Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο Κοντεμενιωτών

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε την παρελθούσα Κυριακή, 1η Ιουνίου 2014, στον ιερό ναό του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου στον Αρχάγγελο, για να τιμήσει, με τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη, τη ιερή μνήμη των αγίων 318 Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, που συνήλθε στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ., αλλά και για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους πεσόντες, κατά τους εθνικούς αγώνες, ήρωες της κοινότητας Κοντεμένου, της επαρχίας Κερύνειας.
Του Όρθρου, της Θείας Λειτουργίας και του εθνικού μνημοσύνου προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος, στην παρουσία του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λακκοτρύπη, των βουλευτών της επαρχίας Κερύνειας, του Προέδρου και των παραγόντων της Κοινότητας, καθώς και του Προέδρου και των μελών του προσφυγικού Σωματείου «Κοντεμένος-Επιστροφή».
Ο Πανιερώτατος μίλησε καταλλήλως προς το εκκλησίασμα, κατά την διάρκεια του Κοινωνικού και απηύθυνε λόγους οικοδομής και παραμυθίας εκφράζοντας την ευχή όπως επικρατήσει κλίμα ενότητος μεταξύ του ποιμνίου της δεινώς δοκιμαζομένης Μητροπόλεως Κυρηνείας.
«Σ’ αυτό τον τόπο, αγαπητοί μου, είναι καιρός να μάθουμε να απλώνουμε τα χέρια ο ένας προς τον άλλον», σημείωσε με έμφαση ο Κυρηνείας Χρυσόστομος, για να συνεχίσει λέγοντας ότι θα πρέπει «να προσπαθούμε να βρίσκουμε αυτά που μας ενώνουν και όχι να βρίσκουμε εκείνα τα οποία ενδεχομένως μας διαιρούν και μας φέρνουν το έναν εναντίον του άλλου».
Παράλληλα, ο Πανιερώτατος, υπογράμμισε ότι «η σκέψης μας σήμερα είναι και σε όσους έδωσαν τα αίμα και την ζωή τους για τον τόπο αυτό, αλλά και για όλους τους Κερυνειώτες, οι οποίοι δοκιμάζονται στην προσφυγιά».
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας εψάλη επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ηρωικώς αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων Κοντεμενιωτών (των 8 σφαγιασθέντων από τους Τούρκους το 1958 στο Κιόνελι και των πεσόντων του 1974) και μετά ο λόγος δόθηκε στον Υπουργό Ενέργειας κ. Γιώργο Λακκοτρύπη, ο οποίος αναφέρθηκε στο αγωνιστικό και θυσιαστικό φρόνημα των ηρώων της κοινότητας και εξήρε την αγάπη τους για την πατρίδα.
Προ της απολύσεως ο Μητροπολίτης Κυρηνείας απευθυνόμενος προς τον κ. Λακκοτρύπη τόνισε: «κ. Υπουργέ να μεταφέρετε θα θέλαμε εγκαρδίως την ευαρέσκεια μας προς την κυβέρνηση και το μήνυμα ότι προσευχόμαστε ο Θεός να φωτίζει όλους σας, διότι έχετε στα χέρια σας την τύχη και την μοίρα αυτού του λαού. Φυσικά ο Θεός είναι από πάνω και μας βλέπει όλους και μας στηρίζει και μας ενισχύει και μας καθοδηγεί».
«Ευχόμεθα να σας φωτίζει πάντοτε να επιλέγετε το καλύτερο για τον τόπο μας, αλλά και για όλο τον κόσμο. Διότι η Κύπρος μας είναι ένας παράδεισος και πρέπει εμείς οι ίδιοι να αγαπήσουμε τον τόπο μας πρώτοι και όταν τον αγαπήσουμε τότε να δείξουμε και στους άλλους ότι πρέπει να μας σέβονται. Στο χέρι μας είναι», κατέληξε.
Αμέσως μετά το μνημόσυνο, τελέστηκε τρισάγιο και κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο πεσόντων και αγνοουμένων της κοινότητας, το οποίο βρίσκεται δίπλα από το γεφύρι στην λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού, παρά την ΠΑΕΚΚ, στα όρια Δήμου Λακατάμιας.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου