανά η καμπάνα του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού

Ρίγη συγκίνησης, δάκρυα χαράς, αλλά και μνήμες ιερές ξεπήδησαν από τις ψυχές όλων όσων παρευρέθηκαν, σήμερα το πρωί, στην πρώτη Θεία Λειτουργία, μετά από 55 χρόνια, στον ιστορικό ναό του αγίου Γεωργίου Εξορινού, στην εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου.
Ιδιαίτερα συγκινημένος ήταν και ο προεξάρχων της λαμπράς αυτής πανηγυρικής λατρευτικής σύναξης, Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, ο οποίος μιλώντας στους δημοσιογράφους εξέφρασε τα συναισθήματα του, που αξιώθηκε να λειτουργήσει στην παλιά Αμμόχωστό και σημείωσε ότι «συνδέουμε πλέον το παρόν με την ιστορία αυτού του τόπου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω ναός κτίστηκε στα Ενετικά Τείχη της Αμμοχώστου, λίγο πριν το 1360 και στην ιστορική του διαδρομή έτυχε διαφόρων επεκτάσεων, ενώ εκοσμείτο με τοιχογραφίες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν καταστραφεί. Ο ναός, μετά τον διωγμό των Ελλήνων κατοίκων της παλαιάς πόλης της Αμμοχώστου το 1958, σίγησε.
Στο κήρυγμά του, στον κατάμεστο από εκατοντάδες πιστούς ναό, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, αφού έδωσε στο ακροατήριο του μια «μικρή γεύση» για όσα σημαντικά πράγματα αναφέρει ο χρονικογράφος του 15ου αιώνα, Λεόντιος Μαχαιράς σε σχέση με την Αμμόχωστο, μίλησε ακολούθως για «το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της πόλεως αυτής».
«Θέλω να συγχαρώ την ομάδα πρωτοβουλίας και την Εκκλησιαστική Επιτροπή που ανέλαβαν την πρωτοβουλία για να επαναρχίσει η λειτουργία αυτού του Ναού, όχι μόνο μία φορά, αλλά επί μονίμου βάσεως, μετά από περιπέτεια μίας σχεδόν εξηκονταετίας», τόνισε ο Πανιερώτατος για να ευχηθεί ακολούθως «το παράδειγμα να βρει και άλλους μιμητές για να δημιουργηθούν οι γέφυρες εμπιστοσύνης και επικοινωνίας που είχαν διακοπεί βάναυσα».
«Έχω την πεποίθηση ότι το μήνυμα μέσα από την περιγραφή του Χρονικογράφου Λεόντιου Μαχαιρά είναι ότι αυτή η πόλη πρέπει να ανακτήσει και πάλι την ιστορική της αξία και τον ιστορικό της ρόλο, είτε αυτός είναι εμπορικός και οικονομικός, είτε πολυπολιτισμικός, είτε θρησκευτικός, της συνεννόησης μεταξύ των ανθρώπων για την ευτυχία του Κυπριακού λαού», πρόσθεσε.
«Ο κ. Αλέξης Γαλανός, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου το έχει εξ άλλου επαναλάβει πολλές φορές. Οι συνθήκες για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι δεδομένες, είτε με τη συντήρηση της εντός των τειχών πόλεως που αποτελεί ένα ανοικτό μουσείο, είτε με το λιμάνι, είτε με την αξιοποίηση της περιφραγμένης νέας πόλεως της Αμμοχώστου. Από όλους εμάς εξαρτάται αν θα δείξουμε το μεγαλείο και αναλάβουμε τις ιστορικές μας ευθύνες για να δώσουμε το μήνυμα της ελπίδας και στις επερχόμενες γενεές».
Ο Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος παίρνοντας αφορμή από τους λόγους του Αποστόλου Παύλου στην αποστολική περικοπή που ακούσαμε σήμερα. Επεσήμανε ότι «η έχθρα που χωρίζει τους ανθρώπους μεταξύ τους έχει εξουδετερωθεί από τον Χριστό πάνω στο σταυρό της αγάπης του Θεού προς όλους τους ανθρώπους».
«Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα, τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, την κατ' εξοχή γιορτή της αγάπης και της ειρήνης. Εύχομαι αυτό το μήνυμα των Χριστουγέννων να βασιλέψει στις καρδιές όλων, απλών πολιτών και ταγών των λαών, για να γίνουμε όλοι μας αυτό που λέγει και πάλιν ο Απόστολος Παύλος, διάκονοι της καταλλαγής και της συμφιλίωσης μεταξύ των ανθρώπων», υπογράμμισε, ολοκληρώνοντας τον μεστό λόγο του, ο Πανιερώτατος.
Παρόντες, στην σημερινή λατρευτική σύναξη, ήσαν ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου κ. Αλέξης Γαλανός και ο Τουρκοκύπριος Δήμαρχος Οκτάι Καγιάλ, οι οποίοι με τις δηλώσεις τους μετέφεραν μηνύματα αισιοδοξίας ότι «προχωρούμε προς τη σωστή κατεύθυνση» και ότι «αυτή η δραστηριότητα μπορεί να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για τις δύο κοινότητες, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου