Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Η εορτή του αποστόλου Βαρνάβα στον Συνοικισμό Δερύνειας

Με την υποδοχή των ιερών λειψάνων του αποστόλου Βαρνάβα ξεκίνησαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμή του ιδρυτή και προστάτη της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου, στον ομώνυμο ιερό ναό, που ευρίσκεται στον Συνοικισμό προσφύγων της Δερύνειας.
Τα ιερά λείψανα μετέφερε, από την Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας του Κύκκου, ο Έφορος της Μονής και Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κύκκου και Τηλλυρίας Αρχιμανδρίτης Αγαθόνικος.
Τα υποδέχθηκαν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, κληρικοί της Μητροπόλεως, καθώς και η μπάντα των Κατηχητικών Σχολείων του Συνοικισμού Δερύνειας, η οποία απέδωσε τις δέουσες τιμές.
Ακολούθησε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής μετ’ Αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου στην παρουσία τοπικών παραγόντων, καθώς και πλήθους πιστών, οι οποίοι προσήλθαν για να τιμήσουν τον λαοφιλή και πολυαγαπημένο προστάτη της κατά Κύπρον Εκκλησίας και να ασπασθούν την ιερή του Εικόνα και το σεπτό του λείψανο του, που ετέθη σε προσκύνηση.
Κατά την ομιλία του, ο Πανιερώτατος, αναφέρθηκε εκτενώς στον «εν Αποστόλοις επισημότατον υιόν παρακλήσεως, και φωστήρα της οικουμένης», απόστολο Βαρνάβα και υπογράμμισε την καίρια και αποφασιστική συμβολή που είχε ο άγιος στην πορεία του μέλλοντος της Εκκλησίας της Κύπρου.
Στην συνεχεία πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευσης της Εικόνος και του Σεπτού και Χαριτοβρύτου Λειψάνου του αποστόλου Βαρνάβα γύρω από τον πανηγυρίζοντα ιερό ναό.
Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προϊσταμένου του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Αρχιμανδρίτη Αυγουστίνου Κκαρά.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου