Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Πανηγυρικός Εσπερινός στη «Στήλη του Απ. Παύλου» στην Πάφο

Στην «Στήλη του αποστόλου Παύλου», στον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Πάφου, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με την πρώτη αποστολική περιοδεία των αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα στην Κύπρο για να μεταφέρουν το μήνυμα του Ευαγγελίου, η Ιερά Μητρόπολη Πάφου τίμησε, την Κυριακή 29 Ιουνίου 2014, με την δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και την συμμετοχή πλήθους πιστών, τους Πρωτοκορυφαίους αποστόλους Πέτρο και Παύλο.
Στον χώρο αυτό υποδεικνύεται μαρμάρινη κολώνα, η «στήλη του αποστόλου Παύλου» όπου, σύμφωνα με την παράδοση, ο απόστολος των Εθνών, βασανίστηκε και μαστιγώθηκε με «σαράντα παρά μία» κατά την διάρκεια της ιεραποστολικής του δράσης στην πόλη.
Του καθιερωμένου Πανηγυρικού Εσπερινού προεξήρχε η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο και τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Καρπασίας κ. Χριστοφόρο, Αρσινόης κ. Νεκτάριο, Χύτρων κ. Λεόντιο και Μεσαορίας κ. Γρηγόριο και με τη συμμετοχή του ιερού κλήρου της Πόλεως και επαρχίας Πάφου.
Την εκδήλωση τίμησαν ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Ομήρου, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ κ. Φειδίας Σαρίκας, ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πάφου και ο Εκπρόσωπος της Εθνικής Φρουράς.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο φιλόλογος κ. Σταύρος Θεοδώρου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του χώρου και στην ταύτισή του με το κήρυγμα των αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα σημειώνοντας ότι ο χώρος «χαρακτηρίζεται ως το Βήμα του Αποστόλου Παύλου».
Στη συνέχεια ο κ. Θεοδώρου έκανε μια εκτενή παρουσίαση «των ιστορικών γεγονότων που, ως ψηφίδες, συνθέτουν το ψηφιδωτό του εκχριστιανισμού της Κύπρου από τους Αποστόλους» και καθόρισε «το ιστορικό πλαίσιο της εποχής την οποία εξετάζουμε, δηλαδή του πρώτου μετά Χριστόν αιώνος».
Συνοψίζοντας, ο ομιλητής, τόνισε ότι «οι Απόστολοι που έφυγαν από τα όρια της Παλαιστίνης έθεσαν σε εφαρμογή τη διάδοση του Ευαγγελίου όχι μόνο στους Ιουδαίους στα εκεί στενά όρια, αλλά σε όλο τον κόσμο και σε οποιονδήποτε διψούσε, για να μάθει την αλήθεια του κηρύγματος του Ιησού. Η Κύπρος είχε το προνόμιο να είναι μία από τις πρώτες χώρες που δέχθηκαν το Αποστολικό κήρυγμα και κατέστη χριστιανική χάρη στη δράση των πολλών Κυπρίων στα Ιεροσόλυμα και κυρίως του Βαρνάβα».
Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας των Αποστόλων Βαρνάβα και Παύλου υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής της Αστυνομίας και την συνοδεία στρατιωτικού αγήματος το οποίο απέδωσε τις δέουσες τιμές.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου