Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Θρονική εορτή της Εκκλησίας της Κύπρου

Με πάσαν εκκλησιαστική τάξη και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα στην Λευκωσία η μνήμη του αγίου ενδόξου και «γενναιομάρτυρος» Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου.
Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν ο ιερός ναός αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως στην Λευκωσία, όπου τελέστηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου. Στην λαμπρή λατρευτική σύναξη συμμετείχαν, επίσης, οι Μητροπολίτες Μαρωνείας Παντελεήμων, εκπροσωπών το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, Πάφου Γεώργιος, Κιτίου Χρυσόστομος, Βόστρων Τιμόθεος, έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο, Τβέρ Βίκτωρ, από την Εκκλησία της Ρωσίας, Κυρηνείας Χρυσόστομος, Λεμεσού Αθανάσιος, Κωνσταντίας Βασίλειος, Ταμασού Ησαΐας και οι Χωρεπίσκοποι Καρπασίας Χριστοφόρος, Χύτρων Λεόντιος, Νεαπόλεως Πορφύριος και Μεσαορίας Γρηγόριος. Παρέστη, επίσης, συμπροσευχόμενος στο ιερό βήμα και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα, την βιωτή και το αποστολικό έργο του Αγίου, τη συμβολή του για την πορεία του κατά την οικουμένη Χριστιανισμού και βέβαια τη συμβολή του στη θεμελίωση και την ιστορική πορεία της Εκκλησίας Κύπρου, της Εκκλησίας της Πατρίδας του.
«Έχουμε ακέραιη την ευθύνη να διαφυλάξουμε την αποστολική πίστη που μας δίδαξε ο απόστολος Βαρνάβας και να την μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενεές, από όποια θέση και αν βρισκόμαστε, είτε ως εκκλησιαστικοί ταγοί είτε ως απλά μέλη της Εκκλησίας», επεσήμανε ο Πανιερώτατος.
«Η εμπειρία από την πολυτάραχη ιστορία μας μάς διδάσκει ότι η πίστη στον Θεό και η προσήλωση στη χριστιανική μας παράδοση είναι οι αντιστάσεις εναντίον των οποιωνδήποτε πειρασμών της ιστορίας, που θέλουν να μας απομακρύνουν από την ασάλευτη πίστη στον Θεό και τις αρχές και τις αξίες του Χριστιανισμού όπως μας τις δίδαξε ο απόστολος Βαρνάβας», πρόσθεσε.
Κλείνοντας, τον μεστότατο λόγο του, ο Κωνσταντίας Βασίλειος, υπογράμμισε την ευθύνη που έχουμε «να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα της Πατρίδας μας, όπως την αγίασε με την παρουσία και τη διδασκαλία του ο απόστολος Βαρνάβας μαζί με τους άλλους Αποστόλους και να την οδηγήσουμε ξανά στην ελευθερία και την οικονομική ευημερία».
«Έχουμε ευθύνη να τη διαφυλάξουμε από οποιεσδήποτε μεταλλάξεις, είτε εθνικές είτε πολιτιστικές, είτε της ηθικής ακεραιότητας του ανθρωπίνου προσώπου, είτε από μεταλλάξεις των προϊόντων της φύσεως ή και της ίδιας της φύσεως. Αυτά είναι ανεκτίμητα δώρα του Θεού προς τον άνθρωπο και έχουμε ευθύνη για τη βελτίωση της δημιουργίας του Θεού», συμπλήρωσε.
Λίγο πριν από το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος προς το εκκλησίασμα τόνισε ότι «γιορτάσαμε την γιορτή του αγίου μας, για ακόμη μία φορά, μακριά από την Μονή του» και αφού αναφέρθη, εν τάχει, στα προβλήματα που προκύπτουν στις συνομιλίες σε σχέση με την διαδικασία επίλυσης του κυπριακού και ευχήθηκε «ο απόστολος Βαρνάβας να φωτίσει τους ισχυρούς της γης, ούτως ώστε να δώσουν δικαιοσύνη στην Κύπρο και να αφήσουν τον λαό μας μέσα σε ένα όμορφο, ειρηνικό και δημοκρατικό κλίμα να συνεχίσει την σωστή ιστορική και εθνική του πορεία».
Τέλος, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Θρονική Εορτή, μετέφερε τις ευχές της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και προσωπικά του Παναγιωτάτου Προκαθημένου της, για «έτη πολλά, καλλίκαρπα, θεοφώτιστα και παραγωγικά, οδηγούμενα το πλήρωμα της κατά Κύπρον Εκκλησίας εις λιμένας ευδίους, σωτηρίας και αγιότητος».
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου