Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Πραγματοποιήθηκε το ΛΕ' Θεολογικό Συνέδριο της Π.Ε.Ε.Θ.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι (Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013) οι εργασίες και του εφετινού ΛΕ΄ Θεολογικού Συνεδρίου της Παγκύπριας Ένωσης Ελλήνων Θεολόγων (Π.Ε.Ε.Θ.) με θέμα: «Η επιβίωση των Ορθοδόξων Κοινοτήτων της Μέσης  Ανατολής στις κοιτίδες τους».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Π.Ε.Ε.Θ. συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια ζωής και με την θεματική του σημερινού της Συνεδρίου θέλησε, σε αυτή την άκρως ιδιαίτερη και δύσκολη περίοδο για τους λαούς της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι αιμάσσονται από ταραχές, συγκρούσεις και πολιτική αστάθεια, να εκφράσει τις ανησυχίες της και να αναζητήσει τρόπους διαφύλαξης των ανθρώπων και του χριστιανισμού στις περιοχή.
Οι εργασίες διεξήχθησαν στην αίθουσα του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄, που ευρίσκεται δίπλα από το κτήριο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, στη Λευκωσία.
Την έναρξη των εργασιών εκήρυξε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, ο οποίος μεταξύ άλλων ήγειρε «κραυγή αγωνίας και πόνου για τον απαράδεκτο και βδελυκτό διωγμό των χριστιανών της Μέσης Ανατολής» και κάλεσε από τα βάθη της ψυχής του «όλους όσοι μπορούν να δράσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο ώστε να επέλθει η ειρήνη στις γειτονικές μας χώρες».
Ο Κύπρου Χρυσόστομος επεσήμανε, ακόμη, ότι «η επιβίωση του χριστιανισμού στις πρωτογενείς του ρίζες και φύτρες αποτελεί μια ύψιστη ηθική μας υποχρέωση και μια απόλυτη ιστορική αναγκαιότητα».
Ο Μακαριώτατος στην συνέχεια ανέπτυξε, ως εισηγητής, το θέμα: «Ο Εθναρχικός ρόλος της Εκκλησίας της Κύπρου στην διατήρηση του Ελληνισμού στη Νήσο» και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να υποβάλλουν προβληματισμούς και ερωτήματα γύρω από την ελληνορθόδοξη παιδεία, τα κοινωνικά προβλήματα και το κυπριακό.
Στο Συνέδριο παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο οποίος σημείωσε ότι «οι αγώνες του λαού μας για ελευθερία ενισχύονταν πάντα από τις μεγάλες εκκλησιαστικές προσωπικότητες που γέννησε ο τόπος μας».
«Ο ρόλος της Εκκλησίας και των προσωπικοτήτων που γέννησε η πίστη υπήρξαν το ισχυρό στήριγμα ερείσματα σε όλους του αγώνες αυτού του λαού που η στρατηγική του θέση άνοιγε τις ορέξεις σε πολλούς και λογής - λογής κατακτητές», πρόσθεσε.
Χαιρετισμό απέστειλε επίσης και ο Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Βασίλειος Παπαϊωάννου, ενώ τους παρισταμένους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Π.Ε.Ε.Θ κ. Ανδρέας Χριστοδούλου.
Ενώπιον του ακροατηρίου, που αποτελείτο από κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς θεολόγους, διεξήχθη συζήτηση στρογγύλης τραπέζης με θέμα: «Η Θέση των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την Αραβική άνοιξη» με εισηγητή και συντονιστή τον Διευθυντή του ΚΥΚΕΜ Δρ. Χρίστο Ιακώβου. Εισηγητές ήσαν, επίσης, ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιμπάπουε κ. Σεραφείμ, ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο και εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος.
Τα συμπεράσματα και πορίσματα του συνεδρίου ετοίμασε και παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος της Π.Ε.Ε.Θ. Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου