Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Αυλαία για τον 3ο κύκλο διαλέξεων του Σαλαμίνιου

Πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 15 Μαΐου 2014, στον παλαιό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, η τελετή λήξης του τρίτου κύκλου διαλέξεων του Σαλαμίνιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου, οι οποίες συνδιοργανώνονται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου.
Εισηγητής, της όγδοης και τελευταίας  διάλεξης, ήταν ο  Καθηγητής Αθανάσιος Γαγάτσης, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Μαθηματικά – Θρησκείες - Επιστήμες».
Στην παρουσίαση του, ο κ. Γαγάτσης,  αναφέρθηκε στη σχέση που ενυπάρχει μεταξύ των μαθηματικών, των επιστήμων και της θρησκείας, μέσα από μια ιστορική ανασκόπηση των μαθηματικών που χρησιμοποίησαν οι διάφοροι πολιτισμοί ανά το χρόνο και εστίασε την προσοχή του στο ερώτημα γιατί η σχέση «Μαθηματικών - Θρησκείας» γίνεται αντικείμενο συζήτησης.
Όπως τονίστηκε, οι θρησκείες, όπως και τα μαθηματικά, εκφράζουν σχέσεις ανάμεσα στον άνθρωπο και το σύμπαν. Κάθε θρησκεία ζητά ένα ιδανικό πλαίσιο για τη ζωή του ανθρώπου και θεμελιώνει συμπεριφορές που έχουν σκοπό να επιτύχουν αυτό το ιδανικό. Αναπτύσσει λεπτομερώς μια θεολογία που διακηρύσσει τη φύση του Θεού και τη σχέση ανάμεσα στο Θεό και τον άνθρωπο. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι στη συζήτηση αυτή έχουν εμπλακεί πολλοί γνωστοί μαθηματικοί αλλά και φυσικοί, βιολόγοι και άλλοι επιστήμονες. Θα πρέπει να τονιστεί ότι σε διάφορα ανά τον κόσμο πανεπιστήμια διδάσκεται το μάθημα «Μαθηματικά και Θρησκείες».
Ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου στην ομιλία του παρουσίασε, επίσης, κάποια συγκεκριμένα «δοκίμια μέτρησης» του παράγοντα θρησκεία στα μαθηματικά.
Τέλος, ο κ. Γαγάτσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο βιβλίο του Jose Rodrigues dos Santos «Η Φόρμουλα του Θεού» που είναι βασισμένο σε νέες επιστημονικές ανακαλύψεις στους τομείς της φυσικής, της κοσμολογίας και των μαθηματικών. Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα μας πηγαίνει σε ένα εκπληκτικό ταξίδι στις απαρχές του χρόνου, στην ουσία του σύμπαντος, στο νόημα της ζωής. Επιπλέον, στο βιβλίο αναλύεται ο διάλογος μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπεν Γκιουρόν, και του Αϊνστάιν για τον Θεό και τη θρησκεία.
Μετά το πέρας αυτής της ενδιαφέρουσας διάλεξης, στην οποία συντονιστής ήταν ο Πρωτοπρεσβύτερος π, Χρίστος Βούργιας, απονεμήθηκαν τα ειδικά πιστοποιητικά παρακολούθησης στους «αποφοίτους» του Σαλαμίνιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου, που παρακολούθησαν όλες τις διαλέξεις του 3ου κύκλου. 
Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, ο οποίος προηγήθηκε της διαλέξεως, εξέφρασε την χαρά του για την επιτυχημένη ολοκλήρωση και του τρίτου κύκλου διαλέξεων του Σαλαμίνιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου και παράλληλα εξέφρασε την αγωνία του για την συνέχεια λειτουργίας του επωφελούς αυτού θεσμού.
Ο Πανιερώτατος έκανε έκκληση, προς την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, ούτως ώστε «να αρχίσει η σκέψη για το πως αυτός ο θεσμός, που είναι μια προσφορά προς τον κόσμου του Ανωτάτου Πνευματικού Ιδρύματος της Κύπρου, του Πανεπιστημίου Κύπρου, θα ανανεωθεί για να συνεχίσει αυτή η προσπάθεια να είναι και ενδιαφέρουσα και ελκυστική, αλλά και να αποκομίζουν όσοι παρακολουθούν ότι καλύτερο και όσα περισσότερα μπορούν».
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου