Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Πανήγυρις Αγίας Τριάδος στον Πρωταρά

Όλη τη χαρά και την πανηγυρική ατμόσφαιρα, που αρμόζει στην μεγάλη εορτή του Αγίου Πνεύματος, είχε η χθεσινή ημέρα για την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου.
Επίκεντρο της λατρευτικής σύναξης αποτέλεσε το μικρό παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδος, στον ομώνυμο κόλπο του Πρωταρά στον Δήμο Παραλιμνίου, όπου εκατοντάδες πιστοί, ντόπιοι και επισκέπτες της περιοχής, είχαν απ’ το πρωί κατακλείσει όχι μόνο το εσωτερικό του Ναού, αλλά και όλο τον προαύλιο χώρο. Με ιδιαίτερη συγκίνηση υποδέχτηκαν τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας Βασίλειο και με ευλάβεια συμμετείχαν της λατρευτικής ακολουθίας.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας, το ιερατείο, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου και άλλοι τοπικοί παράγοντες, κατήλθαν «επί την θάλασσαν και εμβάντες του πλοίου», προχώρησαν στο κέντρο του κόλπου, όπου ο Πανιερώτατος έριξε τον σταυρό στη θάλασσα και ευλόγησε τα ύδατα.
Η τελετή είναι παρόμοια με εκείνη του αγιασμού των υδάτων, που λαμβάνει χώρα την ημέρα των Θεοφανείων, αποτελεί παλαιό τοπικό παραδοσιακό έθιμο της περιοχής και είναι ίσως μοναδική σε ολόκληρο τον Ελληνικό χώρο.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου