Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Έπεσε η αυλαία του Α΄ Λειτουργικού Συνεδρίου

Συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν, σήμερα (31 Μαΐου 2014), οι εργασίες του πρώτου Λειτουργικού Συνεδρίου, με θέμα: «Η Ορθόδοξη Λειτουργική Παράδοση στην Κύπρο μέσα από τις Πηγές».
Στόχος του Συνεδρίου αυτού, το οποίο φιλοξενήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού,  ήταν η ουσιαστική μελέτη της Ορθόδοξης Λειτουργικής Παράδοσης της Εκκλησίας Κύπρου μέσα από τις ποικίλες χειρόγραφες πηγές της και την παρουσίαση των σχετικών επιστημονικών πορισμάτων.
Οι εργασίες της σημερινής δεύτερης μέρας του Συνεδρίου, ξεκίνησαν με την εισήγηση του Δρ Γεώργιου Ανδρέου, η οποία είχε ως θέμα την «λειτουργική παράδοση της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στον Κουτσοβέντη μέσα από τα χειρόγραφα Paris gr. 402 και Vat. gr. 2314».
Επόμενος εισηγητής ήταν ο Οικονόμος π. Παρασκευάς Αγάθωνος, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Η περίοδος του Τριωδίου κατά το Λειτουργικό Τυπικό της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στον Κουτσοβέντη». Τον συντονισμό της Συνεδρίας είχε ο Διευθυντής Ιερατικής Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας», Αρχιμανδρίτης Βενέδικτος Ιωάννου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι επόμενες δύο εισηγήσεις της 6ης Συνεδρίας, της οποίας τον συντονισμό είχε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος.
Πρώτος ομιλητής στην ενότητα αυτή ήταν ο Καθηγητής Βυζαντινής Γραμματολογίας του Πανεπιστημίου Sorbonne στο Παρίσι, Δρ Bernard Flusin, ο οποίος αναφέρθηκε στις «Νέες προοπτικές στη μελέτη και έκδοση του Τυπικού της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας».
Ο Δρ Γεώργιος Χριστοδούλου, στην συνέχεια, εστίασε την προσοχή του στην ανάλυση του θέματος: «Τυπικόν της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας: επιδράσεις στη λειτουργική παράδοση της Κύπρου».
Τέλος, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρυσόστομος Νάσσης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ., ανέπτυξε το θέμα: «Προϊστορία, πηγές και πρόσληψη των συγχρόνων Τυπικών του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως». Συντονιστής ήταν ο Αρχιμανδρίτης π. Φώτιος Ιωακείμ.
Το εν λόγω Συνέδριο απετέλεσε, κατά κοινή ομολογία, την αφετηρία για μία βαθύτερη μελέτη, επίγνωση, ορθή αποτίμηση, ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχαίου λειτουργικού πλούτου της κατά Κύπρον Εκκλησίας, βαρυσήμαντης κληρονομίας αιώνων και έκλεισε με την εξαγωγή πορισμάτων και την κήρυξη της λήξης των εργασιών του από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου