Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Η εορτή του αγίου Λουκά Κριμαίας στην Μακεδονίτισσα

Την κορυφαία μορφή της σύγχρονης Ορθοδοξίας, τον αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, άγιο Λουκά τον ιατρό, εόρτασε, με μεγάλη ευλάβεια και κατάνυξη, ο πιστός λαός της Μακεδονίτισσας.
Η ενορία των Αγίων Πάντων στην Μακεδονίτισσα τιμά και σέβεται, όλως ιδιαιτέρως, τον «λαμπρό Αρχιερέα της Συμφερουπόλεως ποίμνης», με συχνές ακολουθίες και παρακλήσεις στο ομώνυμο παρεκκλήσιο του Αγίου, που η αγάπη των ενοριτών οικοδόμησε στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων.
Η μνήμη του Αγίου Λουκά Κριμαίας τιμάται, εκ μεταθέσεως σήμερα αντί αύριο, λόγω της δεσπόζουσας, για την ημέρα, εορτής του ιδρυτού και προστάτη της Εκκλησίας της Κύπρου Αποστόλου Βαρνάβα.
Χθες το απόγευμα τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, πλαισιούμενου από τους ιερείς της ενορίας π. Κωνσταντίνο και π. Ξάνθο και τον διάκονο π. Πέτρο. 
Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε εκτενώς στο θαυμαστό βίο του αρχιεπισκόπου Λουκά, ο οποίος συνδύασε με τρόπο μοναδικό στο πρόσωπο του την υψηλή επιστημονική κατάρτιση και την πνευματική διακονία προς τον συνάνθρωπο, τόσο ως ιατρός χειρουργός όσο και ως πνευματικός ιατρός και λειτουργός του ιερού θυσιαστηρίου της Εκκλησίας.
«Ας κρατήσουμε αυτή την απλότητα, τον δυναμισμό, την ταπείνωση, αλλά και την πίστη του Αγίου Λουκά στην ζωή μας», τόνισε ο Μεσαορίας Γρηγόριος για να ευχηθεί, κλείνοντας τον λόγο του, «να έχουμε την ευχή του Αγίου Λουκά, τις πρεσβείες πάντων των Αγίων και της Θεοτόκου και το Πανάγιο Πνεύμα, με την δική μας θέληση, να ενεργοποιείται πάντοτε μέσα μας».
Εν συνεχεία τελέσθηκε η λιτάνευση της εικόνας και αποτμήματος των ιερών λειψάνων του Αγίου γύρω από το ναό.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου