Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Χειροτονία διακόνου στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου

Με τη συμμετοχή πλήθους ευσεβών πιστών που γέμισαν τον ιερό ναό της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου στη Λευκωσία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, τέλεσε την εις Διάκονον χειροτονία του υποδιακόνου Νικόλαου Αρέστη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη χειροτονία που τελεσιουργείται στον ιερό ναό της Εξαρχίας, ο οποίος εγκαινιάστηκε πρόσφατα από τους Προκαθημένους των Εκκλησιών Ιεροσολύμων και Κύπρου και είναι αφιερωμένος στην Ανάληψη του Κυρίου και στον άγιο ιερομάρτυρα Φιλούμενο.
Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή του Εφόρου της Ιεράς Μονής Κύκκου και Πρωτοσυγγέλου της Ιεράς Μητροπόλεως Κύκκου και Τηλλυρίας Αρχιμανδρίτου Αγαθονίκου Κυκκώτη (ο οποίος τυγχάνει πνευματικός του νεοχειροτονηθέντος διακόνου), του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Πέτρου Παπαϊωάννου, του Πρεσβυτέρου π. Δημητρίου Κούτσιου και των διακόνων Ηρακλειδίου και Νικολάου.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος απευθύνοντας, προς τον υποψήφιο, τις πατρικές συμβουλές και νουθεσίες του επεσήμανε ότι «εις την εποχή μας, ολονέν παρουσιάζονται νέες προκλήσεις και απαιτήσεις, οι οποίες πολλάκις προσβάλλουν το κήρυγμα του Ευαγγελίου. Το πλήθος, που ακολουθεί τα νεωτεριστικά αυτά κινήματα, δεν αποδεικνύει την ορθότητα των αιτημάτων, μάλλον επιβεβαιοί το λεγόμενον ότι «ο κόσμος όλος έγκειται επί τα πονηρά» και προσπαθεί να αλλοιώσει το ηθικόν δίδαγμα των θείων Γραφών. Δια τούτο και η αποστολή του κληρικού εις τον σύγχρονο κόσμο, καθίσταται πλέον υπεύθυνος και δυσκολοτέρα, εφ’ όσον καλείται να παραμείνει σταθερός «εις α εδιδάχθη», να προασπιστή χριστιανικές αλήθειες και ιερές παραδόσεις, όπως αυταί περιήλθον εις την Εκκλησία από τους Αποστόλους και τους πατέρας».
«Πρόσελθε λοιπόν, αγαπητέ μοι Νικόλαε εις το Ιερόν Θυσιαστήριο και μη φοβού και μη δειλιάτω η καρδία σου. Εις την θυσιαστική σου πορεία να επικαλείσαι την δύναμιν του Θεού και θα έχεις τον Κύριο ποδηγετούντα τα βήματά σου εις παν έργον αγαθόν και Αυτώ ευάρεστο», τόνισε.
«Εναπόθεσε εις Αυτόν τους ενδοιασμούς και τας αγωνίας σου», σημείωσε ο Σεβασμιώτατος κλείνοντας τον λόγο του, για να προσθέσει: «προσευχήσου όπως η χάρις του Παναγίου Πνεύματος, πρεσβείαις του εν αγίοις Πατρός ημών Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας και ουρανίου προστάτου σου και του αγίου Ιερομάρτυρος Φιλουμένου, σου θεραπεύσει τα ασθενή και αναπληρώσει σου τα ελλείματα, και καθαρίσει σε ίνα καταστείς άξιος Διάκονος Μυστηρίων Θεού».
Στην ομιλία του, ο χειροτονούμενος, αναφέρθηκε με πολλή συγκίνηση στην πνευματική του πορεία, που τον οδήγησε στη μεγάλη απόφαση να ιερωθεί και ευχαρίστησε τον Πανάγαθο Θεό που οδήγησε τα βήματα του κοντά στον Μητροπολίτη Βόστρων σημειώνοντας: «η αγάπη που ξεχειλίζει από την καρδιά σας είναι αρκετή για να αγκαλιάσει όλο τον κόσμο και αγκάλιασε και εμένα. Αισθάνομαι μεγάλη χαρά και συγκίνηση, που θα λάβω από τα δικά σας χέρια τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης».
Ευγνωμόνως αναφέρθηκε στον πνευματικό του πατέρα Αρχιμανδρίτη Αγαθόνικο Κυκκώτη, ο οποίος, όπως είπε, «σήκωσε το βάρος των πολλών μου αμαρτιών στο άγιο πετραχήλι του», στους γονείς, τη σύζυγο και τα παιδιά του, αλλά και όλους όσοι τον στήριξαν στη ζωή του και τον χειραγώγησαν πνευματικά.
Ο π. Νικόλαος δήλωσε συγκλονισμένος που θα διακονήσει την Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο και υπογράμμισε ότι «ένα μεγάλο αίσθημα ευθύνης με περιβάλλει ενώπιον του Θεού, ενώπιον σας και ενώπιον των συνανθρώπων μου και υπόσχομαι ότι θα αγωνισθώ με όλες μου τις δυνάμεις για να φανώ αντάξιος των προσδοκιών σας».
Μετά την Απόλυση, ο νεοχειροτονηθείς δέχθηκε τις εγκάρδιες ευχές του πολυπληθούς εκκλησιάσματος.
Εμείς, από την πλευρά μας, ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο του νέου ιεροδιακόνου και ο Θεός να του δίνει τη δύναμη που χρειάζεται, ιδιαίτερα στους δύσκολους αυτούς καιρούς που πορευόμαστε. Άξιος!
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου