Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Η εις πρεσβύτερον χειροτονία του π. Γρηγορίου Μουσουρούλη

Μέσα στην αναστάσιμη και χαρμόσυνη ατμόσφαιρα της περιόδου του Πεντηκοσταρίου, σε κλίμα έντονης συγκίνησης και πνευματικής κατάνυξης, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 25 Μαΐου 2014, η εις πρεσβύτερον χειροτονία του Οσιολογιωτάτου Διακόνου π. Γρηγορίου Μουσουρούλη.
Το μυστήριο τελέστηκε στον περικαλλή ιερό ναό της Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλουριώτισσα προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου.
Πλήθη πιστών, φίλοι και συνεργάτες του π. Γρηγορίου από την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και πατέρες και αδελφοί της αδελφότητος Θεολόγων «Ο Σωτήρ», κατέκλυσαν το ναό για να μετάσχουν και να συμπροσευχηθούν για την ενίσχυση και ενδυνάμωση του νέου κληρικού στην καινούργια του διακονία.
Ο Κύπρου Χρυσόστομος στην ομιλία του, αναφέρθηκε στα «αισθήματα βαθύτατης χαράς», που γεμίζουν την καρδιά του και σημείωσε ότι η ημέρα αυτή είναι μία μέρα μεγάλης πνευματικής χαράς για την Εκκλησία της Κύπρου και αυτό γιατί στην Ιερατική της Οικογένεια προστέθηκε ένα νέο μέλος, ένας «εργάτης ανεπαίσχυντος», ο οποίος από τη νεότητά του διήγαγε τον βίο αυτού «ορθοτομούντα τον λόγον της αληθείας» του Κυρίου.
«Καλείσαι από τον Θεό να υπηρετήσεις το ιερό Θυσιαστήριο και την Εκκλησία γενικότερα σε χαλεπούς και δυσχειμέρους καιρούς», επεσήμανε ο Μακαριώτατος, προς τον προσερχόμενο ίνα λάβει τον δεύτερο της Ιερωσύνης βαθμό π. Γρηγόριο, για να συνεχίσει υποδεικνύοντάς του ότι «το έργο σου θα είναι επίπονο, δυσχερές και άναντες. Αναλαμβάνεις την ύψιστη αποστολή  να καλλιεργήσεις Χριστό στις ψυχές των ανθρώπων και να εμπνεύσεις την ελπίδα και την πίστη για την ουράνια Βασιλεία του Κυρίου».
«Σήμερα υπέρ ποτε άλλοτε καλούμεθα όλοι, όσοι έχουμε την ύψιστη τιμή να φορούμε το τιμημένο ράσο, να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε  στις ψυχές του λαού μας, και ιδιαίτερα των νέων μας, την αγάπη προς την τλήμονα πατρίδα μας και το χρέος να αγωνιζόμεθα παντοιοτρόπως για την απελευθέρωσή της. Η Κύπρος μας υπήρξε ελληνική από τα βάθη της Ιστορίας και χριστιανική για δύο χιλιάδες χρόνια. Συνεπώς το ιστορικό μας χρέος είναι να παραδώσουμε τη νήσο των «Ηρώων και των Μαρτύρων»  στις επερχόμενες γενεές και ελληνική και χριστιανική», πρόσθεσε.
«Ιδού το διπλό μας χρέος. Αγώνας εκκλησιαστικός για τη σωτηρία των ψυχών του ποιμνίου μας και αγώνας εθνικός για τη σωτηρία της  πατρίδας μας», επεσήμανε κλείνοντας τον λόγο του ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου.
Ο π. Γρηγόριος Μουσουρούλης απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου τον ευχαρίστησε θερμά για την πατρική και πνευματική του αγάπη υπογραμμίζοντας: «Με συγκινεί η αγάπη σας Μακαριώτατε για την τιμή που μου κάνετε και την εμπιστοσύνη που δείχνετε στο πρόσωπο μου».
«Στρέφοντας το βλέμμα πίσω και αναπολώντας την ζωή μου, από τότε που άρχισα να καταλαβαίνω τον κόσμο ένα πράγμα βλέπω. Βλέπω και νοιώθω και αισθάνομαι την αγάπη του Θεού να με τυλίγει στο ζωηφόρο πέπλο της. Την αγάπη που με το άριστο εργαλείο του πόνου και της οδύνης από τα πρώτα παιδικά μου χρόνια με την άπειρη σοφία της με κατηύθυνε και με ετοίμαζε γι’ αυτή την ευλογημένη ώρα, χωρίς καν να το υποψιάζομαι», σημείωσε.
«Είναι γεγονός», τόνισε ο π. Γρηγόριος, ότι «όταν το Σεπτέμβριο του 2001 κατέβαινα την κλίμακα του αεροπλάνου και πατούσα για πρώτη φορά τα ιερά και αγιασμένα χώματα του θαλάσσιου τούτου όρους της ανατολικής Μεσογείου, που διαφεντεύεται φαινομενικά από άλλους, στην ουσία όμως βρίσκεται υπό την μόνιμη κατοχή του Αποστόλου των Εθνών και του συνεργάτη του, Υιού Παρακλήσεως, Αποστόλου Βαρνάβα, εξέφρασα στον Άγιο Θεό μυστικά μιαν επιθυμία, την επιθυμία να με αξιώσει η αγαθότης Του να προσκυνήσω ελεύθερα τον Απόστολο Ανδρέα και κατόπιν ας αποσταλώ να υπηρετήσω όπου αλλού κρίνουν οι πατέρες μου σκόπιμο και αναγκαίο».
«Έπειτα από 13 χρόνια βλέπω ότι άλλα είχε στο σχέδιο του ο Άγιος Θεός. Τώρα πλέον τούτος ο πονεμένος και προδομένος λαός είναι κομμάτι του εαυτού μου και είμαι μέλος δικό του. Γι’ αυτόν θα δέομαι στο άγιο θυσιαστήριο και προς χάριν του θα προσφέρω, υπό τη φωτισμένη καθοδήγηση σας, όλες μου τις δυνάμεις ώστε ο λαός μας και ιδιαίτερα η νεότης να συνδέεται ουσιαστικά με τον Χριστό, να ελπίζει στο Χριστό και να περιμένει την δικαίωση του από τον Χριστό», υπογράμμισε, ο π. Γρηγόριος, κλείνοντας την συγκινητική και πλήρη θεολογικών στοχασμών προσφώνησή του.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο οποίος τυγχάνει φίλος και συμφοιτητής του νεοχειροτονηθέντος, με την παράκληση και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου, προχείρισε, τον π. Γρηγόριο, σε Αρχιμανδρίτη.
Μετά την απόλυση, ο νέος Αρχιμανδρίτης, μοίρασε το αντίδωρο και δέχθηκε τις ευχές των πιστών που κατέκλυσαν τον Ναό.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου